Tieto úžasné makové venčeky podľa receptu pani Helenky sa fantasticky hodia na veľkonočný stôl, ale sú také dobré, že ich určite budete robiť aj častejšie. Všetci milovníci maku vás budú za ne na rukách nosiť!
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
30 g práškového cukru
150 g bieleho jogurtu
60 g rozpusteného masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
strúhanú kôru z 1 citróna
1/2 ČL soli
Na kvások:
160 ml teplého mlieka
20 g práškového cukru
30 g hladkej múky
30 g čerstvého droždia
Na plnku:
200 g mletého maku
250 ml mlieka
strúhanú kôru z 1 citróna
100 g práškového cukru
1 ČL mletej škorice
štipku mletého badiánu a klinčeka
Na potretie:
vajíčko + granulovaný cukor
Postup:
Do misy si nalejeme mlieko, zmiešame s práškovým cukrom, hladkou múkou a rozmrvíme čerstvé droždie.
Dôkladne premiešame, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kvások pracovať.
V samostatnej mise si zmiešame múku, práškový cukor, soľ a vajce.
Potom pridáme rozpustené maslo, jogurt a kôru z citróna. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme kysnúť.
Medzitým si pripravíme makovú plnku.
Do hrnca si nasypeme mak, zalejeme mliekom, pridáme škoricu, práškový cukor, kôru z citróna, trocha mletého badiánu a klinčeka.
Uvaríme.
Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozrežeme na približne rovnaké časti a potom vyvaľkáme malým valčekom.
Na každý kus nanesieme makovú plnku, rozotrieme a zrolujeme.
Takto pripravené makové slíže prerežeme na polovicu, zakrútime a stočíme do venčeka.
Uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme granulovaným cukrom a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!
Video návod: