Čo variť z malej výplaty? 19 výborných jedál zo základných surovín, ktoré vás nevyjdú ani na 3 eurá a zasýtia celú rodinu!

Výborné tipy na lacné a veľmi chutné jedlo, ktoré pripravovali s láskou už naše babičky a aj dnes by sme si mali príklad z ich kuchárskeho umenia.

Výborné tipy na lacné a veľmi chutné jedlo, ktoré pripravovali s láskou už naše babičky a aj dnes by sme si mali príklad z ich kuchárskeho umenia.

Ak máte pred výplatou hlbšie do vrecka, alebo jednoducho chcete ušetriť nejaké to Euro bez toho, aby ste ukrátili svoju rodinu, máme niečo pre vás.

Okrem toho, že tieto jedlá sú veľmi ekonomické, sú aj ohromne chutné.

Dokonca, mnohé z nich sú výborné aj na druhý deň, stačí len prihriať.

Výborná kapustová placka

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Potrebujeme:

400 g kapusty

1 ks cibule

200 ml kefíra

1 vajce

1 strúčik cesnaku

3 – 5 PL múky

1/3 ČL prášku do pečiva

soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Kapustu a cibuľu si nastrúhajte na hrubom strúhadle, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky.

Pridajte kefír, vajíčko, pretlačený strúčik cesnaku, múku a prášok do pečiva, dobre premiešajte.

Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja a smažte na miernom ohni, kým nezísa zlatú farbu. 

Najjednoduchšie zemiakové knedličky – Spišské Džatky

 

Toto sú tie najchutnejšie a najjednoduchšie knedličky, aké poznám: Originál recept na “Spišské Džatky” od mojej babičky!

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených)

1 šálku hladkej múky

1 šálku polohrubej múky

2 ks cibule nakrájanej nadrobno

150 g slaniny nakrájanej nadrobno – môžete použiť aj šunku, salámu, párok alebo údené

Soľ

Postup:

Nakrájané zemiaky dáme variť a keď sa takmer rozpadávajú, časť vody zlejeme – nie všetku v hrnci musí časť vody ostať.

Posypeme múkou a necháme preveriť pod pokrievkou asi 10 minút– nemiešame.

Potom popučíme tak, aby vznikla mäkká zmes, ktorú necháme ešte pár minút postáť pod porkievkou.

Ruky si potrieme olejom a z hmoty formujeme guľôčky, šúľance alebo menšie “trhance”, ktoré v strede trochu roztlačíme.

Na panvici si opražíme cibuľku spolu so slaninkou, pridáme džatky a všetko spolu krátko opražíme.

Môžeme hneď podávať.

Pôstne kapustové holúbky

 

 

Potrebujeme:

600 g uvarených zemiakov

1 veľká cibuľa

300 g húb nakrájaných

Soľ, petržlen

2 vajcia

Maslo alebo bravčová masť

sladká paprika

Kapusa lsity zabaríme do vriacej vody

Postup:

Na panvici si opražíme na masti cibuľku, pridáme huby, papriku a podusíme.

Keď sú huby mäkké, pridáme celú zmes k zemiakov, ktoré sme si popučili. Premeišame, ochutíme soľou, korením a vmiešame aj vajcia. Hmotu potom plníme do kapsutových listov (ak je zelenina mladá, aj listy ani nezabáram).

Uložíme jedno vedľa druhého na vymastený pekáč a potrieme rozpusteným maslom, olejom alebo masťou.

Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov na 25 minút.

Pred dopečením môžete ešte posypať syrom. Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Pečienka v korenenom kabátiku

 

Fantastický obed za lacný peniaz: Výborná, mäkučká pečienka v korenenom kabátiku!

 

Potrebujeme:

8-10 ks kuracej pečienky – očistenej

1 vajce

Mlieko

3 lyžice hladkej múky

Majoránku

Mleté čierne korenie

Cesnak sušený

Postup:

Vajce rozšľaháme vidličkou, pridáme korenie, cesnak a mlieko tak, aby nám vzniklo hustejšie cestíčko.

Pečienku očistíme a obalíme zľahka v múke. Potom obalíme v cestíčku a vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.

