17 najlepších receptov na palacinky a lievance!

Prinášame vám výber najlepších receptov na sladké palacinky a lievance v rôznych prevedeniach a príchutiach. Vyskúšajte napríklad jemné lievance z jogurtového cesta, zdravé lievance z chia semienkami alebo neodolateľné viedenské palacinky.

Palacinky a lievance patria v našich končinách k obľúbeným dezertom. Pre niektorých sú neodmysliteľnou súčasťou víkendového rána, s ktorým je vstávanie vždy o niečo jednoduchšie. Prinášame vám výber najlepších receptov na sladké palacinky a lievance v rôznych prevedeniach a príchutiach. Vyskúšajte napríklad jemné lievance z jogurtového cesta, zdravé lievance z chia semienkami alebo neodolateľné viedenské palacinky.

Najjednoduchší recept na palacinky z minerálky

Skvelý recept na vynikajúce cesta na palacinky . Je to skutočne jednoduché a hravo ich zvládne pripraviť aj začiatočník. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nevydarili! :-)

Potrebujeme:

500 ml mlieka

2 lyžice sýtenej minerálky

3 vajcia

...

Štipku soli

250 g hladkej múky

Na vyprážanie:

Tuk

Postup:

V miske rozmiešame vajíčka so soľou a mliekom. Postupne – po troškách pridávame múku, kým nevznikne hladké tekuté cesto. Nakoniec primiešame minerálku.

Na panvici zahrejeme tuk (olej alebo maslo) a naberačkou dávkujeme jednotlivé palacinky.

Vyprážame z oboch strán dozlatista.

Podávame s náplňou podľa chuti.

Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre

Túto dobrotu nám robievala mama vždy pri špeciálnych príležitostiach. Predstavte si najlepšie palacinky, aké ste kedy jedli a vynásobte chuť minimálne 100x. Len potom sa možno priblížite úžasne lahodnej chuti zapečených viedenských palaciniek. :-)

Potrebujeme:

Na palacinky:

250 g hladkej múky

2 žĺtky

3 lyžičky kryštálového cukru

Štipku soli

2 lyžice oleja

400 ml mlieka

200 ml perlivej minerálky (ak je cesto príliš husté, pridajte viac minerálky)

Náplň:

750 g jemného tvarohu

5 lyžíc práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

2 lyžice hrozienok

2 bielky

1 lyžičku citrónovej kôry

Na zaliatie:

200 ml mlieka

2 ks vajec

2 lyžice kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu cesta na palacinky a potom na troche rastlinného oleja vyprážame jednotlivé palacinky z oboch strán dozlatista. Malo by nám vyjsť 10-12 kusov palaciniek.

Tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a snehom, ktorý ušľaháme z vaječných bielkov.

Palacinky naplníme krémom, zrolujeme a prekrojíme na polovice. Plnené palacinky ukladíáme dozapekacej misy – prekrojenými koncami nahor.

Nakoneic si pripravíme zálievku na palacinky. Mlieko vymiešame so žĺtkami a oboma druhmi cukru. Potom jednoducho prelejeme palacinky .

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým zálievka nezhustne.

Ešte horúce palacinky posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Jogurtové palacinky s banánom

Vyskúšajte palacinky z lahodného cestička a sladkých banánov.

Potrebujeme:

2 vajcia

2 lyžice cukru

1 bal. vanilkového cukru

180 g bieleho jogurtu

110 g hladkej múky

Štipku soli

1 lyžičku prášku do pečiva

1 banán

Olej na vyprážanie

Postup:

Vajcia rozšľaháme s oboma druhmi cukru, pridáme jogurt a postupne aj múku s práškom do pečiva a štipku soli. Vymiešame hladké cesto – podľa potreby môžeme pridať ďalšiu múku, ak je cesto príliš riedke – cesto by malo byť hustejšie ako pri bežných palacinkách.

Na panvici rozpálime trochu oleja a naberačkou dávkujeme jednotlivé palacinky. Na palacinky uložíme krúžky banánov a vypražíme z oboch strán.

Tvarohové palacinky s ovocím

Lahodné palacinky, tvaroh, smotana a vaše obľúbené ovocie. Dajte si skvelý a rýchly dezert s vynikajúcou chuťou! :-)

Potrebujeme:

500 ml mlieka

4 lyžice oleja

2 vajcia

1 lyžicu cukru

Štipku soli

8-9 lyžíc hladkej múky

Náplň:

400 g tvarohu

8 lyžíc kyslej smotany

Práškový cukor podľa chuti

Banány, mandarinky, kivi alebo iné ovocie

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto na palacinky. Mlieko zmiešame s vajciami, cukrom, preosiatou múkou a soľou. Vymiešame hladké cesto. Nakoniec pridáme rastlinný olej a premiešame. Cesto necháme 10 minút odstáť.

Potom vyprážame na panvici s neriľnavým dnom, z oboch strán dozlatista.

Keď sú všetky palacinky prirpavené, v miske zmiešame tvaroh, smotanu a cukor. Rovnako pripravíme aj ovocie – očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Palacinky potrieme tvarohovo-smotanovou zmesou, na kraj uložíme kúsky ovocia a zrolujeme. Hotové rolky prikryjeme fóliou a uložíme na 30 minút do chladničky.

