Vďaka tomuto receptu z portálu retete-usoare si teraz pripravíte vynikajúce nakladané uhorky aj bez sterilizácie!
Potrebujeme:
čerstvé uhorky nakladačky
1 – 2 ks kôpru
2 – 3 strúčiky cesnaku
2 – 3 listy ríbezlí
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 – 3 listy chrenu
2 – 3 bobkové listy
1,5 PL soli
2 PL cukru
4 – 5 ks čierneho korenia
3 PL octu
vodu
Postup:
1. Vyberajte zdravé uhorky, umyte ich a na niekoľko hodín ich namočte do studenej vody.
2. Umyte si kôpor, aj všetky listy a nakrájajte ich na menšie kúsky.
3. Ošúpte si cesnak a každý strúčik nakrájajte na 3 časti.
4. Pripravte si sterilizované poháre.
5. Kôpor s listami natlačte na spodok pohárov, okrem bobkových listov, potom pridajte uhorky a usporiadajte ich čo najkompaktnejšie.
6. Prevarte vodu a zalejte ňou uhorky v pohároch.
7. Potom sceďte vodu z pohárov späť do hrnca a priveďte ju do varu.
Opäť ňou zalejte uhorky, zakryte poháre viečkami a nechajte ich 10 – 15 minút stáť.
8. Opäť sceďte vodu z pohárov do hrnca, pridajte cukor, soľ, bobkové listy a čierne korenie.
Priveďte do varu.
9. Uhorky zalejte polovicou marinády. Pridajte ocot a zalejte zvyškom marinády, kým nebudú poháre plné.
10. Poháre zakryte viečkami a pevne uzavrite.
Otočte ich hore dnom a zabaľte do teplej deky.
Nechajte postupne vychladnúť.
11. Vychladnuté poháre premiestnite na chladné miesto.
Marinované uhorky bez sterilizácie vydržia za týchto podmienok asi 1 – 2 roky.
TIPY:
Tieto nakladané uhorky sú nesmierne chutné a chrumkavé, ak sa budete držať týchto rád…
1. Na prípravu marinády používajte iba čistú vodu.
2. Nakladajte iba mladé uhorky s tenkou šupkou.
3. Pred marinovaním ich nezabudnite namočiť do ľadovej vody.
4. Najlepšie je použiť poháre, ktoré majú viečka na závit.
5. Chuť a kvalita uhoriek tiež závisí od použitého korenia. Ak by ste použili väčšie množstvo cesnaku, uhorky zmäknú.
Prajeme dobrú chuť!