Vynikajúca nakladaná zelenina na zimu: Pripravte si túto zeleninovú zmes s fazuľou a budete mať základ pre chutné omáčky, či polievky vždy poruke!

[mashshare]

Skombinujte fazuľu s ďalšou zeleninou, uvarte podľa tohto postupu z youtube a máte fantastickú zmes na zimu, ktorú využijete pri príprave omáčok, či polievok.

Potrebujeme:

2 kg paradajok

450 g fazule

2 PL soli

1 šálku cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1,5 šálky rastlinného oleja

1 kg mrkvy

1 kg cibule

2 kg kapie

1 – 3 feferónky

1 hlavičku cesnaku

2 ČL octu

Postup:

Fazuľu uvaríme bez soli a necháme ju vo vode, aby nevyschla.

Pred varením by sa mala fazuľa namočiť na 8 – 10 hodín, aby sa skrátila doba varenia a aby sa vyplavili látky, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti.

Paradajky si umyjeme a rozmixujeme mixérom. 

Papriku si umyjeme a nakrájame na malé kúsky, fefeónky si takisto očistíme a nakrájame.

Cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno, očistenú mrkvu si postrúhame na hrubom strúhadle.

Paradajkovú omáčku zmiešame so soľou a cukrom, rastlinným olejom a privedieme do varu.

Pridáme do nej postrúhanú mrkvu a varíme 10 minút. 

Teraz pridáme pokrájanú kapiu, aj feferónky a povaríme ďalších 10 minút. 

Po uplynutí tejto doby pridáme do hrnca aj cibuľu a opäť varíme 10 minút. 

Nakoniec vložíme aj fazuľu, nalejeme ocot, premiešame a zmiešame s nasekaným cesnakom. 

RADA: Množstvo feferónky a cesnaku si upravte sami a ak vám pikantné jedlá vadia, nepridávajte ich vôbec. 

Pred dovarením zmes ochutnáme a prípadne dosolíme, pridáme cukor alebo ocot.

Pomocou naberačky naplníme zmes do sterilizovaných pohárov, zavrieme ich napevno viečkom, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. 

Poháre skladujeme v pivnici alebo v špajze.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes