plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už nikdy nebudete váhať, čo na slávnostý obed: Zbierka 17 receptov na najlepšie rezne!

Rezne – slávnostná klasika, ktorú by mnohí z nás mohli jesť pokojne aj každý deň. Okrem klasického trojobalu sa však oplatí vyskúšať aj ďalšie skvelé tipy, ako toto jedlo pripraviť.

Rezne – slávnostná klasika, ktorú by mnohí z nás mohli jesť pokojne aj každý deň. Okrem klasického trojobalu sa však oplatí vyskúšať aj ďalšie skvelé tipy, ako toto jedlo pripraviť. Prinášame vám 17 najlepších receptov, ktoré vás určite inšpirujú!

Šťavnaté rezne na francúzsky spôsob

Potrebujeme:

4 ks vykostených kuracích stehien bez kože

3 ks vajec

4 lyžice kyslej smotany

4 lyžice hladkej múky

3 strúčiky cesnaku

Soľ a čierne korenie

Zväzok čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

Kuracie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na drobné kúsky. Tie dôkladne osolíme a okoreníme. K mäsu pridáme smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú vňať a múku. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s olejom jednotlivé rezne. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Z hotových rezňov vytlačíme pomocou servítky prebytočný olej.

Pečené rezne s kvapkou masla

Potrebujeme:

1,2 kg kuracích rezňov

3 vajcia

3 lyžice múky

Strúhanku

Soľ, čierne korenie, bazalku

50-70 g strúhaného parmezánu

Štipku chilli

1-2 lyžičky cesnakového prášku

100 ml olivového oleja

3 lyžice rozpusteného masla

Postup:

Rezne umyjeme a nakrájame na tenké plátky (1 ks veľkých kuracích pŕs nakrájame na 5-6 tenkých plátkov). Ochutíme soľou, korením a odložíme bokom.

Vajcia vymiešame s múkou. Strúhanku zmiešame s parmezánom, bylinkami a koreninami. Môžeme dochutiť soľou.

Kuracie kúsky pokvapkáme olivovým olejom, najskôr obalíme v cestíčku a potom v strúhanke. Strúhanku dobre pritlačíme prstami, aby neopadávala.

Preložíme na plech vymasteným zvyšným olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 minútach pečenia kúsky obrátime a pokvapkáme roztopeným maslom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým povrch plátkov nie je zlatistý.

Bravčové rezne v kefírovom cestíčku

Potrebujeme:

8 väčších kúskov bravčových rezňov

Soľ a korenie

3 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

Na cestíčko:

140 g kefíru

2 veľké vajcia

Soľ a čierne mleté korenie

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Rezne umyjeme, naklepeme a ochutíme soľou a korením.

Najskôr obalíme v múke a potom v cestíčku (stačí, ak zmiešame všetky prísady a vymiešame hladkú hmotu). Cestíčko môžeme ochutiť soľou a korením.

Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Kyjevské rezne na plechu

Potrebujeme:

200 g masla

Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno

4 strúčiky cesnaku

Citrónová šťava

Soľ, korenie

4-5 plátkov slaniny

4-5 ks kuracích pŕs

Strúhanka, múka a vajcia na obaľovanie

Olej

Postup:

Zmäknuté maslo zmiešame s petržlenovou vňaťou, nakrájanou slaninou, soľou a korením. Pokvapkáme citrónovu šťavou. Náplň zabalíme do fólie – do tvaru rolky a vložíme do chladničky – náplň musí byť dobre vychladená (ja vkladám na 15 min. do mrzáka, aby náplň poriadne stuhla).

Mäso umyjeme, očistíme, vysušíme a ochutíme soľou a korením. Nakrájame na menšie kúsky.

V každom kúsku mäsa spravíme otvor na plnenie. Do týchto otvorov vložíme náplň nakrájanú na kúsky. Aby náplň nevytiekla, zavrieme otvory pomocou špáradiel.

Teraz plnené mäso klasicky obalíme v trojobale.

Rezne zo všetkých strán opražíme na rozpálenom oleji tak, aby strúhanka získala zlatistý nádych. Potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Podávame s prílohou podľa chuti.

Kuracie jednohubky v smotanovom cestíčku

Potrebujeme:

2 stredne veľké kuracie prsia

Soľ

2 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

Na cestíčko:

2 veľké vajcia

1 lyžičku soli

3 strúčiky cesnaku

4 lyžice kyslej smotany

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Osušíme papierovým servítkom a potom obalíme v múke.

Všetky prísady na cestíčko vymiešame tak, aby nám vznikla hladká plocha bez hrudiek. Obalíme všetky kuracie kúsky a opražíme v rozálenom oleji dozlatista.

Prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Chrumkavé rezene so syrom, bez vyprážania

Potrebujeme:

2 rezne z kuracích stehien – vykostené a bez kože

Soľ, čierne korenie

Na trojobal:

1 vajce

1 lyžicu mlieka

1 lyžičku kremžskej horčice

1 strúčik cesnaku

Hladkú múku

¾-1 šálku strúhanky

80 g strúhaného syra

1 lyžičku sladkej papriky

Voliteľné – zelené bylinky

Postup:

Kuracie mäso očistíme, omyjeme a naklepeme ako na klasické rezne. Posypeme soľou a korením a odložíme na chvíľu bokom.