Smažíme na strednom ohni, nie príliš prudko, cestíčko bude krásne chrumkavé a pečienka jemná a mäkká.

Prebytočný tuk môžeme odstrániť pomocou papierovej servítky.

Pirohy zo starých rožkov

 

Geniálne jednoduché pirohy zo starých rožkov: Cesto bez jediného vajíčka, iné už roky nerobím!

 

Potrebujeme:

4 staršie rožky

Polohrubú múku (asi 350-400 g)

Mlieko

Postup:

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať.

Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.

 

Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku.

Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.

 

 

Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát.

Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.

 

 

Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!

Sedliacky kastról

 

Stačí vám 250 g mäsa a nakŕmite celú rodinu: Sedliacky kastról s pečeným mäsom, zemiakmi a výbornou omáčkou!

 

Potrebujeme:

250 g mletého bravčového mäsa

150 g ryže

1 väčšiu mrkvu nestrúhanú

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

1 šálku vody

2 lyžice slnečnicového oleja

50g tvrdého syra

1 lyžicu paradajkového pretlaku

2 lyžice kyslej smotany

Majoránka

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľu a mrkvu zmiešame a opražíme na panvici s olejom.

Potom na panvicu prisypeme aj ryžu, zalejeme vodou a necháme variť asi 15 minút a necháme chvíľu vychaldnúť. Túto zmes potom jednoducho zmiešame s mletým mäsom, dochutíme soľou, korením a mokrými rukami vyformujeme guľôčky. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.

Mäsové guľôčky aj zemiaky ukladáme do vymastenej zapekacej misy, ešte zvrchu osolíme a dáme piecť pri teplote 185 stupňov asi na 30 minút. Medzitým si pripravíme omáčku z pretlaku, kyslej smotany, vody, soli a majoránky.

Prelejme cez vrch pekáča a necháme ešte 10-15 minút zapiecť. Vyberieme z rúry, posypeme syrom, kôprom alebo petržlenom a môžeme podávať. Zemiaky môžete piecť aj vcelku, prevedenie výsledného jedla je len na vás!

Zemiaky s mletým mäsom

Potrebujeme:

Zemiaky – 4 – 5 ks
Mleté mäso – 600 g
Cibuľa – 1 ks
Paradajky – 2 ks
Smotana na varenie 10% – 100 ml
Syr – 100 g
Mleté čierne korenie
soľ

Postup:

Zemiaky umyjeme a očistíme. Nakrájame na kolieska. Uložíme do zapekacej misy.

Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso.

Na mäso navrstvíme nakrájanú cibuľu a kolieska paradajok.

Zalejeme smotanou na varenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov 40-50 minút.

Potom posypeme syrom a necháme krátko zapiecť. Môžeme podávť.

Môžeme podávať.

Žobrácke langoše

Starý recept po prababičke, ktorý vás vyjde na pár drobných: Žobrácke lokše na kyslom mlieku, výborné aj ako náhrada chlebíka!

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky

300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml)

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku soli

2 lyžičky cukru

Olej na vyprážanie

Postup:

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko.

Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou.

Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.

Falošné rezne z kapusty

Kapusta, vajcia a strúhanka: To je všetko, čo potrebujete na prípravu skvelého jedla!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

3 vajcia

Strúhanku

Slnečnicový olej na vyprážanie

Ako prílohu – zemiaky

Postup:

Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.

2 (1)

Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.

3 (1)

Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.

1 (1)

Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.

Polievka so zemiakovými knedličkami

Babičkina zázračná polievka s najlepšími zemiakovými knedličkami na svete: Rezance nechajte v obchode, do tejto polievky už netreba nič pridávať!

Potrebujeme:

Na polievku:

1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)

1 veľkú cibuľku

2 strúčiky cesnaku ošúpané

Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky

1 koreň petržlenu (očistený)

1/3 koreňa zeleru

2 mrkvy (očistené)

Soľ

Na knedličky:

Soľ

Mleté korenie

Petržlenovú vňať

1 vaječný žĺtok

20 g masla

50 g múky

4 varené zemiaky

Postup:

Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.

Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.

Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.

Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom

Dusená kapusta s cibuľou, slaninkou a cesnakom

Potrebujeme:

6 plátkov slaninky

1 cibuľu nasekanú nadrobno

2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno

1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky

1 lyžicu soli

1 lyžičku čierneho mletého korenia

1/2 lyžičky cibuľového prášku

½ lyžičky cesnakového prášku

1/8 lyžičky červenej papriky

Postup:

Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.

Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.

Môžeme podávať okamžite.

5-minútové knedličky

Iné knedle už ani nerobím: 5-minútové maďarské knedle bez vajec, chutia fantasticky!

Potrebujeme:

250 g mäkkého tvarohu

100 g detksej krupice

Ja pridávam do cesta aj trošku soli (asi 1/3 – 1/2 lyžičky), zdá sa mi potom ešte chutnejšie

Postup:

Obe prísady (prípadne aj štipku soli) zmiešame na pracovnej doske a vypracujeme cesto, ktoré len vyformujeme do tvaru valčeka a narežeme na jednotlivé knedličky. To je všetko. Teraz už je to len na vašej fantázii, ako chcete knedličky pripraviť.

Ja robím tak, že každý kúsok vytvarujeme na malú placku, do stredu uložím ovocie, karamelku, alebo lekvár a potom vyformujem do tvaru knedlíčka. Dým variť vodu a kým zovrie, nechám knedličky chvíľku odležať.

Nahádžem do vriacej vody a keď vyplávajú necháme povariť ešte 2-3 minúty. Môžete podávať preliate maslom, orechmi alebo kyslou smotanou. Ja si na nasucho opražím na panvici strúhanku, pridám maslo, práškový cukor a v tejto zmesi vyváľam uvarené knedličky.

Dokonalé parené buchty za pár drobných

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt parené buchty podľa babičky

Potrebujeme:

400 g polohrubej múky

½ kocky čerstvého droždia

1 lyžičku soli

1 vajce

200 ml vlažnej vody

Náplň:

Čokoľvek máte radi: Lekvár, ovocie alebo karamelové cukríky krowky – ja dávam polovicu cukríka na jednu buchtu

Postup:

Do misky nalejeme časť vody a rozdrobíme do nej kvasnice, keď sa začnú roztekať, hneď zasypeme trochou múky, pridáme zvyšnú vodu, vajce a dobre premiešame.

Postupne do zmesi pridávame múku so soľou a miešame tak, že vypracujeme hladké, pružné cesto. Cesto klasicky prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na tenší plát a vykrajujeme z neho pomocou pohára kruhy. Do stredu navrstvíme náplň a v dlaniach vyformujeme do tvaru guľôčky. Keď máme všetky buchty hotové, prikryjeme ich ešte na 10 minút utierkou a necháme podkysnúť.

Ja naparujem na utierke – do hrnca nalejeme vodu a na vrch upevníme utierku pomocou gumičky. Na utierku dáme buchty a prikryjeme pokrievkou. Varíme na pare 10 minút. Buchty vyberieme z pary, prepichneme špáradlom a môžeme podávať.

Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou pečienkouFantastická večera za pár drobných: Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou

Potrebujeme:

500 g kuracích pečienok

600 g zemiakov

3 strúčiky cesnaku

Majoránku

Oregano

Mletú červenú papriku – pálivú

Soľ, čierne mleté korenie

Olej

Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.

Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.

Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.

V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.

Sedliacka pizza

Bez kysnutého cesta: Sedliacka pizza s klobásou a syrom!

Potrebujeme:

5 zemiakov

4 klobásy alebo párky

2 vajcia

100 g strúhaného syra

Soľ a čierne mleté korene podľa chuti

Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno

Postup:

Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.

Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.

Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Polievka a hlavný chod v jednom: Bohatá polievka s mäsovými guľkami

Bohatá polievka s mäsovými guľkami: Sýta a úžasne chutná!

Potrebujeme:

300 g mletého bravčového mäsa

200 g údenej šunky

300 g mix polievkovej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol…)

150 g zemiakov nakrájaných nadrobno

100 g cibule nakrájanej nadrobno

2 rožky

2 vajcia + trochu mlieka na namočenie

2 lyžice oleja

2 šálky kyslej smotany

Soľ, korenie, bobkový list, nové celé korenie…

Postup:

Rožky nakrájame, zalejeme mliekom a necháme chvíľu nasiaknúť. Potom vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu.

Do tejto zmesi pridáme aj soľ, korenie, vajcia a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme menšie guľôčky – karbonátky.

V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu, pridáme šunku, polievkovú zeleninu, soľ a koreniny a krátko spolu restujeme. Zmes zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom alebo vodou v ktorej rozpustíme bujón.

Keď zelenina začne mäknúť, pridáme zemiaky a mäsové guličky. Varíme, kým mäso nie je hotové.

Polievku podávame s kyslou smotanou.

Zemiaky s hubami

Potrebujeme:

Zemiaky – 400 g

Huby – 200 gr

Vajcia – 5 ks

Cibuľa – 1 ks

Mlieko – 50 ml

Syr – 100 g

Cesnak – 2 – 3 strúčiky

soľ

Rastlinný olej

Postup:

Zemiaky nakrájame nadrobno, rovnako si nakrájame aj cibuľu a huby. Na panvici na oleji orestujeme zemiaky, pridáme k nim cibuľku aj huby a restujeme, nakoniec vmiešame aj pretlačený cesnak. Krátko orestujeme, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu a preložíme do zapekacej misy.

V miske si rozmiešame vajcia s mliekom a ochutíme. Zmes nalejeme na zemiaky v mise, premiešame a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 minút.

Ku koncu pečenia posypeme syrom a necháme zapiecť dozlatista.

Zemiaková zapekačka

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov

400 g mletého mäsa

1 cibuľa

150 g čerstvej kapusty (môžete použiť aj kyslú)

1 ČL soli

čierne mleté korenie podľa chuti

60 – 100 g masla (môžete nahradiť aj masťou)

Postup:

Zemiaky si očistíme, asi 4 väčšie si odložíme bokom a ostatné nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a kapustu na tenké slíže. Do väčšej misy si dáme pokrájané zemiaky, kapustu a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dobre zamiešame.

Zapekaciu formu si vymastíme a zvyšné zemiaky postrúhame na strúhadle. Potom ich rovnomerne navrstvíme na dno misy a popritláčame, aby vznikol kompaktný základ. Osolíme.

Na to navrstvíme hmotu zo zemiakov, kapusty a mäsa. Navrch poukladáme nakrájané maslo a prikryjeme ďalšou vrstvou strúhaných zemiakov.

Popritláčame, uhladíme a poukladáme opäť plátky masla.  Pečieme do zlatista asi 20 minút vo vyhratej rúre pri 200 stupňoch. Hotovú zapekačku nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

Nesmrteľná fazulačka od našej babičky

Potrebujeme:

2 hrste bielej fazule

1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku

2 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

1 vajce

Soľ, korenie

Kvapku octu

Voliteľné:

1 mrkvu

1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku

Postup:

Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).

V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.

Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Fazuľový šalát s cibuľou a hubami

Potrebujeme:

500 g sterilizovanej fazule

500 g šampióňónov

4 kusy sterilizovaných uhoriek

2 ks cibule

3 lyžice oleja

Soľ a čiernej korenie podľa chuti

Postup:

Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.

Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.

Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.

Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.

Trenčiansky párok s fazuľou po domácky:

Potrebujeme:

300 g bielej fazule

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

vývar z kostí alebo kuracie

140 g paradajkového pretlaku

6 nožičiek kvalitných tenkých párkov

lyžička mletej papriky

lyžice hl. múky

soľ

korenie

cukor

olej

50 ml smotany na varenie (voliteľné)

Postup:

Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Druhý deň vodu zlejeme. Fazuľa uvaríme vo vývare do mäkka.

Na oleji speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme papriku, pretlak a chvíľu restujeme. Vsypeme lyžicu múky a po chvíli pretlak zalejeme vývarom z fazule.

Povaríme 8-10 minút. Primiešame scedenú fazuľu a nakrájaný párok na kolieska. Spoločne prehrejeme. Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Ja zvyknem do fazule zamiešať aj domáce lečo, prípadne podávame zjemnené smotanou. Výborne sa k tomu hodí aj domáci chlebík.

Ja robím aj do zásoby do pohárov. Jednoducho dáme do čistých pohárov na zaváranie a sterilizujeme.

Autorkou receptu je pani Milada Vavrošová.