Vôňu mäty okamžite rozoznáte od iných byliniek.
Je veľmi príjemná a osviežujúca a preto je obľúbená pri príprave dezertov, zmrzlín, limonád a chutný je samozrejme aj mätový čaj.
Ak ju chcete používať aj v zime, máme pre vás výborný tip z youtube, ako si ju uskladniť.
Mätu je potrebné zbierať ešte predtým, ako kvitne, pretože práve v tejto fáze obsahuje najväčšie množstvo éterických olejov.
Okrem toho je lepšie túto voňavú bylinu zbierať ráno alebo za oblačného počasia, aby sa jej nazhromaždila dostatočná vlhkosť a nebola vysušená od slnka.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tradičný spôsob zberu
Nepochybne známy spôsob zberu mäty je sušenie.
Bylinu pred sušením dobre umyte, osušte utierkou alebo nechajte vyschnúť na vzduchu a potom usušte.
Môžete ju sušiť napríklad vo zväzkoch a miestnosť, kde sa suší, by mala byť tmavá, dostatočne teplá a suchá.
Podkrovie alebo zatemnené miesto na terase je na to úplne ideálne.
Ak nemáte vhodné miesto na sušenie, použite papierové tašky alebo len papier, z ktorého si vrecká vyrobíte.
Ochránia bylinku pred priamym slnečným žiarením.
Samozrejme, mätu môžete sušiť aj v špeciálnych sušičkách alebo v rúre s otvorenými dvierkami.
Je potrebné brať do úvahy, že teplota by nemala byť vyššia ako 40 °C, aby bylinka nestratila aromatické oleje.
Mätu nemusíte len sušiť
Ďalším produktom z mäty môže byť mätový cukor.
Môžete si ho potom pridávať do čaju, aj do dezertov alebo do šalátových dresingov.
Postup:
Pripravený mätu si nasekajte, potom rozmixujte v mixéri na kašu.
Pridajte cukor podľa potreby – čím je mätová hmota redšia, tým viac cukru budete potrebovať.
Výsledný mätový cukor môžete vložiť do nádoby a odložiť do chladničky alebo ho môžete vysušiť.
Za týmto účelom navrstvite mätovú kašu na plech pokrytý papierom na pečenie a sušte v rúre pri teplote 40 °C.
Mätový sirup
Mätový sirup sa môže používať rovnako ako mätový cukor.
Budete potrebovať 1 pohár nasekanej čerstvej mäty, 1 pohár cukru a 1 pohár vody.
Nasekanú mätu zmiešajte s polovicou cukru a dobre premiešajte.
Potom ju nechajte stáť asi pol hodinu alebo hodinu, prípadne cez noc.
Potom pridajte druhú polovicu cukru, nalejte vodu a v hrnci krátko povarte kým sa cukor nerozpustí (nevarte dlho, aby mäta nestratila éterické oleje).
Hneď ako zmes zovrie, odstavte ju zo sporáka, prikryte a nechajte stáť, kým úplne nevychladne.
Ak plánujete sirup použiť v danom okamihu, môžete ho jednoducho naliať do nádoby a odložiť do chladničky.
Ak ho plánujete odložiť na zimu, potom ho nechajte opäť zovrieť, nalejte do sterilizovaných fliaš a dobre uzavrite vrchnákom.
Prajeme dobrú chuť!