Tieto buchty tiež možno poznáte ako „samokysky“. Hoci sa pripravujú ako klasické kysnuté buchty, nemusíte čakať na vykysnutie, ale s cestom sa pracuje ihneď. Okrem buchiet môžete cesto použiť na prípravu závinov, koláčov a iných dobrôt.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
50 g čerstvého droždia
100 ml oleja
300 ml mlieka
2 lyžice kryštálového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Štipku soli
Štipku jedlej sódy
Náplň:
Džem, lekvár, tvaroh, mak…
Lekvár
tvaroh
Mak….
Na potretie:
Olej
Studené mlieko
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
200 ml mlieka zmiešame s 2 lyžicami cukru a preložíme na plameň. V inej miske zmiešame múku so soľou a jedlou sódou.
Keď je mlieko zohriate, rozdrobíme doň droždie a počkáme, kým vyjde kvások.
Kvások pridáme k múčnej zmesi, prilejeme aj zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa príliš nelepí na ruky (lepšie sa s cestom pracuje s rukami potretými olejom).
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roztiahneme ho rukami tenší plát a z neho vykrajujeme obdĺžniky. Na každý trojuholník navrstvíme lyžicu ľubovolnej náplne a potom zavinieme tak, aby bola náplň v strede.
Buchty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tesne vedľa seba – každú buchtu natrieme zvrchu a zo strán olejom, aby sa po upečení dali ľahko oddeliť.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40-45 minút (ale kým nie sú buchty na povrchu zlatisté, každá rúra pečie inak). Ešte teplé buchty potrieme studeným mliekom v ktorom sme si rozmiešali vanilkový cukor.