Profesionálne strihanie viniča je pomerne komplikovaný proces.
Existuje však overená metóda, s ktorou to zvládnete hneď na prvýkrát.
Podľa tohto návodu z youtube to zvládnu aj začiatočníci a jediné, čo potrebujete, sú ostré záhradnícke nožnice.
Počkajte si, kým neopadne väčšina listov viniča.
Ďalej je dôležité vedieť, že tuhé hlavné vetvy v spodnej časti nie sú plodné.
Na každej hlavnej spodnej zhrubnutej vetve nechajte maximálne 2 vetvičky, ktoré sú čo najbližšie k základni.
Na silnejšej z nich by malo zostať 12 – 15 očiek a druhú skráťte iba na 6 očiek. Všetky ostatné odstrihnite.
Takto postupujte pri všetkých hlavných hrubých vetvách.
Pri vytváraní mladého kríka môžete na vytvorenie základných vetiev použiť mladé výhonky, ktoré vyšli z koreňa.
V tomto prípade by sa počítanie očiek počas tvorby viniča nemalo brať zo základne, ale z miesta, kde sa vetva pretína so spodnou časťou opory.
Ta‘ je približne 60 cm od zeme.
Pri strihaní zhrubnutých vetiev nechajte vždy malý pahýľ s dĺžkou približne 1 – 2 cm.
Inak by mohol vinič odumrieť.
Ak sa vetva rozdvojila, jednu z vetiev by ste mali odstrihnúť.
Toto sú základné rady, ktoré potrebujete vedieť pri jesennom strihu.
Vďaka nim sa v budúcom roku dočkáte bohatej úrody.
Veľa šťastia!
Video návod: