Hľadáte tip na prílohu k zajtrajšiemu obedu? prinášame vám 17 fantastických receptov.
Chrumkavé zemiaky na portugalský spôsob
Postup:
8 zemiakov približne rovnakej veľkosti
4 strúčiky cesnaku
Maslo
Olivový olej
Rozmarín
Hrubozrnnú soľ
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme – nešúpeme a uvaríme v šupke, v slanej vode. Cesnak očistíme, nasekáme najemno.
Zapekaciu misu vymastíme olivovým alebo slnečnicovým olejom a uložíme do nej uvarené zemiaky. Na povrchu zemiakov spravíme zárezy.
Z miske zmiešame rozpustené maslo s nakrájaným cesnakom, soľou, rozmarínom a touto zmesou potrieme povrch zemiakov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút.
Najchutnejšie zemiaky s cesnakom
Potrebujeme:
1 kg malých zemiakov
5 lyžíc hladkej múky
Sladkú červenú papriku
Soľ
Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno
4 strúčiky cesnaku
Olej, maslo alebo bravčovú masť
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode domäkka – pozor aby sa zemiaky príliš nerozvarili.
Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.
Múku zmiešame s paprikou a zemiaky vložíme do tejto zmesi tak, aby sa múka dostala na povrch každého zemiaku.
Na panvici zahrejeme trochu oleja alebo masla a zemiaky opražíme dozlatista – vďaka múke získajú už po chvíli na povrchu chrumkavú kôrku. Ja zvyknem na zemiaky ešte počas smaženia trochu múky s paprikou prisypať.
Približne 2 minúty pred koncom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a nadrobno nasekaný alebo nastrúhaný cesnak. Podľa potreby osolíme.
Jemne pikantné zemiaky s maslom a cesnakom
Potrebujeme:
1 kg zemiakov približne rovnakej veľkosti
Rozmarín, kajenské korenie, soľ a čierne mleté korenie
3 strúčiky pretlačeného cesnaku
3 lyžice zmäknutého, ideálne rozpusteného masla
Postup:
Zemiaky očistíme a rozdelíme na polovice. Potom na povrchu každého kúska urobíme hlbšie zárezy tak, aby sme zemiaky celkom nerozrezali.
V miske zmiešame maslo s cesnakom a koreninami. Do tejto zmesi pridáme zemiaky a dobre premiešame, aby sa maslo a koreniny dostali na povrch každého zemiaku.
Zemiaky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, narezanou časťou nahor.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút – alebo kým povrch zemiakov nie je zlatistý. Po 20 minútach pečenia uložíme na zemiaky plátky masla a necháme dopiecť.
Pečené zemiaky s omáčkou na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
750 g menších nových zemiakov
2 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Omáčka:
1 väčší strúčik cesnaku
70 ml rastliného oleja
2 lyžice dijonskej horčice
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice petržlenovej vňaťe najemno nasekanej
1 lyžicu kryštálového cukru
Postup:
Umyté zemiaky prekrojíme na polovice a vložíme do väčšej misky. K zemiakom pridáme olivový olej, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Potom zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri teplote 220 stupňov.
Zatiaľ, čo sú zemiaky v rúre, pripravíme si omáčku. Pretlačený censka zmiešame s octom, cukrom, horčicou a olejom.
Hotvé zemiaky preložíme do misky, zmiešame s omáčkou, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Zemiaky so syrom a cesnakom
Potrebujeme:
8 približne rovnako veľkých zemiakov
30 g masla
60 g nadrobno nastrúhaného syra
1 lyžičku nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžicu majonézy alebo kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Maslo, alebo olej na potretie
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme, nešúpeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme maslom alebo olejom zmiešaným so soľou a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri funkcii grill na 180 stupňoch približne 40 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké.
Medzitým zmiešame všetky prísady na náplň. Náplň rozdelíme na 8 približne rovnakých guličiek.
Upečené zemiaky vyberieme z rúry a v strede urobíme hlbšie zárezy v tvare kríža. Potom okolo rezu vyberieme vnútro tak, aby sa doň vošla náplň. Náplň vložíme do vnútra zemiakov a dáme do rúry ešte na niekoľko minút zapiecť (približne 10 minút).
Chrumkavé zemiaky z rúry, ktoré chutia ako hranolky
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov – umytých a nakrájaných
1 lyžička soli
1 lyžička vegety
3 lyžice hrubej kukuričnej múky
3 lyžice oleja
Postup:
Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Na plech na pečenie nalejem olej (takmer všetky 3 lyžice- trochu odložíme na zemiaky) a plech vložíme do zapnutej rúry.
Zemiaky prekrojíme na osminky. Preložíme do misy, pridáme trochu oleja a zmiešame so soľou, vegetou a kukuričnou múkou.
Dobre premiešame a preložíme na horúci plech s rozpáleným olejom. Vložíme späť do rúry a pečieme približne 30-40 minút.
Pečieme na veľko plechu, aby sa zemiaky mohli pekne zapiecť zo všetkých strán. Počas pečenia môžeme 2-3 krát premiešať.
Podávame s obľúbeným dressingom, tatárskou omáčkou, alebo len tak! :-)
Úžasne chutné jogurtové zemiaky
Potrebujeme:
4-5 väčších zemiakov
2 lyžice oleja
2 lyžice krémového jogurtu ideálne gréckeho
1 lyžičku soli
¼ lyžičky mletých feferónov alebo pálivej papriky
½ lyžičky sušenej mäty
½ lyžičky sušeného tymianu
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.
V miske zmiešame ingrediencie na omáčku – olej, jogurt, soľ, mätu a všetky koreniny. Koreniny pridávajte podľa vlastnej chuti, výsledný chuť omáčky by mala byť dostatočne slaná.
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Zemiaky zmiešame s marinádou tak, aby sa dostala na povrch každého kúska.
Zemiaky rozložíme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 minút, alebo kým povrch zemiakov nie je zlatistý a chrumkavý.
Zemiaky so syrom pečené v rúre
Potrebujeme:
600-650 g zemiakov
¾ – 1 šálku tvrdého strúhaného syra
2 jarné cibuľky nasekané nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej
Postup:
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke domäkka.
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
Strúhané zemiaky zmiešame so syrom, cibuľkou, korením a soľou.
Z hmoty rukami tvarujeme valčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zemiakové valčeky pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 210 stupňov 15 minút, potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút.
Podávame s obľúbeným dressingom alebo ako chutnú prílohu.
Mexické pečené zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2-3 strúčiky cesnaku
5-8 zrniečok koriandru
Červenú papriku pálivú – podľa chuti
Zväzok zelenej cibuľky
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice oleja
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na kúsky. Uvaríme v slanej vode dommäka. Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Následne zmiešame s nasekaným cesnakom, soľou, korením a koriandrom. Pridáme aj 3 lyžice rastlinného oleja a premiešame.
Zemiaky preložíme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 – 25 minút, kým povrch zemiakov nie je zlatistý. Nakoniec posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou.
Pečené zemiaky so sezamom
Potrebujeme:
1 kg menších zemiakov
Soľ a korenie podľa chuti
Trochu oleja
2 lyžice masla
Sezamové semienka
2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate (môžeme nahradiť čerstvou vňaťou)
Postup:
Zemiaky umyjeme, čistíme a dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, scedíme ich a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potretý olejom. Posypeme sezamom, korením, soľou a na zemiaky uložíme plátky masla. Pečieme pri teplote 220 stupňov, kým zemiaky nie sú na povrchu zlatisté (počas pečenia môžeme zemiaky premiešať).
Upečené zemiaky posypeme petržnenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Strapaté zemiaky
Potrebujeme:
4 väčšie zemiaky
Olivový olej
3 lyžice masla
1 lyžicu zelenej cibuľky najemno nakrájanej
Soľ, čierne mleté korenie
½ šálky strúhaného syra
½ šálky mlieka alebo sladkej smotany
1 žĺtok
Postup:
Roztopené maslo na potretie
Zemiaky dôkladne umyjeme a vysušíme. Preložíme na plech vystlaný fóliou, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 60 minút.
Keď sú zemiaky upečené, odrežeme hornú časť a vnútro každého zemiaku vyberieme lyžicou – tak aby sme nepoškodili šupu. V miske zmiešame vnútro zemiakov s maslom, cibuľkou, okoreníme a osolíme. Nakoniec vmiešame syr, mlieko a žĺtok.
Do vnútra zemiakov najskôr vložíme vrchnú odrezanú časť a zatlačíme vidličkou (viď video návod) a do každého zemiaku navrstvíme náplň. Nakoniec upravíme vzhľad zemiakov vidličkou – dodáme im tak hravú – strapatú podobu.
Potrieme roztopeným maslom a môžeme posypať obľúbeným korením. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20-30 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý.
Roztlačené zemiaky prečené so syrom a bylinkami
Potrebujeme:
4 väčšie zemiaky
1 lyžicu olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno
Hrsť tvrdého strúhaného syra (napr. Gouda)
1 lyžicu strúhaného parmezánu
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v slanej vode v šupke.
Cesnak pretlačíme a v miske zmiešame s olejom.
Uvarené zemiaky scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na plech preložíme zemiaky a čiastočne ich roztlačíme (roztláčadlom na zemiaky, prípadne iným kuchynským nástrojom).
Na roztlačené zemiaky navrstvíme cesnakovo-olivovú zmes a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Nakoniec posypeme oboma druhmi syra, cibuľkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 7-10 minút (aby sa syr roztopil a zemiaky boli na povrchu chrumkavé).
Krémové pečené zemiaky
Potrebujeme:
5 lyžíc masla
2 strúčiky cesnaku
1 kg zemiakov
400 ml sladkej smotany na varenie (10%)
Soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška
Postup:
Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).
Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno. Na cesnak uložíme plátky zemiakov (zemiaky by sa mali čiastočne prekrývať) a posypeme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zalejeme trochou smotany a pokračujeme vrstvou zemiakou, ktorú opäť osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.
Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov.
Po uplynutí tohto času odstránime fóliu a pečieme ešte 15-20 minút.
Krémové zemiaky sa vynikajúco hodia ako príloha ku steakom, ale pochutnať si na nich môžete aj len tak – ako na vynikajúcom obede či večeri.
Pečené zemiaky s cesnakom, maslom a bylinkami
Potrebujeme:
7 ks väčších zemiakov
125 g masla
5 lyžíc strúhaného syra (ideálne parmezánu)
2 lyžice kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate (príp. zelenej cibuľky alebo kôpru)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na hrubšie plátky. Plátky zemiakov varíme v slanej vode domäkka.
Medzitým si pripravíme cesnakovo-maslovú omáčku. Strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame s maslom. Pridáme syr, petržlenovú vňať a smotanu. Zmes dochutíme soľou a korením.
Keď sú zemiaky mäkké, scedíme ich a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý plátok potrieme pripravenou omáčkou. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov 10-15 minút.
Pečené zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
8 stredne veľkých nových zemiakov
2 vetvičky rozmarínu
1 téglik kyslej smotany (príp. gréckeho jogurtu)
Olivový olej, soľ a korenie podľa chuti
½ lyžice nasekanej pažítky
½ lyžičky nasekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme, vložíme do slanej vody a varíme 15 minút. Potom zemiaky premiestnime do misky spolu s olivovým olejom, rozmarínom, soľou a korením. Dôkladne premiešame, aby sa zmes korenín a oleja dostala na všetky zemiaky.
Potom zemiaky preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry nastavenej na 200 stupňov, kde necháme zapiecť tak, aby bol povrch zemiakov chrumkavý.
Vyberieme z rúry, prekrojíme a do stredu každého zemiaka navrstvíme lyžicu kyslej smotany zmiešanej s trochou soli a pretlačeným cesnakom. Posypeme zelenými bylinkami a môžeme servírovať.
Poznámka: zemiaky môžeme posypať aj restovanou cibuľkou.
