Šišky pripravujem celé roky z rovnakého kysnutého cesta – napokon, nikdy som iné neskúšala a bola som presvedčená, že toto je najlepšie. Potom som vyskúšala tip od mojej svokry – pridať do cesta kefír. Výsledkom sú tie najlepšie šišky, aké som kedy jedla, navyše cesto vykysne rýchlejšie, namiesto hodiny alebo dvoch stačí počkať 20 minút! :-)
Potrebujeme:
(1 šálka=250 ml)
2 a ½ šálky hladkej múky
1 šálku kefíru
5 lyžíc krupicového cukru
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 lyžice oleja
Štipku soli
½ lyžičky jedlej sódy
Ďalej budeme potrebovať:
Olej na vyprážanie
Džem na náplň
Práškový cukor na posypanie
Postup:
Vajce vymiešame s cukrom a kefírom. Postupne pridávame sypkú zmes (múku zmiešanú so soľou a jedlou sódou). Vymiešame hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý približne 1 cm a vykrajujeme z neho jednotlivé šišky. Tie stačí už len vypražiť na oleji z oboch strán dozlatista. Papierovým obrúskom odstránime zo šišiek prebytočný olej. Podľa chuti ich naplníme náplňou a posypeme práškovým cukrom.
zdroj: povar