Každá rodina má svoj odskúšaný recept na jablkový závin.
U nás je to jednoznačne tento, závin je rýchlo hotový a zakaždým chutí fantasticky.
Skúste a určite ho budete piecť pravidelne.
Potrebujeme
1 kg hladkej múky
1 balíček droždia
2,5 dcl oleja
3 lyžice kr. cukru
0,5 litra mlieka
trošku soli
Plnka
2 kg nastrúhaných jabĺk
1 bal. vanilkového cukru
2 bal. škoricového cukru
hrozienka
Postup:
Z droždia , vlažného mlieka a cukru si zarobíme kvások – necháme ho vyjsť asi 10 minút.
Potom ku kvásku pridáme ostatné prísady na cesto.
Vypracujeme hladké, jednotné cesto, ktoré na teplom mieste necháme krátko podkysnúť.
Zatiaľ si pripravíme jablkovú náplň.
Jablká nastrúhame a zmiešame so škoricovým aj vanilkovým cukrom.
Vmiešame aj hrozienka.
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, pridáme jablkovú náplň a zavinieme.
Prenesieme na plech vystlaný papierom.
Vrch prepichneme vidličkou a pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút.
Upečený závin potieram rozpusteným maslom zmiešaným s kvapkou rumu a poprášime cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)