Minulý rok, keď som krátko pred sviatkami kúpila väčšiu zásobu smotany na šľahanie v akcie, sestra mi poradila, aby som z nej vyrobila domáce mascarpone.
Bola som veľmi prekvapená, že sa to vôbec dá, ale sestra ma ubezbečila, že tento recept má odskúšaný a naozaj – vynikajúce mascarpone.
Len z 2 prísad si dokáže vyrobiť každý.
Vynikajúce ako náplň do vianočných dezertov, ale aj základ do slaných náplní a nátierok.
V chladničke vydrží 5 dní.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
500 ml smotany na šľahanie (asi 33%)
2 PL citrónovej šťavy
Postup:
Príprava je skutočne jednoduchá a zeberie vám len 10 minút.
Na misku položíme sitko, ktoré vystelieme plátnom alebo utierkou.
Smotanu nalejeme do rajnice a začneme ju zahrievať na slabom plameni.
Zahrievame za občasného miešania až do bodu, kým sa po stranách nezačnú tvoriť bublinky a z hladiny začne vychádzať jemná para.
Ak máte doma kuchynský teplomer, hovoríme o 80°C.
Potom plameň znížime na minimum.
Pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania ďalej zahrievame (nevaríme!!!) asi 10 minút, kým smotana jemne nezhustne.
Obsah rajnice prelejeme do sitka, necháme vychladnúť pri izbovej teplote a na noc (aspoň 12 hodín) uložíme do chladničky.
Na druhý deň mascrapone zoškrábeme z plátna do misky (boxu) a môžeme používať ako bežné kupované mascarpone.
V uzatvárateľnej miske (boxe) vydrží v chlade až 5 dní.
Srvátku nevylieva, používam ju ako prísadu do cesta.
Je vynikajúca aj do palacinkového cesta, ale aj klasicky do kysnutého.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)