Stretol sa s tým už hádam každý. V reštaurácii či bare požiadate o nápoj a obsluha vám doň automaticky vloží citrón, limetku aledbo iný kúsok ovocia. No podľa odborníkov by ste takúto ozdobu nápoja mali radšej odmietnuť.
Prečítajte si tiež:
14 vynikajúcich spôsobov, ako využiť citrón v domácnosti
Podľa štúdie zverejnenej ešte v roku 2007 v odbornom časopise Journal of Environmental Health až 70 percent vzoriek plátkov citróna z 21 rôznych reštaurácií obsahovalo nejaký druh mikróbov.
„Všetky druhy mikróbov nájdené v našom pozorovaní na vzorkách citrónov môžu potenciálne spôsobiť infekčné choroby v rôznych oblastiach tela, aj keď pravdepodobnosť v tejto štúdii nebola stanovená,„ uvádza sa v štúdii.
„Ľudia sa dotýkajú citróna vo vašom pohári, manipulujú s ním, krájajú ho, dávajú ho do misky alebo inej nádoby. Po istej dobe tie plátky vyberajú a hádžu ich do pohárov či pripevňujú na okraj pohára,“ vysvetlil klinický profesor mikrobiológie Philip Tierno, ktorý pôsobí na univerzite v New Yorku.
Hoci štúdia neskúmala pravdepodobnosť prenosu infekčných chorôv na zákazníkov, predsa len odhalila možný problém, o ktorom mnohí z nás nepremýšľajú vo chvíli, keď si vychutnávame osviežujúci nápoj v kruhu priateľov.