Pripravíme si prísady na trojobal. Vajce rozmiešame s horčicou, mliekom (príp. smotanou) a cesnakom. Strúhanku zmiešame so strúhaným syrom a paprikou v samostatnej nádobe. Múku taktiež nasypeme do samostatnej nádoby.

Rezne obaľujeme ako klasicky – v múke, vaječnej a nakoniec v strúhankovej zmesi

Obalené rezne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou oleja, alebo na mäso uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry (190 stupňov). Prvých 15-20 minút pečieme prikryté alobalom a potom približne rovnaký čas odkryté. Doba pečenia závisí od veľkosti a hrúbky mäsa, ako aj od samotnej rúry. Rezne musia mať na povrchu zlatistohnedú farbu.

Rezne v syrovom cestíčku

Potrebujeme:

600 g vykostených kuracích stehien bez kože

100 g smotanového syra

2 vajcia

3 strúčiky cesnaku

Hladkú múku

Strúhanku

Soľ a korenie

Postup:

Mäso nakrájame na plátky a zľahka osolíme a okoreníme. Vajcia rozšľaháme so smotanovým syrom a primiešame pretlačený cesnak.

Mäso najskôr obalíme v hladkej múke, potom v syrovej zmesi a nakoniec v strúhanke.

Vyprážame na rozpálenom oleji, prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Kuracie rezne s oblohou

Potrebujeme:

3 kúsky kuracích pŕs umytých a rozdelených na polovice

400 ml kyslej smotany

1 cibuľu

2 červené papriky

6 plátkov slaninky (alebo tri dlhé rozdelené na polovice)

6 plátky šunky

1 ostrú papriku (voliteľné)

200 g strúhaného syra

2 lyžice horčice

Soľ, mleté čierne korenie, oregana

Postup:

Kuracie mäso rozklepeme, osolíme a okoreníme. Papriku nakrájame na plátky a cibuľku nakrájame na plátky.

Mäso preložíme na plech vymastený olejom a potrieme horčicou.

Uložíme plátok slaninky, kúsky papriky, kúsok ostrej papriky, cibuľku, plátok šunky a potrieme kyslou smotanou.

Nakoniec posypeme strúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút.

Horčicové rezne

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs

1 lyžicu horčice

2 vajcia

150 ml mlieka

6 lyžíc hladkej múky

1 lyžicu strúhanky

3 lyžice hladkej múky

Soľ a korenie

Postup:

Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.

Vajcia zmiešame s mliekom, 6 lyžicami múky a strúhankou.

3 lyžice múky preložíme na tanier a mäso obalíme najskôr v múke a potom v strúhankovej zmesi.

Vyprážame ako klasické rezne na rozpálenom oleji dozlatista.

Mini kuracie rezne z rúry

Potrebujeme:

5 ks kuracích rezňov

2 lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho korenia

¼ lyžičky kajenského korenia

1 lyžičku cesnakového prášku

1 lyžičku červenej papriky sladkej

2 lyžice majonézy

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice najemno strúhaného parmezánu

1 a ½ šálky strúhanky

2 lyžičky kukuričnej múky

100 ml oleja

Postup:

Kuracie mäso umyjeme a každý kus rozdelíme na priečne na polovicu a potom každú polovicu pozdĺžne rozdelíme na polovicu. Z každého kúska tak získame 4 rezne.

Mäso osolíme koreninami a soľou. Potom k mäsu pridáme majonézu, smotanu, parmezán a všetko premiešame. Prikryjeme fóliou a vložíme na 1-2 hodiny marinovať do chladničky.

Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme kukuričnou múkou.

Marinované kuracie mäso obalíme v strúhanke, uložíme do misy a pokvapkáme olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 210 stupňov 25-30 minút.

Čertovské rezne v jemne pikantnej marináde

Potrebujeme:

5 plátkov bravčového karé

11 lyžičiek solamylu

1 lyžičku mletej rasce

4 strúčiky cesnaku pretlačeného alebo nastrúhaného

1 lyžicku kari

4 väčšie vajcia

2 lyžice majoránky

1 lyžičku pálivej papriky

Postup:

Plátky mäsa naklepeme. V miske zmiešame rozšľahané vajíčka s ostatnými prísadami a do tejto zmesi naložíme mäso. Prikryjeme fóliou a vložíme na celý deň marinovať do chladničky.

Potom jednoducho opražíme na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti.

Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť cesnaku, pridajte 1-2 strúčiky nakrájané na plátky aj počas smaženia.

Rezne so smotanou a bohatou oblohou

Potrebujeme:

3 kúsky kuracích pŕs umytých a rozdelených na polovice

400 ml kyslej smotany

1 cibuľu

2 červené papriky

6 plátkov slaninky (alebo tri dlhé rozdelené na polovice)

6 plátky šunky

1 ostrú papriku (voliteľné)

200 g strúhaného syra

2 lyžice horčice

Soľ, mleté čierne korenie, oregana

Postup:

Kuracie mäso rozklepeme, osolíme a okoreníme. Papriku nakrájame na plátky a cibuľku nakrájame na plátky.

