Šunkové rolky
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kyslej smotany
1 a 1/2 lyžice horčice
1 lyžičku soli
Korenie podľa chuti
1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)
Voliteľné: kukurica, hrášok, strúhaný zeler, smotanový syr
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.
Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.
Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.
Nátierka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
Čerstvý medvedí cesnak
Smotanový syr
Maslo
Kyslá smotana
1 strúčik cesnaku
Mleté štyri druhy korenia
Postup:
Zmiešajte tavený syr, maslo a kyslú smotanu v pomere 4:1:1
Umyte 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájajte ich na väčšie kúsky
Nakrájajte 1 strúčik cesnaku
Pridajte podľa chuti mleté 4 druhy korenia
Všetko dohromady zmixujte a pomazánku nakoniec posypte nadrobno posekanými lístkami medvedieho cesnaku
Natrite si pomazánku na čerstvý alebo opečený chlebík, rožok alebo bagetku.
Šalát so zelenou cibuľkou
Potrebujeme:
4 vajcia
4 lyžice kyslej smotany
1 zväzok zelenej cibulky
soľ a korenie
Postup:
Uvarte vajcia na tvrdo, nechajte vychladnúť a ošúpte. Cibuľu nakrájame najemno.
Všetko dajte do misky na šalát, ochutte kyslou smotanou, pridajte korenie a dobre premiešajte.
Šalát s paradajkami a vajíčkami
Potrebujeme:
3 vajcia
3 paradajky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice kyslej smotany
kôpor nasekaný najemno
0,5 lyžičky sušeného cesnaku
soľ a korenie
Postup:
Paradajky nakrájte na kocky a rovnako tak aj vajcia – krájajte na väčšie kocky. Nakrájajte cibuľu nadrobno a pridáme kôpor.
Zamiešajte ingrediencie v miske, ochuťte s kyslou smotanou, korením a pridajte cesnak. Dobre premiešajte. Pokiaľ je to potrebné, pred podávaním môžete do šalátu pridať krutóny alebo slané krekry.
Nátierka s reďkovkou
Potrebujeme:
250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu
4-5 lyžíc kyslej pochúťkovej smotany
viazanička reďkovky
pažítka
soľ
mleté čierne korenie alebo rasca (len štipka)
Postup:
Tvaroh osolíme a dôkladne premiešame s kyslou smotanou. Reďkovku umyjeme, osušíme a najemno nakrájame (môžete aj nastrúhať). Vmiešame do tvarohu. Ak treba, dochutíme soľou a čiernym mletým korením alebo mletou rascou. Ozdobíme umytou a nasekanou pažítkou. Podávame s čerstvým chlebom.
Krevetový šalát
Potrebujeme:
3 vajcia
500 g kreviet
1 uhorka
3 polievkové lyžice kyslej smotany
1 lyžička dijonskej horčice
1 lyžička citrónovej šťavy
1 zväzok kôpru
soľ a korenie
Postup:
Vajcia sa uvaria, nakrájajú zmiešajú s nakrájanými krevetami.
Uhorku nakrájajte na plátky, pridajte vajcia, kôpor.
Zmiešajte všetky prísady, ochuťte soľou, korením, kyslou smotanu, horčicou a citrónovou šťavou.
Šalát s miešanými vajcami a mrkvou
Potrebujeme:
4 vajcia
250 g mrkvy
200 g konzervovanej kukurice
1 polievková lyžica múky
3 polievkové lyžice kyslej smotany
50 ml slnečnicového oleja
soľ
Postup:
Vyšľahajte vajcia, ochuťte soľou a pridajte múku – miešajte, kým sa nerozpustia hrudky. Zo zmesi na rastlinnom oleji na panvici upečte tenké palacinky.
Vo veľkej miske na šalát zmiešajte strúhanú mrkvu, na slížiky nakrájané palacinky, kukuricu a ochuťte s majonézou. Môžete pridať aj kuracie prsia alebo šunku.
Bryndzová
Postup:
125 g bryndze
100 g jemného tvarohu
1 lyžicu kyslej smotany
Pažítku, cibuľku alebo iné sezónne bylinky podľa chuti
Štipku sladkej papriky
Postup:
Všetko zmiešame (bryndzu roztlačímevidličkou) a podávame na chlebík ozdobené jarnou cibuľkou. Do nátierky môžete pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, alebo bylinky podľa chuti.
Mrkvová so smotanou
Potrebujeme:
150 ml kyslej smotany
100 g jemného tvarohu alebo nátierkového masla
Hrsť najemno nastrúhaného syra
1 mladú mrkvu
Pažítku a soľ
Postup:
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno, Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, syr, tvaroh rozmiešaný s jogurtom a môžeme trošku dosoliť.
Obložené zemiaky
Potrebujeme:
1 veľká nový zemiak
Kyslú smotanu
Strúhaný syr
1 strúčik cesnaku
Soľ a bazlaka
Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:
Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….
Olivový olej
Postup:
Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.
Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.
Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút. Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou. Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.
Výsledok :-)
zdroj: youtube/Gordon Ramsey