Ak máte doma 1 kyslú smotanu, toto skúste: Zbierka 17 top nátierok, šalátov a jednohubiek, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Šunkové rolky

Potrebujeme:

5 vajec

200 g kyslej smotany

1 a 1/2 lyžice horčice

1 lyžičku soli

Korenie podľa chuti

...

1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)

Voliteľné: kukurica, hrášok, strúhaný zeler, smotanový syr

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.

Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.

Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.

Nátierka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

Čerstvý medvedí cesnak

Smotanový syr

Maslo

Kyslá smotana

1 strúčik cesnaku

Mleté štyri druhy korenia

Postup:

Zmiešajte tavený syr, maslo a kyslú smotanu v pomere 4:1:1

Umyte 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájajte ich na väčšie kúsky

Nakrájajte 1 strúčik cesnaku

Pridajte podľa chuti mleté 4 druhy korenia

Všetko dohromady zmixujte a pomazánku nakoniec posypte nadrobno posekanými lístkami medvedieho cesnaku

Natrite si pomazánku na čerstvý alebo opečený chlebík, rožok alebo bagetku.

Šalát so zelenou cibuľkou

Šalát so zelenou cibuľkou

Potrebujeme:

4 vajcia

4 lyžice kyslej smotany

1 zväzok zelenej cibulky

soľ a korenie

Postup:

Uvarte vajcia na tvrdo, nechajte  vychladnúť a ošúpte. Cibuľu nakrájame najemno.

Všetko dajte do misky na šalát, ochutte kyslou smotanou, pridajte korenie a dobre premiešajte.

Šalát s paradajkami a vajíčkami

Šalát s paradajkami a vajcami

Potrebujeme:

3 vajcia

3 paradajky

1 cibuľa

3 polievkové lyžice kyslej smotany

kôpor nasekaný najemno

0,5 lyžičky sušeného cesnaku

soľ a korenie

Postup:

Paradajky nakrájte na kocky a rovnako tak aj vajcia – krájajte na väčšie kocky. Nakrájajte cibuľu nadrobno a pridáme kôpor.

Zamiešajte ingrediencie v miske, ochuťte s kyslou smotanou, korením a pridajte  cesnak. Dobre premiešajte. Pokiaľ je to potrebné, pred podávaním môžete do šalátu pridať krutóny alebo slané krekry.

Nátierka s reďkovkou

Potrebujeme:

250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu

4-5 lyžíc kyslej pochúťkovej smotany

viazanička reďkovky

pažítka

soľ

mleté čierne korenie alebo rasca (len štipka)

Postup:

Tvaroh osolíme a dôkladne premiešame s kyslou smotanou. Reďkovku umyjeme, osušíme a najemno nakrájame (môžete aj nastrúhať). Vmiešame do tvarohu. Ak treba, dochutíme soľou a čiernym mletým korením alebo mletou rascou. Ozdobíme umytou a nasekanou pažítkou. Podávame s čerstvým chlebom.

Krevetový šalát

Krevetový šalát

Potrebujeme:

3 vajcia

500 g kreviet

1 uhorka

3 polievkové lyžice kyslej smotany

1 lyžička dijonskej horčice

1 lyžička citrónovej šťavy

1 zväzok kôpru

soľ a korenie

Postup:

Vajcia sa uvaria, nakrájajú zmiešajú s nakrájanými krevetami.

Uhorku nakrájajte na plátky, pridajte vajcia, kôpor.

Zmiešajte všetky prísady, ochuťte soľou, korením, kyslou smotanu, horčicou a citrónovou šťavou.

Šalát s miešanými vajcami a mrkvou

Šalát s miešanými vajcami a mrkvou

Potrebujeme:

4 vajcia

250 g mrkvy

200 g konzervovanej kukurice

1 polievková lyžica múky

3 polievkové lyžice kyslej smotany

50 ml slnečnicového oleja

soľ

Postup:

Vyšľahajte vajcia, ochuťte soľou a pridajte múku – miešajte, kým sa nerozpustia hrudky. Zo zmesi na rastlinnom oleji na panvici upečte tenké palacinky.

Vo veľkej miske na šalát zmiešajte strúhanú mrkvu, na slížiky nakrájané palacinky, kukuricu a ochuťte s majonézou. Môžete pridať aj kuracie prsia alebo šunku.

Bryndzová

Postup:

125 g bryndze

100 g jemného tvarohu

1 lyžicu kyslej smotany

Pažítku, cibuľku alebo iné sezónne bylinky podľa chuti

Štipku sladkej papriky

Postup:

Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou. Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.

Mrkvová so smotanou

Potrebujeme:

150 ml kyslej smotany

100 g jemného tvarohu alebo nátierkového masla

Hrsť najemno nastrúhaného syra

1 mladú mrkvu

Pažítku  a soľ

Postup:

Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno, Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, syr, tvaroh rozmiešaný s jogurtom a môžeme trošku dosoliť.

Obložené zemiaky

Potrebujeme:

1 veľká nový zemiak

Kyslú smotanu

Strúhaný syr

1 strúčik cesnaku

Soľ a bazlaka

Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:

Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….

Olivový olej

Postup:

Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.

Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.

Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút. Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou. Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.

Výsledok :-)

zdroj: youtube/Gordon Ramsey