Nekupujte drahé potraviny, obyčajný karfiol je hotový zázrak: 19 top receptov, ktoré dajú do poriadku postavu aj zdravie!

Karfiol je veľmi obľúbenou zeleninou a s dobrým receptom z neho môžete pripraviť skutočne výborné jedlá. Zozbierali sme pre vás 17 najobľúbenejších receptov, vďaka ktorým môžete z karfiolu vykúzliť zakaždým inú dobrotu.

Karfiol je veľmi obľúbenou zeleninou a s dobrým receptom z neho môžete pripraviť skutočne výborné jedlá.

Zozbierali sme pre vás 17 najobľúbenejších receptov, vďaka ktorým môžete z karfiolu vykúzliť zakaždým inú dobrotu.

 

 

 

...

Chcete mať pestrú, zdravú a ľahkú stravu za každého ročného obdobia?

Karfiol je vhodnou zeleninou, ktorá Vám bude chutiť a zároveň má množstvo prospešných látok, ktoré majú pozitívne účinky na celkové zdravie človeka.

Účinky na zdravie – karfiol

Silná podpora imunitného systému

Ochrana buniek pred rakovinovým bujnením

Vychytávanie voľných radikálov

Účinná prevencia pred vznikom rakoviny

Podporuje správne trávenie

Zlepšuje vyprázdňovanie

Detoxikácia hrubého čreva

Podpora črevnej mikroflóry

Urýchľuje metabolizmus

Prečisťuje obličky a močové cesty

Zabezpečuje pevné a zdravé kosti a kĺby

Prevencia Osteoporózy

Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov

Prevencia proti cukrovke

Fit kafiolová placka – sýta a veľmi chutná

 

 

Potrebujeme pre 2 osoby:

1/2 karfiolu

2 vajcia

2 polievkové lyžice múky hladkej

petržlen nakrájaný nadrobno

mleté korenie, soľ

Postup:

Karfiol umyjeme, rozkrojíme a odstránime hlúbik (tvrdú časť stonky).

Nastrúhame najemno, pridáme vajcia, múku a ostatné prísady.

 

 

Hmotu dobre premiešame. Pripravíme si panvicu, ktorú zľahka vymastíme olejom – stačí naozaj len trocha oleja.

Karfiolovú zmes navrstvíme na panvicu rovnomerne ako placku a pečieme z oboch strán dozlatista.

 

Karfiol zapečený s omáčkou

Potrebujeme:

Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)

Kyslá smotana – 2 lyžice

Majonéza – 2 lyžice

Horčica – 1 lyžička

Syry – 100 g

Vajcia – 2 ks

Mletý čierny korenie

Soľ

Moja forma je 20×30 cm

Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)

Postup:

Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.

Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku.

V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.

Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou.

Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.

Najchutnejší karfiol z rúry

 

 

Potrebujeme:

1 karfiol (malý)

2/3 šálky strúhanky

1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku (alebo čerstvého cesnaku)

1 čajová lyžička papriky sladkej

2 vajcia

1/2 šálky strúhaného syra

podľa chuti Soľ a korenie

podľa potreby Rastlinný olej

Postup:

Umyte karfiol, rozdeľte ho na ružičky a varte v slanej vode 4-5 minút.

Sceďte vodu a okamžite opláchnite studenou vodou.

Vo veľkej mise premiešajte jemne nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, korenie, cesnak a papriku. V inej miske rozšľahajte vajcia.

 

Plech na pečenie vysteľte s papierom na pečenie a zľahka potrite rastlinným olejom.

Obaľte predvarené ružičky karfiolu vo vajíčku a potom v zmesi syra a strúhanky.

Položte na plech a pečte ho v predhriatej rúre pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.

Výborná nátierka z karfiolu

 

Potrebujeme:

1 karfiol cca 600 až 700 g

150 g domácej majonézy (2 žĺtky, 2 čajové lyžičky horčice, 100 ml slnečnicového oleja, soľ, trochu citrónovej šťavy . všetko spolu rozmixovať)

150 g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)

soľ, čerstvo zomleté ​​čierne korenie

2-3 strúčiky cesnaku

Zelená vňať (petržlen, zelená cibuľa)

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a dáme variť do slanej vody.

