Trvalo mi veľmi dlho, kým som našla recept na toto sviatočné pečivo, ktoré robievala už moja prababička. Vôňa týchto jemných sušienok bola neklamným znakom, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku. Na stole nechýbali nikdy, keď sa stretla celá rodina. Na vylepšenie chuti vyskúšajte do cesta pridať citrónovú kôru, toto vylepšenie im pridá na chuti.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g masla
100 ml teplého mlieka
20 g droždia
Práškový cukor na posypanie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rum podľa chuti
Trochu citrónovej kôry
Postup:
Do mlieka nasypeme cukor, droždie a trochu múky. Počkáme, kým vyjde kvások.
Keď vyjde kvások, zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto – zvyšnou múkou, cukrom, zmäknutým maslom, citrónovou kôrou a trochou rumu.
Nie je potrebné čakať, kým cesto vykysne, pracujeme s ním hneď. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Pomocou vykrajovátka z cesta vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary. Aby sa dali neskôr navliecť, je potrebné, aby boli vyrezané aj v strede.
Následne vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.
Po upečení prichádza časť, vďaka ktorej získajú kolieska svoju nezameniteľnú chuť a typickú podobu. Upečené kolieska navlečieme na niť a namočíme do horúcej vody a hneď vytiahneme a obalíme v cukre.
zdroj: coolinarika