Paradajky sú úžasné, šťavnaté plody, ktoré majú v našej kuchyni stále miesto.
Používame ich na výrobu rôznych omáčok, polievok, do šalátov, sendvičov alebo ich konzumujeme len tak čerstvé.
Nie každá paradajka je však chutná.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Určite ste sa už stretli s tým, že bola paradajka bez chuti, alebo príliš kyslá.
Aby ste dosiahli intenzívnu, sladkastú chuť paradajok, potrebujete len žihľavu, sódu a droždie.
Zázračná zmes pre rast a plodenie
Potrebujeme:
voda
100 g droždia
0,5 kg cukru
Postup:
Do veľkej nádoby nalejte 2,5 litra vody a nasypte 0,5 kg cukru.
Droždie rozpustite v pohári teplej vody a nalejte k cukrovej vode.
Počkajte niekoľko dní, kým roztok prestane kvasiť a potom ho zrieďte s vodou.
Na jeden pohár drožďovej výživy použite 10 litrov vody.
Zalejte touto výživou všetky svoje rastliny a keď ochutnáte prvú úrodu, uvidíte ten rozdiel.
Vaše paradajky budú chutné a šťavnaté.
Zdroj: napadovy.blog
Hnojivo zo žihľavy
Pri výsadbe paradajok navrstvite navrch na hlinu okolo jej stonky za hrsť žihľavy.
Poskytne im skvelú výživu bohatú na vitamíny, vápnik, železo, kremík, mangán a ďalšie užitočné látky.
Rastliny budú silnejšie, zdravšie a budú rýchlejšie rásť.
Môžete si z nej pripraviť taktiež výživné hnojivo bohaté na dusík, ktoré bude milovať celá vaša záhrada.
Najlepšie je pripraviť si ho v máji, keď už je vonku teplo a všetky sadenice boli vysadené vonku. Toto stimuluje ich aktívny rast.
Postup:
Sud naplňte do 2/3 čerstvo pokosenou trávou, burinou a žihľavou.
Potom pridajte ešte jednu zložku, ktorá je v tomto procese veľmi dôležitá – cukor.
Zalejte vodou a nechajte naložené 2 týždne.
Po uplynutí tejto doby je hnojivo pripravené a pred použitím ho zriedime v pomere 1 liter hnojiva na 9 litrov vody.
Hnojenie zopakujte každé 3 týždne a okrem paradajok ním pokojne pohnojte aj uhorky, či papriku.
Stimuluje rast zelenej hmoty, aktívny vývoj rastlín a posilňuje ich imunitu.
Postrek proti plesniam
Vyrobte si zo žihľavy aj postrek proti plesniam a zabezpečíte tak svojim paradajkám zdravý rast. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, účinok je zaručený!
Potrebujeme:
1 kg čerstvej žihľavy
3 litre vody
Postup:
Žihľavu si pomelieme a zalejeme teplou vodou.
Necháme naložené 24 hodín, potom precedíme, pridáme trochu tekutého mydla a nalejeme do rozprašovača.
Tento roztok funguje predovšetkým ako prevencia a je bezpečný, jednoduchý, efektívny a zadarmo.
Popol a voda
Dajte do vedra 500 g dreveného popola a zalejte ho 5 l vriacej vody.
Počkajte, kým popol klesne ku dni a dolejte ďalších 5 litrov vody izbovej teploty (ideálna je dažďová voda).
Nechajte úplne vychladnúť a použite na zalievanie paradajok a ďalšej zeleniny.
Jedlá sóda pre sladšie a odolnejšie plody
1 liter zmiešame s 1-2 lyžičkami jedlej sódy, dobre premiešame a používame ako postrek paradajok.