Aké ľahké je rozbiť orech?
Povedzme si úprimne, že mnoho ľudí miluje orechové plnky v koláčoch, ale málokto má rád lúskanie orechov.
Je to zdĺhavá práca a aj keď použijete luskáčik, nie je to celkom jednoduché, dostať sa k jadrám bez toho, aby ste ich poškodili.
Našťastie dnes máme pre vás skvelý nápad zo stránky napadovy.blog.
Jadrá ostanú neporušené a nalúskate ich takmer bez námahy!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyrobte si tento jednoduchý domáci luskáčik a lúskanie orechov viac nebude problém!
Potrebujeme:
kúsok dosky
Forstnerov vrták
posuvné meradlo alebo meter
ceruzku
kladivo
Postup:
Začnite tým, že si vezmete najväčší orech, aký máte.
Zmerajte jeho priemer v najširšom bode.
Ceruzkou nakreslite značky otvorov na doske.
Pre každý prípad ich môžete vyrobiť o niečo väčšie, ako je váš najväčší orech.
Orechy sa môžu veľkosťou líšiť.
Nakoniec vezmite Forstnerovu vŕtačku a urobte otvory.
Vložte do nich vlašské orechy ostrou stranou nahor.
Jemne na ne poklepte malým kladivom.
Nepoužívajte silu, inak sa jadro zlomí so škrupinou.
Ak sa nechcete trápiť s výrobou luskáčika, pre tento účel môžete použiť aj pevnejšiu fľašu.
Je to síce náročnejšie a pri lúskaní musíte dbať na silu úderu, aby ste fľašu nerozbili a tiež ju držať, ale je to takisto efektívny spôsob, ako dostať zo škrupinky nepoškodené jadro.
Trik, ktorý valcuje internet
Tento trik doslova prevalcoval internet a niet sa ani čomu diviť.
Ide o vynikajúci zlepšovák, ako očistiť lieskové orechy rýchlo a skutočne jednoducho.
Potrebujete na to len inštalatérsky kľúč a kladivo a tento perfektný trik z youtube.
Potrebujeme:
Inštalatérksy kľúč
Kladivo
Postup:
Pomocou kľúča si môžete orechy jednoducho oddeliť.
Potom stačí rozklepnúť kladivom.
A nakoniec už len jednoducho vybrať zo šupky.
Ide o perfektný trik a zlepšovák, ktorý sa skutočne oplatí vidieť.
Povedzme si úprimne, napadlo by vám to?
Video postup!
Ďalšia finta na vlašské orechy
Najlepším spôsobom, ktorý je doma dostupný, je spoľahnúť sa fintu s obyčajnou sklenenou fľašou.
Našli sme ho pre vás opäť na youtube.
Stačí chvíľka praxe a ľahko získate celé neporušené jadrá orechov bez toho, aby ste ich popučili.
Na tieto účely je vhodná fľaša šampanského alebo piva.
Orech položte na hrdlo fľaše s dnom dole a kladivom klepnite na „nos“.
Pokúste sa rovnomerne rozložiť nárazovú silu a buďte opatrní!
Týmto spôsobom je možné rozbiť dokonca aj najpevnejšiu najhustejšiu škrupinu tak, aby jadro zostalo nedotknuté.
S obyčajnou fľašou môžete touto technikou očistiť až 5 kg orechov za hodinu.
Perfektné, čo poviete?
Video návod:
Ďalšie zlepšováky od vás:
Vlašské orechy dajte do nádoby a zalejte vriacou vodou.
Nechajte stáť pod pokrievkou asi dvadsať minút, potom idú ľahko ošúpať.
Platí to aj na para orechy a Pekan.
Platí to aj keď ich dáte do hrnca so studenou vodou, privediete k varu a varíte asi päť minút, potom scedíte, vylejete vodu, orechy vrátite do hrnca a necháte pod pokrievkou vychladnúť.
V mieste, kde je škrupina spojená, potiahnite špičkou noža, tlačte len trochu, ale aj to pomôže, aby išla lepšie lúskať.
Do luskáčika dávajte orech spojom kolmo, potom nemusíte tak tlačiť.
Zvlášť muži nedajú dopustiť na lúskanie za pomoci klieští.
Ak orech skúšate roztlačiť v dlani, dajte si do nej dva – rozlúsknete ich navzájom ľahšie.