plny-hrniec_transparent_negativ.png

200-ročný recept na najlepšiu plnenú kapustu z Kendíc: Aj keď ju urobíte do najväčšieho hrnca, v okamihu je preč!

Dobrý deň, tento recept mám od sesternice z Kendíc, ktorá ho má od vychýrenej kuchárky pani Reginy. Táto kapusta sa dedí z generácie na generáciu a je cennejšia, ako hocijaké hmotné statky. Chutí presne tak, ako keď ju robili naše pra-prabaičky.

Dobrý deň, tento recept mám od sesternice z Kendíc, ktorá ho má od vychýrenej kuchárky pani Reginy. Táto kapusta sa dedí z generácie na generáciu a je cennejšia, ako hocijaké hmotné statky. Chutí presne tak, ako keď ju robili naše pra-prabaičky.

Potrebujeme:

2 väčšie hlávky kapusty

2 kg mletého bravčového mäsa ideálne pliecka

2 kg ryže (predvarenej)

2 vajcia

Soľ

Čierne mleté korenie, červená paprika

Kyslá kapusta

Postup:

Mäso ochutíme soľou a koreninami, pridáme predvarenú ryžu, vajcia a premiešame.

Keď máme náplň, pripravíme si kapustu. Celú hlávku ponoríme do vriacej vody na pár sekúnd a hneď vyberieme. Z kapusty opatrne oddeľujeme celé listy, ktoré vložíme do tej istej vody a povaríme asi 2 minúty (listy tak krásne zmäknú a bude sa s nimi dobre pracovať). Listy plneníme zmesou mletého mäsa a ryže – do každého listu ide asi 1,5-2 lyžice náplne.

Na dno hrnca navrstvíme kyslú kapustu, uložíme plnené kapustové listy jeden vedľa druhého, tak, aby nám náplň nevypadla (nezabudnite dobre zahnúť aj kraje).

Zalejeme vodou a dáme na plameň variť asi na 10 minút. Potom prikryté necháme ešte v rúre dôjsť. Netreba veľa času, stačí, aby sa uvarilo mäsko.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Ľubka

Najlepšie recepty na dnes