plny-hrniec_transparent_negativ.png

Večera pre štíhly pás: 19 top diétnych receptov s ktorými chudnete a ani neviete ako!

Brokolica je jedným z najlepších prostriedkov na znižovanie hmotnosti. Viete ju rýchlo pripraviť a je vynikajúca na spaľovanie tukov. Tiež skvele zasýti a je vhodná na prípravu najrôznejších pokrmov. Okrem brokolice vám však prinášame ďalšie výborné recepty, ktoré pomôžu zatočiť s tukovými vankúšikmi.

Brokolicová sýta polievka

Potrebujeme pre 4 osoby:

50 dkg brokolice

10 dkg syra

2 ks mrkvy

1,6 dl smotany na varenie

1 červená cibuľa

2 dkg masla

štipka

soľ

Muškátový oriešok

1 kocka bujónu (slepačí, zeleninový – najlepšie je použiť domáci bujón)

Postup:

Umyte brokolicu a rozdeľte na ružičky. Očistite mrkvu, nastrúhajte na jemno, ošúpte červenú cibuľu nakrájajte ju. Rozpustite maslo na panvici a osmažte cibuľu. Pridajte mrkvu, brokolicu a nalejte toľko vody alebo vývaru, koľko budete chcieť mať polievky. Povarte vývar asi 15 minút.

Keď zelenina zmäkne, pridajte smotanu, bujónom, korením, muškátovým orieškom, soľou a premiešajte. V prípade potreby môžete zriediť troškou vody. Pridajte syr a znovu prevarte Ak sa roztopí, môžete ho odobrať z ohňa.

Kuracie kúsky s brokolicou a šampiňónmi

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs nakrájaných na kocky

250 g brokolice

150 g šampiňónov

1 stredne veľkú cibuľku nakrájanú nadrobno

2 polievkové lyžice múky

Na marinádu:

1 strúčik cesnaku

1/2 lyžice jedlého škrobu (voliteľné)

200 ml zeleninového alebo slepačieho vývaru

3 lyžičky medu

3 lyžičky sójovej omáčky

20 g čerstvého zázvoru (alebo 1 lyžička  sušeného)

1,5 lyžice oleja (slnečnica alebo olivový olej)

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Kuracie mäsko osolíme a obalíme v múke.

Brokolicu rozdelíme na ružičky a všetky prísady na marinádu zmiešame.

Na panvici na oleji opražíme dozlatista kuracie mäsko a potom ho vyberieme.

Do panvice vložíme nadrobno nakrájanú cibuľku, brokolicu a šampiňóny.

Zalejeme marinádou a necháme variť, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec pridáme do panvice mäsko a všetko spolu ešte krátko povaríme.

 

Koreňová zelenina

 

Chutná, voňavá mrkva, alebo červená repa pečená na plechu je výborným predjedlom, oblohou a dokonca ideálna aj na večeru. Ochuťte ju s cesnakom a bylinkami. Mrkva aj repa je vynikajúca s cesnakom, zo zeleru pripravíte vynikajúci šalát.

Pečená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera

Pečená červená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera: Úplne najlepšie jedlo z tejto zeleniny, aké som kedy ochutnala!

Potrebujeme:

½ kg malej červenej repy

1 väčšiu hlávku cesnaku

Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc olivového oleja

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.  Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.

Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Pečená mrkva na cesnaku

Nikdy by som nepovedala, že pečená mrkva môže chutiť lepšie ako hranolky: Stačí, ak ju dáte na plech s cesnakom a týmto korením!

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

2 menšie hlávky cesnaku

3 lyžičky sušeného oregana

3 lyžičky sušeného bazalky

8 lyžíc olivového oleja

Postup:

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.

Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.

Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.

Pečená mrkva s paprikou

Moji chlapi mrkvu nikdy nemuseli, ale za týmto sa idú potrhať: Len ju pokvapkajte olejom, potrite cesnakom a máte najlepšiu prílohu pod slnkom!

Potrebujeme:

600 g mrkvy

½ lyžičky sladkej papriky

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžičku soli

Petržlen nasekaný nadrobno

Postup:

Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom .

Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.

Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.

Fit šalátik zo zeleru

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Zemiaky

Ak ich nevyprážate, alebo nepodávate ako prílohu k ťažkému jedlu, na chudnutie sú priam ideálne. Skúste napríklad skvelé diétne francúzske zemiaky, jedna porcia nemá ani 300 kalórií.

Diétne francúzske zemiaky

Potrebujeme:

50 dkg zemiakov

1 zeler

4 dl smotany na varenie

5 dkg masla

2 strúčiky cesnaku

muškátový oriešok

Šunka podľa chuti

soľ

korenie

Postup:

Zeleninu očistite, umyte, utrite papierovou utierkou a potom nakrájajte na krúžky s hrúbkou asi 0,5 cm. Zapekaciu misu vymastite maslom a uložte na dno vrstvu zemiakov. Posypte soľou, korením a muškátovým orieškom. Potom nasleduje vrstva celeru, šunka a potom opäť zemiaky. Nezabudnite ochutiť každú vrstvu.

