Domáca nátierka s pečivom je skvelou voľbou na pohostenie pre vašich hostí, alebo ako rýchla a chutná domáca večera či olovrant.
Rýchla nátierka z tresčej pečene
Potrebujeme:
100 g tresčej pečene
3-4 vajcia uvarené natvrdo
1 črievko taveného syra
100 g strúhaného tvrdého syra
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžicu majonézy
2 strúčiky cesnaku
Najemno nasekaný kôpor
Francúzsku bagetu
Postup:
Tresčiu pečeň roztlačíme vidličkou a zmiešame so strúhanými vajíčkami, obami druhmi syru, pretlačeným cesnakom a kôprom. Pridáme majonézu – ak sa nám zdá nátierka príliš hustá, môžeme pridať viac ako jednu lyžicu.
Bagetu nakrájame na plátky, pokvapkáme olejom a necháme zapiecť v rúre dochrumkava. Nátierku natrieme na kúsky bagety a môžeme podávať.
Veselé lienky
Toto originálne pohostenie môžete pripraviť vo verzii so šunkou alebo plátkami údeného lososa. Obe chutia vynikajúco.
Potrebujeme:
Plátky údeného lososa alebo šunky
150 g masla
2 lyžice jemného tvarohu
2 strúčiky cesnaku
Paradajky
Čierne olivy
Tavený syr v črievku na vytvorenie očiek
Kúsky čiernych olív na bodky
Petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Podlhovastý bochník chlebíka alebo sendvič nakrájame na krajce. Každý potrieme nátierkou z masla, tvarohu a pretlačeného cesnaku. Na nátierku uložíme plátky lososa alebo šunky. Paradajky aj olivy prekrojíme na polovice a uložíme na pečivo. Taveným syrom vytvoríme očká a kúskami olív alebo korením čierne bodky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Tvarohová nátierka s jarnou cibuľkou
Domácim nátierkam s čerstvým pečivom sa nič nevyrovná. Tvarohovú nátierku pripravujem už celé roky a moja rodina a známi si ju nevedia vynachváliť. Navyše je jej príprava veľmi jednoduchá, takže si na nej môžete pochutnať už o niekoľko minút.
Potrebujeme:
Tvaroh
Trošku masla
Sladkú papriku mletú
Soľ
Jarnú cibuľku
Čierne korenie mleté
Postup:
Tvaroh s maslom rozmiešame dohladka a pridáme nasekanú jarnú cibuľku s vňaťou. Dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou (tá dodá nátierke červenkastú farbu).
Podávame s čerstvým pečivom.
Rýchla tuniaková nátierka
Potrebujeme:
1 konzervu tuniaka scedeného zo šťavy
150 g masla
3 ks vajec uvarených natvrdo a nastrúhaných
3 lyžice smotanového syra alebo jemného tvarohu
Postup:
Všetky prípady jednoducho zmiešame a navrstvíme na kúsky pečiva – ideálne opečeného dochrumkava.
5-minútová šunková nátierka
Prekvapila vás nečakaná návšteva, alebo máte jednoducho chuť na rýchlu a skvelú večeru? Vyskúšajte recept na bleskovú šunkovú pomazánku, na ktorej si môžete pochutnávať už o 5 minút.
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g majonézy
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemno (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Podávame s pečivom alebo s rýchlymi slanými koláčikmi z lístkového cesta.
Zelerová nátierka
Ak máte chuť na niečo chutné, máme pre vás tip na vynikajúcu pomazánku zo zeleru. Je lahodná, ľahká a vďaka pridanému jabĺčku má úžasne sviežu chuť. Oplatí sa vyskúšať! :-)
Potrebujeme:
1 koreň zeleru
3 lyžice majonézy
3 lyžice kyslej smtoany
3 vajcia uvarené natvrdo
½ jablka
Soľ a kroenie podľa chuti
Postup:
Zeler očistíme, umyjeme a prekrojíme na polovicu. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarený zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme strúhané jablko, majonézu, smotanu a nadrobno nakrájané vajcia.
Dochutíme soľou, korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Premiešame a vložíme minimálne na 30 minút do chladničky.
Podávame s pečivom.
Vajíčková nátierka s horčicou
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítky nakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmiešame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Falošná paštéta
Chutí vynikajúco a pritom neobsahuje žiadne mäso ani vnútornosti. Navyše, pripravíte ju ta pár minút.
Potrebujeme:
5 ks vajec uvarených natvrdo
3 menšie cibule
50 g húb podľa vlastnej chuti
soľ a čierne korenie podľa chuti
100 g vlašských orechov
30 g masla
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji. Pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko spolu orestujeme.
Do mixéra vložíme orechy, zmäknuté maslo, vajcia a zmes cibule a húb. Dochutíme soľou, korením a rozmixujeme.
Hotovú paštétu vložíme na 30 minút do chladničky a podávame s čerstvým pečivom.
Bezkonkurenčná syrová nátierka s pivom
Skúšala som mnohé syrové nátierky, ale táto jednoducho nemá konkurenciu. Možno za to môže pridané pivo! :-)
Potrebujeme:
200 g syra Camembert
150 g taveného syra
150 g tvarohu
50 g masla
2 menšie cibule šalotky
1 lyžicku soli
2 lyžičky červenej papriky sladkej
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
100 ml svetlého piva – najlepšie pšeničného
Pažítku na ozdobu
Postup:
V mixéry najskôr rozmixujeme všetky druhy syra. Potom pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno, koreniny, soľ a pivo. Všetko spolu rozmxujeme na hladkú zmes. Podávame s hriankami a krígľom vychladeného piva. :-)
Nátierka z červenej repy
Potrebujeme:
1 šálku cottage cheese
200 g uvarenej červenej repy
1 lyžičku najemno nasekanej bazalky
2 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžice nasekanej pažítky
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Repu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno a v miske zmiešame s ostatnými ingredienciami (okrem pažítky). Servírujeme s čerstvým pečivom posypané pažítkou.
Poznámka: odporúčaná dávka červenej repy je maximálne 200 g za deň. Pokiaľ ide o šťavu, tej sa odporúča piť denne maximálne 100 ml.
zdroj: vk