Namiesto tatarky a majonézy: 7 tipov na zdravé zálievky, ktoré chutia vynikajúco!

[mashshare]

Zeleninové šaláty sú o sebe veľmi zdravým a vhodným jedlo, ktoré by sme mali konzumovať pravidelne. Navyše, lichotí aj našej štíhlej línii. Teda samozrejme, pokiaľ ho „nazabijete“ poriadnou porciu majonézy, ktorá poriadne nafúkne kalorickú hodnotu. Prinášame vám 5 vynikajúcich zálievok, ktoré sú nielen veľmi chutné, ale aj omnoho zdravšie, ako majonéza.

Náhrada tatárky

Potrebujeme:

150 g bieleho jogurtu

2 lyžičky citrónovej šťavy

Zväzok čerstvého kôpru (alebo iných byliniek)

1-2 strúčiky cesnaku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Jogurt zmiešame s najemno nasekaným kôprom, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a môžeme okamžite podávať.

Ľahká majonéza do sviatočného šalátu

Potrebujeme:

1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku

1 malú cibuľku

1 zaváranú uhorku

1 lyžicu ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)

1 lyžicu uhorkového nálevu

1 lyžičku horčice

1 lyžičku polievkového korenia

Štipku soli a čierneho korenia

Postup:

Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.

 Skladujeme v chladničke.

Klasická zálievka s horčicou

1-1

Potrebujeme:

15-20 ml citrónovej šťavy

1/3 šálky olivového oleja

¼ lyžičky čierneho mletého korenia

Horčicu (1 lyžičku alebo podľa chuti)

Soľ

Postup:

Citrónovú šťavu zmiešame so soľou a korením. Za stáleho miešania pridávame olejom a nakoniec horčicu podľa chuti. Podávame do zeleninových šalátov.

Syrová zálievka

2-1

Potrebujeme:

5 lyžíc prírodného jogurtu

3 lyžice kyslej smotany s nižším obsahom tuku

2 filety ančovičiek

50 g najemno nastrúhaného parmezánu

1 strúčik cesnaku

2 lyžičky vínneho octu

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom a syrom. Pridáme pretlačený cesnak a ančovičky. Nakoniec pridáme ocot,soľ a korenie. Ančovičky môžeme rozmixovať, aby boli čo najjemnejšie. Zálievka je vhodná na cestoviny, zeleninové šaláty, alebo so slanými chuťovkami.

Omáčka do zemiakových šalátov, k mäsu a rybám

3-1

Potrebujeme:

1 lyžicu olivového oleja

2 surové žĺtky (najlepšie domáce)

3 strúčiky cesnaku

20 ml citrónovej šťavy

Soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Žĺtky vymiešame metličkou s cesnakom, soľou a korením. Pridáme citrónovú šťavu a tenkým prúdom prilievame olej. Vymiešame konzistenciu omáčky. Nezabúdajte, že všetky suroviny by sa mali spracovávať pri izbovej teplote.

Francúzska zálievka

5-1

Potrebujeme:

1 malý strúčik cesnaku

1 lyžičku dijonskej horčice

2 lyžice vínneho octu

6 lyžíc olivového oleja

Morskú soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, vínnym octom a olivovým olejom. Pridáme soľ a korenie, premiešame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sovkusom

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes