Citróny a soľ, zdá sa vám táto kombinácia zvláštna? Možno budete prekvapení, akú fantastickú vec môžete týmto netradičným spojením vytvoriť. Nakladané citróny v soli sú jedným z najobľúbenejších orientálnych spôsobov dochucovania jedál. Pokrom z mäsa, šalátom a vašim omáčkam dodajú úžasnú chuť, bez použitia množstva korenín a ochucovadiel. Okrem mäsa sú vynikajúce aj na doladenie príloh, ako sú pečené zemiaky, ryža, kuskus alebo bulgur. Môžete zvoliť len verziu so soľou, odporúčame však pridať aj ďalšie koreniny, ktoré výsledku len pridajú na chuti.
Potrebujeme:
8 citrónov (ideálne organické)
150 g morskej soli
¾ lyžičky kardamonu
3 lyžičky koriandra
2 lyžičky celého čierneho korenia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžičky semien feniklu
1-2 bobkové listy
Voliteľné: celá škorica
Postup:
Citróny dôkladne umyjeme, na každej strane ovocia urobíme dva pozdĺžne zárezy. Citróny však celkom neprerežeme.
Do každého rezu navrstvíme lyžičku soli, potom citróny opatrne vtlačíme do sterilizovaného pohára na zaváranie.
Pridáme zvyšnú soľ, korenie, poháre dobre uzatvoríme a necháme odpočívať na tmavom mieste pri izbovej teplote po dobu 3 dní. Potom pohár otvoríme a citróny čo najviac postláčame tak, aby ich celkom pokryla šťava.
O mesiac neskôr sú citróny pripravené na použitie do najrôznejších jedál (kôra by mala krásne zmäknúť). Z času na čas je dobré citróny v pohári premiešať a pohár potáčať, aby sa nálev rovnomerne rozložil. Citróny pred použitím umyjeme pod tečúcou vodou,a by sme zbavili príliš slanej chute. Používame do šalátov, na ochutenie pečeného, grilovaného alebo duseného mäsa. Marinovaním získajú citróny celkom inú chuť, ako ste zvyknutí. Stačí ich raz vyskúšať a už im nebudete vedieť odolať. Slaný nálev sa používa na ochutenie šalátových dressingov alebo omáčok.
V Maroku, kde sú nakladané citróny bežne používajú na dochucanie jedál, sú dokonca považované aj zo zdravia a sily. Rozhodne stoja za vyskúšanie! :-)