Dobrý deň, píšem vám sem recept, ktorý sa v predvianočnom období hodí do každej rodiny.
Ide o vynikajúcu čokoládovú polevu, ktorá sa hodí tak na zdobenie, ako aj na namáčanie – napríklad sladkých guličiek.
Ja ju používam už niekoľko rokov a mám ju priamo od mojej dobrej kamarátky, majiteľky obľúbenej cukrárne.
Do polevy môžete dať aj maslo, ale ja robím so stuženým tukom, poleva je krásne lesklá a neláme sa.
Potrebujeme:
250 g stuženého tuku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g čokolády na varenie
70 g kakaa
Postup:
Vo vodnom Kúpele rozohrejeme tuk, pridáme nalámanú čokoládu a preosiate kakao.
Všetko dôkladne premiešame do rozpustenia čokolády – nevaríme.
Poleva je veľa riedka, preložíme ju do misky, chvíľu necháme chladnúť a hneď zdobíme, polievame alebo namáčame.
Keď začne poleva tuhnúť a je moc hustá, dáme ju na pár sekúnd do mikrovlnky.
Do tejto polevy zásadne nedávame cukor. Je výborná na drobné pečivo, ktoré priamo do čokolády vrchom namáčame.
Poznámka od kuchárky.
Poleva je krásne lesklá a je jej veľa. Dá sa zmraziť a použiť znovu
Poleva bez čokolády
Mám pre vás aj alternatívu bez čokolády, tiež je skvelá a rovnako sa neláme.
Potrebujeme:
100 gramov cukru práškového
100 gramov tuku
3 polievkové lyžice kakaa
3 polievkové lyžice mlieka
1 čajová lyžička maizeny
Postup:
Všetky suroviny rozpustíme nad parou a môžeme použiť ako klasickú čokoládovú polevu, na torty, koláče.
Ak sa nám zdá hustá rozriedime po trošičke mliekom.
Poleva bez čokolády od Majky
Túto polevu dávam ešte aj na bábovku a na muffiny, je výborná.
Potrebujeme:
1 puding
100 g cukru
3 lyžice pol. kakaa
120g masla
Postup:
Vo vodnom kúpeli /do hrnca dáte trocha vody, a na to položíte menší hrniec/ si rozpustíte maslo, pridáte všetky prísady a miešate do primeranej hustoty.
Prípadne dolejete ešte trocha mlieka.
Táto poleva je výborná, robím ju pravidelne.
Napísala nám Lenka:
Ja robím túto polevu na plech 30x40cm, je krásne lesklá, nepraská a vyzerá krásne na každom dezerte:
12 dkg práš.cukor
12 dkg palmarín
2 PL kakao
3 PL mlieko
1,5PL maizény
Všetko spolu rozpustiť a používať! :-)