Aby jahody ostali celé a neboli príliš mäkké, v žiadnom prípade by sa nemali variť. Vyskúšajte ich v tomto sirupe, len sa zalejú a ostanú krásne šťavnaté a chutné.
Vďaka tomuto postupu z portálu souspark si pripravíte kompót, ktorým nikto nepohrdne a v zime bude ako príjemný závan leta.
Potrebujeme:
1 kg jahôd
0,9 – 1 kg cukru
1/4 ČL kyseliny citrónovej
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 g vody
Postup:
1. Na kompót vyberajte radšej menšie a tvrdšie jahody, ktoré sú ale dostatočne zrelé.
2. Dôkladne ich umyte a odstopkujte, ak sú jahody väčšie, môžete ich prekrojiť na polovice.
3. Pripravíme si sirup.
Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu, pridáme kyselinu citrónovú a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Namiesto kyseliny citrónovej môžeme použiť aj citrónovú šťavu.
Táto kyselina zabráni tmavnutiu a zakaleniu farby.
4. Jahody zalejeme týmto sirupom a necháme úplne vychladnúť.
5. Takto jahody pustia šťavu, ale ostanú pevné a celé.
6. Po vychladnutí jahodový sirup scedíme a povaríme ho.
Sirup treba variť asi 15 minút, aby sa z neho neodparila tekutina.
7. Jahody opäť zalejeme sirupom a znovu necháme vychladnúť.
Tento proces zopakujeme ešte 3 až 4-krát a zakaždým sirup povaríme, aby bol hustejší.
8. Nakoniec prelejeme do hrnca sirup, ale pridáme aj jahody a len ich privedieme do varu (nevaríme).
9. Nalejeme do sterilizovaných pohárov a uzavrieme ich.
Hotovo. Odložíme na chladné a tmavé miesto, kde ich môžeme skladovať a používať podľa potreby.
Takto isto môžete spracovať aj čerešne, marhule, či jablká.
Prajeme dobrú chuť!