Zmiešajte smotanu s pretlačeným cesnakom a potom nalejte na zemiaky. Posypte strúhaným syrom a na vrch uložte tenučké plátky masla.  Na 180 stupňoch a pečte asi hodinu. Prvých 35 minút pod fóliou. Ak je zelenina už mäkká a vrchná časť pekne zlatá, vyberajte misu z rúry.

Super chrumkavé zemiaky len s 1 lyžičkou oleja

Potrebujeme:

1 lyžičku olivového oleja /najlepšie extra panenský olej/

500 g žltých zemiakov

Soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, alebo necháme aj so šupkou – je to na vás. Odporúčam nakrájať na tenké kolieska, vtedy sú zemiaky najlepšie. Môžete však nakrájať aj na klasické hranolky, ale nie príliš hrubé. Zemiaky ponoríme na 10 minút do ľadovej vody, potom scedíme a dáme do studenej vody s trochou soli, preložíme na plameň.

Keď voda zovrie, zložíme z plameňa, scedíme a necháme vychladnúť. Zemiaky preložíme do väčšej misky, pridáme 1 lyžičku oleja a rukami dôkladne premiešame – to je veľmi dôležitá časť, keď dobre premiešate sami uvidíte, že na pol kila zemiakov naozaj stačí lyžička oleja.

Rúru predherejeme na 220-250 stupňov. Zemiaky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút, počas pečenia párkrát otočíme. Preložíme do misky a osolíme.

Ak máte zemiaky hrubšie, pečieme dlhšie.

Fit zemiakové placky

Potrebujeme:

250 g uvarených zemiakov v šupke

1 jemný tvaroh

2-3 vajcia

Hrsť jarnej cibuľky nasekanej najemno

Štipku sušeného rozmarýnu

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Uvarené zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Strúhané zemiaky zmiešame s rozšľahanými vajíčkami, tvarohom, jarnou cibuľkou, soľou a koreninami.

Z cesta vytvárame lyžicou jednotlivé placky, ktoré dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie (z cesta by sme mali dostať 12-16 placiek). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 10 minút.

Ďalšia možnosť je placky piecť na suchej panvici s hrubším dnom.

Podávame s kyslou smotanou.

Ružičkový kel

Vitamínová bomba – stačí dať na plech, ochutiť a pridať napríklad syr. Ružičkový kel je pre zdravie a vašu diétu perfektný!

Zapečený ružičkový kel

Potrebujeme:

40 dkg ružičkový kel3 lyžice olivového oleja1 lyžička soli1 lyžička tymiánu1 mokra lyžice korenia

Na posypanie: syr

Postup:

Umyte zeleninu, zľahka osušte a nakrájajte na polovice alebo štvrtky. Ak chcete, môžete tiež odstrániť tmavozelené vrchné listy. Vysteľte plech na pečenie s alobalom. Zmiešajte olivový olej so soľou, koreňom a tymianom, potom túto zmes pridajte k zelenine a premiešajte, aby sa dostala na povrch každého kúska

Vložte ho do predhriatej rúry a pečte na 200 stupňov asi 15-25 minút v závislosti od veľkosti zeleniny. Keď sú ružičky hnedé, vyberte ich z rúry a posypte syrom. Môžeme hneď podávať.

Super prísada namiesto múky – ovsené vločky

 

Vynikajúci zdroj energie, vitamínov a vlákniny, ktorý skvele zasýti a je ideálnou náhradou múky. Stačí pomlieť a môžete používať nameisto múky do vašich obľúbených receptov.

10-minútové placky ako náhrada pečiva

 

10-minútové placky z ovsených vločiek namiesto pečiva

Potrebujeme:

150 g ovsených vločiek

125 g kyslej smotany

3 vajcia

Listy čerstvého zeleru

Soľ podľa chuti

Postup:

Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-1

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-2

 

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-3

 

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-4

 

Makovec z ovsených vločiek

7-minútový sypaný makový koláč: Bez cesta a bez múky, stačí len nasypať na plech a viac sa nemusíte starať!

Potrebujeme:

1 hrnček mletých orechov

1 hrnček mletých ovsených vločiek

2 hrnčeky mletého maku

3 lyžice trstinového cukru

7 jabĺk nastrúhaných nahrubo

3 lyžice masla

Formu na pečenie s priemerom 28 cm

Postup:

Všetky sypké prísady zmiešame v miske. Plech na pečenie vymastíme maslom. Na spodok nasypeme tenkú vrstvu sypkej zmesi, pokračujeme vrstvou jabĺk, sypkou zmesou a jablkami – výsledný koláčik by mal byť z 5 vrstiev sypkej zmes a 3 vrstiev jabĺk.

Na vrch uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 45 minút. Vrch môžeme preliať čokoládovou polevou alebo pokvapkať medom.

Jemné fašírky s vločkami

Jemné kuracie fašírky s ovsenými vločami

Potrebujeme:

Kuracie mleté mäso 500 g (ja som si nechala zomlieť chladené kuracie prsia)

1 vajce

½-¾ šálky ovsených vločiek

½ šálky mlieka

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajce rozšľaháme s mliekom a do tejto zmesi nasypeme ovsené vločky – necháme pôsobiť 20 minút. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme a pridáme k mletému mäsu. Okoreníme a osolíme a vmiešame aj zmes ovsených vločiek, mlieka a vajec.

Vymiešame homogénnu zmes, z ktorej formujeme jednotlivé fašírky a vyprážame na ich na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Ak je zmes príliš riedka pridáme viac ovsených vločiek. Podávame s prílohou podľa chuti a čerstvou zeleninou.

Rovnakým spôsobom nahradíte múku aj v bravčových fašírkach.

Zdravé palacinky z ovsených vločiek

Z týchto palaciniek nepriberiete: Naučte sa výborné palacinky bez múky, pripravené za minútku!

Potrebujeme (na 4 ks):

150 g ovsených vločiek

2 bielky (môžete použiť aj celé vajcia, ja používam len bielky)

200 ml mlieka

Med alebo iné sladidlo podľa chuti

Štipku soli

Postup:

Všetky prísady jednoducho vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto by malo mať takú konzistenciu, ako klasické cesto na palacinky. Podľa potreby teda môžete pridať vločky alebo mlieko. Z cesta potom jednoducho dávkujeme na rozpálenú panvicu cesto tak, aby nám vznikli tenšie palacinky. Opražíme z oboch strán dozlatista a podávame s prílohou, akú máte radi!

Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete

Z týchto pagáčov nepriberiete: Naučte sa výborné syrové pagáčiky bez múky, pripravené za minútku!

Potrebujeme:

250 g tvarohu

3 vajcia

3 lyžice ovsenej múky (alebo vločiek zomletých najemno)

3 lyžice ovsených vločiek

1 lyžičku soli

150 g syru s nižším obsahom tuku

Postup:

Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Potrebujeme:

3 šálky ovsených vločiek

3-4 lyžice medu

¾ šálky jablkového pyré

1 a ½ šálky mlieka

2 vajcia

2 lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

1 lyžičku mletej škorice

½ lyžičky soli

2 lyžičky jedlej sódy

Olej alebo maslo na vymastenie formy na muffiny

Na posypanie:

Čučoriedky

Čokoládové hoblinky

Semienka

Orechy

Postup:

Rúru nastavíme na 175 stupňov a formu na muffiny vymažeme maslom alebo olejom. V miske vyšľaháme med s vajíčkami. Potom do zmesi pridáme jablkové pyré, mlieko, vanilku, soľ a škoricu. Do zmesi postupne pridávame aj vmiešame ovsené vločky spolu s jednou sódou. Dobre premiešame a necháme odpočívať 20 minút.

Potom cesto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podľa chuti (orechmi, čokoládou, čučoriedkami..).

Pečieme 30 minút, alebo kým povrch muffín nie je zlatistý.

Brokolicové placky

Vynikajúce brokolicové fašírky s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

1 stredne veľkú brokolicu

2 vajcia

4 lyžice ovsenných vločiek

2 lyžice celozrnnej strúhanky

1 lyžicu sezamových semienok

2 lyžice tekvicových semieniek

2 lyžice slnečnicových semienok

1 zväzok petržlenu

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode  (prípadne sparíme) aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia.

Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie karbonátok.

Z cesta tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré vyprážame na olivovom oleji z oboch strán dozlatista.

Prípadne môžete zvoliť aj pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlatista pri teplote 180-190 stupňov. Fašírky počas pečenie obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.

Zdravé langoše

Z týchto langošov určite nepriberiete: Naučte sa zdravé langoše bez múky, len s 1 lyžičkou oleja!

Potrebujeme:

200 g ovsených vločiek

150 ml mlieka

1 vajce

Štipku soli

Postup:

Ovsené vločky zalejeme teplým mliekom a necháme napučať 15 minút. Potom pridáme ostatné prísady a dobre premiešame, aby nám vzniklo jednotné cesto. Na panvici zahrejeme 1 lyžičku oleja a navrstvíme cesto – môžeme robiť viacej malých alebo jeden veľký langoš. Keď je opečený z jednej strany, obrátime ho a opečieme aj z druhej stany.

Na nepriľnavej panvici s hrubým dnom ich môžete piecť aj celkom bez oleja.

Podávame s obľúbenými prísadami – potrieme cesnakom, kyslou smotanou a posypeme syrom.

Citrónovo-tvarohové sušienky

1

Potrebujeme:

250 g nízkotučného tvarohu

100 g ovsených vločiek

1 stredne veľké jablko

1 banán

1 lyžičku medu

1 lyžicu citrónovej šťavy

Štipku soli

Postup:

Tvaroh zmiešame s medom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame. Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.

2

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.

3

Pečieme 30 minút.

Najlepšie recepty na dnes