3 najlepšie recepty na prípravu „Prešívanej deky“

3 vynikajúce recepty na prípravu obľúbeného dezertu - prešívaná deka.

Obľúbený dezert z jemného cesto a lahodného krému, ktorý vytvára typický vzor prešívanej deky. Prinášame vám 3 skvelé recepty na prípravu tejto fantastickej dobroty.

Kakaovo-tvarohová prešívaná deka

Kakaovo-tvarohový zákusok „Prešívaná deka“

Potrebujeme:

Cesto:

2 šálky polohrubej múky

½ šálky rastlinného oleja

1 šálku kryštálového cukru

1 bal. prášku do pečiva

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 vajcia

1 šálku vlažnej vody

3 lyžice kakaa

Náplň:

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingu

500 g jemného tvarohu

350 ml mlieka

1 žĺtok

Postup:

Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Potom postupne pridáme vodu, kakao, olej a preosiatu múku s práškom do pečiva.

Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do formy vlejeme cesto.

Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding. Keď je puding hotový, zložíme ho z plameňa a necháme vychladnúť. Medzitým v miske vyšľaháme tvaroh s cukrom a žĺtkom a potom do hmoty všľaháme žĺtok. Keď je puding dostatočne vychladnutý, vmiešame ho do tvarohovej hmoty.

Tvarohovo-pudingový krém naplníme do cukrárenského vrecka alebo igelitového sáčku, z ktorého odrežeme jeden roh. Potom krémom vytvárame na tmavom ceste vzor „mriežky“.

Takto pripravený koláčik vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút pri teplote 180 stupňov.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prešívaná deka s mascarpone a kokosom

931791

Potrebujeme:

2 veľké vajcia

100 g kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžicu kakaa

60 ml zmäknutého masla

140 g hladkej múky

10 g prášku do pečiva

50 g kokosu alebo mletých orechov

Krém:

250 g mascarpone

1 vajce

30 g práškového cukru

20 g kukuričného škrobu

Postup:

Vajcia zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom na hladkú hmotu. Pridáme zmäknuté maslo a postupne do cesta vmiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec aj kokos a kakao. Cesto by malo mať konzistenciu hustej kyslej smotany. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Na krém zmiešame všetky prísady a navrstvíme ich do cukrárenského vrecka. Potom na cesto dávkujeme náplň tak, že vytvárame vzor deky.

931788

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-40 minút. Cesto skontrolujeme špáradlom. Nakoniec upečený koláč posypeme práškovým cukrom.

931798

Hrnčeková prešívná deka

Potrebujeme:

Na cesto:

1 šálka = 250 ml

2 šálky polohrubej múky

1 šálku kryštálového cukru

½ šálky oleja

3 vajcia

1 šálku vlažnej vody

1 bal. prášku do pečiva

3 lyžice kakaa

Krém:

1 bal. vanilkového pudingu

500 g jemného tvarohu

1 bal. vanilkového cukru

400 ml mlieka

1 žĺtok

 Postup:

Pripravíme si väčšiu misku v ktorej šľahačom zmiešame všetky ingrediencie na prípravu cesta tak, aby nám vzniklo hladké kakaové cesto. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Z pudingového prášku a mlieka uvaríme puding – necháme chvíľu vychladnúť a medzitým zmiešame v miske cukor, tvaroh a žĺtok. Puding zmiešame s tvarohovou zmesou, navrstvíme do plastového vrecka, odstrihneme roh a vytvoríme svetlú mriežku (vzor deky).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov približne 30 minút – cesto však kontrolujte, každá rúra pečie inak.