Mäso preložíme na plech vymastený olejom a potrieme horčicou. Uložíme plátok slaninky, kúsok papriky kúsok ostrej pariky, cibuľku, plátok šunky a potrieme kyslou smotanou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. 15-20 minút pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Cesnakový rezeň

Potrebujeme (na 4 porcie):

4 ks kuracích rezňov zo stehna (vykostené kúsky bez kože)

4 strúčiky cesnaku

1 lyžicu rastlinného oleja

Bravčovú masť na vyprážanie

Na trojobal:

Hladkú múku

Strúhanku

Soľ

2 vajcia

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Nakrájame na menšie kúsky – jednotlivé rezne.

Cesnak ošúpeme, pretlačíme a vmasírujeme do kuracieho mäska. Pokvapkáme olejom a necháme marinovať v chladničke niekoľko hodín – ideálne celú noc.

Mäso potom vyberieme a obalíme v klasickom trojobale – múka, osolené vajíčka, strúhanka. Vyprážame na bravčovej masti z oboch strán dozlatista.

Kuracie rezne so šampiónmi

Potrebujeme:

4 ks kuracích rezňov

350 g šampiňónov

1 cibuľu

3 ks mrkve (stredne veľké kúsky)

3 lyžice majonézy alebo kyslej smotany

4 plátky syra

Soľ

Čierne mleté korenie

Olivový olej

Korenie na pečené kura

Postup:

Kuracie rezne umyjeme, osolíme a okoreníme. Mrkvy umyjeme, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Na panvici rozpálime olej a mrkvu krátko osmažíme (cca 5 minút) a zalejeme 150 ml vody. Panvicu prikryjeme a dusíme, kým mrkva nie je mäkká.

Cibuľku nakrájame nadrobno a krátko osmažíme na oleji. K smaženej cibuľke pridáme aj huby a necháme krátko dusiť – kým huby nezmäknú.

Restované huby a cibuľku zmiešame s mrkvou a keď zmes vychladne, pridáme majonézu. Dôkladne premiešame.

Formu na pečenie vymastíme trochou oleja, uložíme kuracie rezne a na ne navrstvíme hobovo-mrkvovú zmes.  Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Pred koncom pečenia položíme na vrch plátky syra a pečieme, kým sa syr nerozpustí.

Podávame s ryžou alebo inou prílohou podľa chuti.

Kuracie rezne v jogurtovom cestíčku

Potrebujeme:

1 kg kuracích rezňov

200 g strúhaného syra

200 g strúhanky

150 g masla

Marináda:

200 g bieleho jogurtu

1 lyžicu horčice

4 strúčiky cesnaku

2 vajcia

1 lyžicu citrónovej šťavy

1/3 lyžičky chilly korenia

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na jednotlivé rezne. Mäso naložíme do marinády a vložíme na minimálne 1 hodinu do chladničky (ideálne na noc).

Marinované kuracie prsia obalíme v strúhanke zmiešanej so syrom. Takto obalené kuracie kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý kúsok uložíme plátok masla.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-45 minút.

Vrstvený kastról z bravčových rezňov

Potrebujeme:

cca 1,5 kg bravčového mäsa

Na marinádu:

100 ml olivového oleja

50-70 ml svetlého piva

Gyros korenie

Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice

1 lyžicu medu

Na oblohu:

1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky

Korenie na pečené zemiaky

1 veľkú červenú cibuľu

1 veľkú žltú cibuľu

2 veľké paradajky

100 g slaniny

1 hlávku cesnaku

Na omáčku:

1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)

Štvorfarebné korenie

Soľ

Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…

Postup:

Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.

Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.

Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.

Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.

Teraz plech zakryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.

V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.

Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.

Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je. Kompletný fotopostup nájdete TU.

Rezne v zemiakovom kabátiku

Potrebujeme:

450 g bravčovej krkovičky alebo kuracích pŕs

200 g húb

150 g tvrdého syra

1 cibuľu

Soľ a korenie

Kôpor alebo petržlenovú vňať

2-4 zemiaky

2 vajcia

Hladkú múku

Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a opražíme na panvici dozlatista. Syr nastrúhame a kôpor nasekáme nadrobno. Rovnako nakrájame aj huby. Huby pridáme k cibuli a opražíme domäkka.

Mäso nakrájame na plátky a rozklepme. Cibuľovo-hubovú zmes zmiešame so syrom a kôprom. Na každý kúsok mäsa navrstvíme približne 1 lyžicu tejto zmesi. Potom mäso zrolujeme tak, aby náplň bola uprostred.

V samostatnej miske rozšľaháme vajcia, do ďalšej nasypeme múku a nakoniec si pripravíme aj misku a hlboký tanier do ktorého dáme očistené nastrúhané zemiaky. Rezne obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčkach a nakoniec v strúhaných zemiakoch. Rukami kúsky zemiakov pritláčame na povrch mäsa, aby krusta držala pohromade.

Fašírky smažíme v rastlinnom oleji dozlatista.

Najlepšie recepty na dnes