Obľúbený dezert z jemného cesto a lahodného krému, ktorý vytvára typický vzor prešívanej deky. Prinášame vám 3 skvelé recepty na prípravu tejto fantastickej dobroty.
Kakaovo-tvarohová prešívaná deka
Potrebujeme:
Cesto:
2 šálky polohrubej múky
½ šálky rastlinného oleja
1 šálku kryštálového cukru
1 bal. prášku do pečiva
3 vajcia
1 šálku vlažnej vody
3 lyžice kakaa
Náplň:
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. vanilkového pudingu
500 g jemného tvarohu
350 ml mlieka
1 žĺtok
Postup:
Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Potom postupne pridáme vodu, kakao, olej a preosiatu múku s práškom do pečiva.
Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do formy vlejeme cesto.
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding. Keď je puding hotový, zložíme ho z plameňa a necháme vychladnúť. Medzitým v miske vyšľaháme tvaroh s cukrom a žĺtkom a potom do hmoty všľaháme žĺtok. Keď je puding dostatočne vychladnutý, vmiešame ho do tvarohovej hmoty.
Tvarohovo-pudingový krém naplníme do cukrárenského vrecka alebo igelitového sáčku, z ktorého odrežeme jeden roh. Potom krémom vytvárame na tmavom ceste vzor „mriežky“.
Takto pripravený koláčik vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prešívaná deka s mascarpone a kokosom
Potrebujeme:
2 veľké vajcia
100 g kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžicu kakaa
60 ml zmäknutého masla
140 g hladkej múky
10 g prášku do pečiva
50 g kokosu alebo mletých orechov
Krém:
250 g mascarpone
1 vajce
30 g práškového cukru
20 g kukuričného škrobu
Postup:
Vajcia zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom na hladkú hmotu. Pridáme zmäknuté maslo a postupne do cesta vmiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec aj kokos a kakao. Cesto by malo mať konzistenciu hustej kyslej smotany. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na krém zmiešame všetky prísady a navrstvíme ich do cukrárenského vrecka. Potom na cesto dávkujeme náplň tak, že vytvárame vzor deky.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-40 minút. Cesto skontrolujeme špáradlom. Nakoniec upečený koláč posypeme práškovým cukrom.
Hrnčeková prešívná deka
Potrebujeme:
Na cesto:
1 šálka = 250 ml
2 šálky polohrubej múky
1 šálku kryštálového cukru
½ šálky oleja
3 vajcia
1 šálku vlažnej vody
1 bal. prášku do pečiva
3 lyžice kakaa
Krém:
1 bal. vanilkového pudingu
500 g jemného tvarohu
1 bal. vanilkového cukru
400 ml mlieka
1 žĺtok
Postup:
Pripravíme si väčšiu misku v ktorej šľahačom zmiešame všetky ingrediencie na prípravu cesta tak, aby nám vzniklo hladké kakaové cesto. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Z pudingového prášku a mlieka uvaríme puding – necháme chvíľu vychladnúť a medzitým zmiešame v miske cukor, tvaroh a žĺtok. Puding zmiešame s tvarohovou zmesou, navrstvíme do plastového vrecka, odstrihneme roh a vytvoríme svetlú mriežku (vzor deky).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov približne 30 minút – cesto však kontrolujte, každá rúra pečie inak.