Karfiol by mal byť mäkký. Karfiol prepláchneme studenou vodou.

Čo sa týka domácej majonézy, tú pripravíme za 60-sekúnd. 2 žĺtky, 2 lyžičky horčice, 100 ml oleja rozmixujeme. pridáme soľ, korenie, pretlačený cesnak, jogurt a už len lyžičkou premiešame.

Majonézu zmiešame s rozmixovaným, alebo popučeným karfiolom.

Dôležitá informácia: Karfiol musí byť dobre chladený, aby nedošlo k zrazeniu zálievky!

Rýchla karfiolová polievka so syrom

 

 

Ingrediencie na 8 porcií:

1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky

1 strúhaná mrkva

1/4 hrnčeka nasekaného zeleru

2 hrnčeky vody

1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

štipka soli

štipka čierneho korenia

2 hrnčeky mlieka

1/2 hrnčeka strúhaného syra

1 bambino

sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie

Postup:

Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky.

Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.

V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo.

Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlievejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.

Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr.

Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.

Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde

 

Nikdy by som nepovedala, že pečený karfiol môže chutiť lepšie, ako vyprážaný: Stačí, ak ho obalíte v syrovo-cesnakovej zmesi!

Potrebujeme:

Menšiu hlávku karfiolu

Hladkú múku

1 vajce

1 lyžičku horčice

1 strúčik cesnaku

Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1

Olej

Sladkú papriku mletú, soľ

(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou.

Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.

Vyprážaný syr inak – ľahký ako pierko

 

Neviete odolať vyprážanému syru? Namiesto vyprážania ho vyskúšajte takto: Je fantastický a nepriberiete z neho ani gram!

Postup:

1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice

1 veľké vajce

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného syra

1 lyžičku korenia (zmes bazalky, oregana, soli a čierneho korenia)

2 plátky syra s nižším obsahom tuku

Postup:

 

Rúru nastavíme na 220 stupňov. Karfiol vložíme do mixéra a rozmixujeme tak, aby sme získali hmotu podobnú ryži. Teraz máte na výber, zmes môžete upraviť v mikrovlnke, alebo na pare – na pare jednoducho naparujeme domäkka a následne pomocou utierky vymačkáme prebytočnú tekutinu.

Ak sa rozhodneme pre úpravu v mikrovlnke, preložíme do misky a vložíme do mikrovnky na 2 minúty.

Karfiolovú hmotu potom vyberieme, premiešame a vložíme do mikrovlnky na ďalšie 3 minúty. Vyberieme a opäť premiešame – karfiol je takmer uvarený. Opäť vložíme do mikrovnky na ďalších  5 minút.

V tomto momente si môžete všimnúť, že karfiol je na dotyk stále vlhký – my však potrebujeme, aby sa vlhkosť dostala z karfiolu von-vložíme preto ešte na posledných 5 minút do mikrovlnky – karfiol bude stále mierne vlhký, alebo bude už na pohľad vyzerať suchšie.

Pokiaľ naparujete, nezabudnite teda poriadne vymačkať vodu.

 

Necháme vychladnúť, pridáme vajce, parmezán, korenie a premiešame.

Rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú navrstvíme na plech vystlaný papierom. Hrúbka by mala byť asi 1,5 cm.

Pečieme asi 15-18 minút – alebo, kým povrch nie je zlatistý. Potom medzi dve placky jednoducho vložíme plátok syra a necháme ešte chvíľu v rúre, kým sa syr rozpustí.

 

 

Karfiolovo – fazuľová polievka

 

 

Potrebujeme:

1 šálka zeleninového vývaru

1 šálka vody

½ kg karfiolu

1 šálka stredne veľkých fazuliek

¼ lyžičky kajenského korenia

¼ lyžičky mletého korenia

Soľ podľa chuti

Uvarené kuracie mäso

Postup:

Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne. Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.

Fit omáčka z karfiolu

 

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu – stredne veľkú

1 hlávku cesnaku

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu

½ šálky zeleninového vývaru

Podľa chuti – soľ a korenie

Postup:

Z cesnaku odrežeme vrchnú časť, vložíme do alobalu, polejeme olivovým olejom a zabalíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov na 20 minút. Potom z cesnaku vyberieme strúčiky.

Karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka. Karfiol potom vložíme do mixéra, pridáme parmezán, cesnak a ½ šálky vývaru. Rozmixujeme dohladka.

Omáčku môžeme podávať okamžite, alebo skladuje v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.

Karfiol v syrovo-horčicovej omáčke

Potrebujeme:

1 stredne veľký karfiol

40 g masla

2 a ½ lyžice hladkej múky

500 ml mlieka

2 lyžice horčice

180 g strúhaného syra

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružičky a varíme v osolenej vode po dobu 5-7 minút.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a rozmiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky. Potom zložíme z plameňa, pridáme mlieko, premiešame a opäť preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, pridáme horčicu a syr.

Karfiol scedíme, preložíme do zapekacej misy vymastenej maslom a zalejeme omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov necháme zapiecť dozlatista – približne 20 minút.

Karfiolové nugetky v syrovom cestíčku

Potrebujeme:

1 karfiolu

2 šálky strúhanky

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu

½ šálky strúhaného syru čedar

1 a ½ šálky hladkej múky

2 vajcia

Olivový olej

Petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

Karfiol umyjeme a rozdelíme na čo najmenšie ružičky.

Strúhanku, parmezán a čedar zmiešame v miske.

Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhankovo-syrovej zmesi.

Obalený karfiol uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút. Posypeme nadrobno nasekaným petržlenom.

Podávame s obľúbeným dipom. Video postup na prípravu tejto pochúťky nájdete TU.

Karfiol zapečený so šunkou a smotanou

Potrebujeme:

1 kg karfiolu

3 vajcia

1 šálku kyslej smotany (250 ml)

100 g strúhaného syra

300 g šunky nakrájanej na kocky

Maslo

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie časti a vložíme do slanej vriacej vody, Necháme niekoľko minút variť tak, aby sa karfiol zmäkol, ale zároveň sa nezačal rozpadať.

V miske zmiešame smotanu s vajíčkom a strúhaným syrom. Pridáme korenie a soľ.

Karfiol scedíme a vložíme do zapekacej misy, ktorú sme si vymastili maslom. Karfiol posypeme šunkou a zalejeme smotanovou zmesou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým zmes nezíska na povrchu zlatistohnedý nádych.

Chrumkavý karfiol pečený z rúry

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

1,5 kg karfiolu rozdeleného na ružičy

2 šálky hladkej múky

3 lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho korenia

2 lyžičky červenej papriky

1 lyžičku cesnakového prášku

1 lyžičku šučenej petržlenovej vňate

5 bielkov

4 lyžice vody

3 šálky strúhanky

¼ šálky oleja alebo masla

Potrebujeme:

Karfiol umyjeme a rozdelíme na ružičky.

Pripravíme si 3 samostatné misky. Do jednej nasypeme múku zmiešanú so soľou a koreninami, do druhej strúhanku a do tretej bielka rozmiešané s vodou.

Plech na pečenie vystelieme papierom a vymastíme trochou oleja. Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v bielkovej zmesi a nakoniec v strúhanke.

Obalený karfiol preložíme na plech.

Výborný karfiol z rúry – chutí ako vyprážaný

Úžasne chutný karfiol z rúry, ktorý chutí ako vyprážaný!

Potrebujeme:

1 stredne veľkú hlávku karfiolu

4 lyžice majonézy

3 lyžice kyslej smtoany

1 lyžičku plnotučnej horčice

1 lyžicu olivového oleja + olej na vymazanie formy

Štipku tymiánu

Čierne mleté korenie a soľ podľa chuti

2-3 lyžice strúhanky

50 g parmezánu

Postup:

Karfiol rozdelíme na menšie ružice a uvaríme vo vriacej vode (tak, aby karfiol ostal pevný a nerozvaril sa).

Medzitým si v miske zmiešame majonézu, kyslú smotanu, horčicu, olej, soľ a korenie.

Karfiol vyberieme z vody a zapekaciu misu vymažeme olejom.