Varené zemiaky s kôprom
Budete potrebovať
- 1 – 1,5 kg zemiakov
- 100 – 150 g masla
- soľ podľa chuti
- 1 zväzok kôpru
- 2-3 strúčiky cesnak
Postup
- Pomocou drôtenky dobre očistite zemiaky, umyte a uvarte v osolenej vode.
- Kým sa zemiaky varia, umyte a nakrájajte kôpor, ošúpte strúčiky cesnaku a jemne ich nakrájajte.
- Keď sú zemiaky pripravené, zlejte vodu z hrnca, pridajte maslo, nasekaný cesnak a kôpor. Hrniec zakryte vekom a dôkladne pretrepte.
- Zemiaky nechajte v hrnci po dobu 5 minút, aby nasiakli chuť. Pred podávaním prewložte zemiaky do hlbokej misky a zalejte zvyšným maslom z hrnca.
Chrumkavé zemiaky
Budete potrebovať
- 1 kg zemiakov
- 5 strúčikov cesnak
- vetvička rozmarínu
- zväzok kôpru
- 100 g masla
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Pomocou drôtenky očistite zemiaky. Nakrájajte na polovice a uvarte vo vriacej slanej vode, kým nebudú mierne uvarené ( len do 10 minút).
- Potom vylejte vodu z nádoby a zemiaky nechajte osušiť. Vložte ich do pekáča, pridajte ošúpaný cesnak rozdrvený nožom, soľ a korenie. Maslo nakrájajte na malé kocky a rozotrite na zemiaky, pridajte nasekaný rozmarín.
- Plech so zemiakmi vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút. Počas pečenia odporúčame pravidelne miešať. Posypeme nasekaným kôprom.
Zemiaky so syrom
Budete potrebovať
- 1 kg stredne veľkých zemiakov
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice masla
- 200 g strúhaného syra
- Zelené bylinky podľa chuti
- soľ podľa chuti
Ako variť
- Zemiaky očistíme kovovou špongiou. Umiestnite zemiaky do osolenej vriacej vody a varte 15 minút. Potom vylejte vodu z nádoby a vysušte zemiaky.
- Ošúpte a nasekajte cesnak. Maslo vložte do predhriatej zapekacej misy, roztopte a pridajte cesnak, nechajte 20 sekúnd s potom odstráňte z tepla.
- Uvarené zemiaky vložte do pekáča a zmiešajte s roztopeným maslom. Posypeme syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.
Pečené zemiaky
Budete potrebovať
- 1 kg malých zemiakov
- 2-3 lyžičky slnečnicový olej
- 1 zväzok kôpru
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička masla
Postup
- Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Na panvicu nalejeme olej.
- Zemiaky umiestnite do panvice a opekáme a občas pretrepávame 15–20 minút pod vekom.
- Umyte a nakrájajte kôpor aj cesnak. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, všetko dobre premiešajte a smažte pod pokrievkou ešte niekoľko minút, na konci varenia pridáme maslo, premiešame a zemiaky zložíme z ohňa.
Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
- 8 stredne veľkých nových zemiakov
- 3 lyžice masla
- Soľ
- 1 lyžičku sušeného rozmarínu
- 1 lyžičku sušeného tymiánu
- 3-5 kvapiek jablčného octu
- 8 strúčikov cesnaku
Postup:
- Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.
- Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.
- Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.
- Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.
Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke
Potrebujeme:
- 500 g nových zemiakov
- 3 lyžice kyslej smtoany
- 50 g syra
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok kôpru
- 1 lyžicu rastlinného oleja
- 1/2 lyžičky hladkej múky
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.
- Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.
- Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
- Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.
Nafúknuté zemiaky
Potrebujeme:
Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)
Soľ
Maslo
Postup:
Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice
Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.
Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.
Ešte rýchlejšia verzia
Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.
Nové zemiaky s paradajkou a cuketou
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
3 paradajky
3-4 nové zemiaky
3 lyžice masla
2 lyžice múky
2 lyžice mlieka
1 vajce
100 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.