Bohatá úroda jahôd prináša so sebou otázku, ako ich čo najlepšie spracovať pre ďalšie využitie.
Ak túžite po tej pravej chuti a vôni jahôd, ktorá vám aj v zime na chvíľku vráti čas leta, pripravte si zásoby podľa tohto receptu z youtube!
Potrebujeme:
1 kg čerstvých jahôd
1 kg kryštálového cukru
kyselinu citrónovú podľa chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Jahody si umyjeme a odstopkujeme.
Do veľkej misy si nasypeme polovicu cukru, na cukor navrstvíme jahody a zasypeme druhou polovicou cukru.
Jahody necháme 1 hodinu stáť a potom drevenou vareškou opatrne premiešame.
Dáme na sporák a budeme zohrievať a miešať, kým sa všetok cukor nerozpustí.
Miešajte opatrne zdola nahor, aby ste nerozpučili bobule.
Približne za 5 minút vám z cukru a šťavy vznikne sirup, takže to je správny čas na to, aby ste jahody odstavili z ohňa.
Penu, ktorá pri varení vzniká netreba odstraňovať.
Pripravíme si sterilizované poháre, sirup necháme ešte raz prevrieť a na stíšenom ohni povaríme ešte 5 minút.
Predtým, ako začneme plniť džem do pohárov ešte pridáme kyselinu citrónovú podľa chuti.
Teraz môžeme naplniť jahody do pripravených pohárov.
Uzavrieme ich viečkom a obrátime hore dnom.
Hotovo. Môžete ich odložiť do špajze a v zime si užívať ich lahodnú chuť!
VIDEONÁVOD