Potom do misy uložíme ružice karfiolu a navrstvíme na ne pripravenú omáčku. Potom posypeme strúhankou, parmezánom, tymianom a vložíme do vyhriatej rúry zapiecť.

Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým nie je povrch karfiolu zlatistý.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Chrumkavý karfiol s cesnakom

Potrebujeme:

1 menší karfiol

2/3 šálky strúhanky

1/3 šálky najemno nastrúhaného syra

½ lyžičky cesnakového prášku

1 lyžičku sladkej papriky

2 vajcia

Soľ a čierne korenie

Rastlinný olej

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky a vložíme do slanej vriacej vody. Varíme 4-5 minút, scedíme a prepláchneme studenou vodou.

V miske zmiešame strúhanku so syrom, cesnakovým práškom, soľou, čiernym korením a paprikou (môžete pridať ďalšie korenie podľa chuti). V druhej miske rozšľaháme vajcia vidličkou.

Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Karfiol obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhankovo-syrovej zmesi. Karfiol preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým karfiol nie je zlatistý.

Podávame s obľúbenou marinádou.

Karfiol zapečený so šunkou a syrom

Zapečený karfiol so šunkou a syrom

 

Potrebujeme:

1 ks karfiol

1 strúčik cesnak

2 lyžice maslo

2 lyžice nasakaná petržlenová vňať

250 g šunka

3 ks vajcia

100 ml mlieka

100 g tavený syr (Karička, veselá krava, …)

100 g gouda syr

korenie

soľ

muškátový oriešok

Postup:

Karfiol si uvaríme v osolenej vode do polomäkka.

Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov, pripravíme si formu na pečenie, ktorú si vymažeme olejom alebo maslom.

Uvarený karfiol si nakrájame na malé kúsky.

Na masle si osmažíme cesnak, pridáme karfiol, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme korením, soľou a muškátovým orieškom.

Takto pripravený karfiol si navrstvíme do zapekacej formy.

Šunku si nakrájame na prúžky, pridáme rozšľahané vajíčka s mliekom a tavený syr – dôkladne spojíme. Pripravenú zmes nalejeme na karfiol, posypeme strúhaným syrom gouda.

 Karfiol v medovo-horčicovej omáčke

Pečený karfiol v medovo-cesnakovej omáčke

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice

6 lyžíc medu

4 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžička sušenej cibule

6 lyžíc vody

2 lyžičky kukuričného škrobu

1 a 1/2 lyžice sójovej omáčke

1/2 lyžičky pikantnej chilli omáčky alebo chilli korenia

Postup:

Rúru nastavím na 200 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Karfiol rozdelený na ružičky umyjeme a preložíme na plech. Vložíme do rúry a pečieme, kým cesnak nezmäkne (počas pečenia môžeme pokvapkať vodou).

Kým sa cesnak pečie, pripravíme si omáčku. Med, pretlačený cesnak, sušenú cibuľu, sójovú omáčku a chilly zmiešame a preložíme na plameň. Privedieme do varu za stáleho miešania.

Postupne do tejto zmesi pridávame vodu zmiešanú so škrobom a chvíľu povaríme, tak, aby zmes dostatočne zhustla.

Po 20 minútach pečenia preložíme plech do vrchnej časti rúry, vďaka sa karfiol zapečie dozlatista.

Keď je karfiol upečený, zmiešame ho s omáčkou a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme zelenou cibuľkou.

 Šťavnaté cesnakovo-syrové tyčinky z karfiolu

Šťavnaté syrovo-cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku

1/3 šálky strúhaného parmezánu

¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie

1 vajce

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

2 stúčiky cesnkau

½ lyžice sekanej petržlenovej vňate

½ lyžice sekanej bazalky

Trochu peržlenovej vňate na posypanie

Postup:

Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.

Karfiolovo-syrové lievance so zelenou cibuľkou

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

2 vajcia

¾ šálky strúhaného syra

¼ šálky nakrájanej zelenej cibuľky

Soľ a korenie podľa chuti

4 lyžice múky

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vriacej vode domäkka (cca 7 minút). Karfiol scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame nadrobno. Ku karfiolu potom pridáme vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, soľ a korenie. Zmes premiešame a formujeme z nej jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame s kyslou smotanou.