Podávame nakrájané na menšie kúsky.

Čokoládové placinky z jogurtového cesta

Vyskúšajte palacinky v tmavom prevedení s vôňou čokolády.

Potrebujeme:

4 vajcia

60 g horkej čokolády

1 šálku hladkej múky

1 šálku mlieka

¾ šálky bieleho jogurtu

2 lyžice čokoládového sirupu

2 lyžice cukru

2 lyžičky prášku do pečiva

Lyžičku soli

Rastlinný olej

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

V miske zmiešame rozpustenú čokoládu s vajciami, múkou, mliekom, sirupom, jogurtom, cukrom, práškom do pečiva a soľou. Vymiešame do hladka. Necháme 5-10 minút odpočívať na chladnom mieste.

Na panvici rozpálime trochu oleja a palacinky vypražíme z oboch strán.

Podávame s obľúbenými prísadami (smotana, marmeláda, tvaroh,…)

Bublinkové palacinky

Tieto palacinky mi pripomínajú vôňu detstva, pretože nám ich vždy pripravovala naša starká. Rozhodla som sa, že tento víkend začnem s krásnou spomienkou na ňu a s chuťou lahodných bublinkových palaciniek.

Potrebujeme:

3 a ¼ šálky mlieka

10 g sušeného droždia

500 g hladkej múky

2 vajcia

2 lyžice cukru

1 lyžičku soli

2 lyžice oleja

Postup:

1/4 šálky mlieka zahrejeme, pridáme droždie, lyžičku cukru a štipku soli. Necháme odpočívať na teplom mieste, kým nevyjde kvások.

Do kvásku postupne pridávame vajcia, múku, zvyšné mlieko, cukor a soľ. Vypracujeme hladké cesto bez hrudiek. Nakoniec pridáme olej a cesto opäť premiešame.

Cesto necháme zakryté odpočívať na teplom mieste. Že je cesto správne vykysnuté zistíme podľa toho, že približne štvornásobne zväčší svoj objem.

Hotové cesto pomocou naberačky nalejeme na rozpálenú panvicu a vypražíme ako klasické palacinky. Palacinkové cesto bude na panvici vytvárať malé, praskajúce bublinky – podľa toho vieme, že je správne pripravené.

Podávame s džemom, šľahačkou, tvarohom alebo kyslou smotanou.

Vláčne kefírové palacinky

sú palacinky obľúbeným dezertom a cez víkend si ich radi doprajeme aj ako výdatné raňajky. Skúšala som už najrôznejšie obmeny klasického „palacinkového“ receptu a momentálne je u nás doma hitom verzia z kefíru. Budete prekvapení, aké lahodné sú kefírové palacinky.

Potrebujeme:

2 polievkové lyžice cukru

Štipka soli

160 g hladkej múky

2 ks vajec

300 ml kefíru

Postup:

V kefíri rozšľaháme vajcia, pridáme cukor, soľ a postupne vmiešame múku. Vymiešame redšie cesto bez hrudiek.

Na panvici rozpálime štipku oleja a vypražíme ako klasické palacinky.

Podávame s ovocným džemom, kyslou smotanou a čerstvým ovocím.

Najjemnejšie jogurtové lievance

Dezert, ktorý si jednoducho zamilujete. Lievance z jogurtového cesta sú nadýchané a doslova sa rozpadajú na jazyku. Najlepšie chutia s čerstvým ovocím, tvarohom, alebo kyslou smotanou.

Potrebujeme:

1 vajce

200 g hladkej múky

150 ml jogurtu

1 lyžičku jedlej sódy

2-3 lyžice cukru (môžeme nahradiť medom)

Štipku soli

150 ml mlieka

Rastlinný olej

Práškový cukor na ozdobu

Čerstvé ovocie

Postup:

Múku zmiešame so soľou a jedlou sódou. Potom pridáme cukor a dobre premiešame. Jogurt zmiešame s vajíčkom a mliekom a túto zmes vmiešame do sypkej múčnej zmesi. Dôkladne premiešame tak, aby nám vzniklo jednotné cesto.

Na panvici rozpálime rastlinný olej a vyprážame na nej jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista. Hotové lievance posypeme práškovým cukrom a ozdobíme čerstvým ovocím.

Zdravé lievance z ovsených vločiek a semienok chia

Zdravé lievance z ovsených vločiek a semienok chia

Zdravé raňajky vás správne naladia na celý deň. Ak navyše úžasne chutia, perfektný štart do nového dňa je viac ako istý. Pripravte si sladké sviatočné raňajky plné vitamínov, živín a skvelých chutí!

Potrebujeme:

2 lyžice ovsených vločiek

1 lyžica gréckeho jogurtu

1 lyžička medu

2 vajcia

2 lyžičky chia semienok

2 lyžičky ľanových semienok

Postup:

V mixéry rozmixujeme ovsené vločky. Pridáme jogurt, vajcia, med, chia semienka, ľanové semienka a všetko spolu rozmixujeme na hladké cesto, z ktorého vytvoríme jednotlivé lievance. Lievance vypražíme na panvici do zlatista (1-2 min. z každej strany).

Hrnčekové lievance podľa Jamieho Olivera

Tieto lievance pripravíte skutočne jednoducho – obľúbenou hrnčekovou metódou. Najlepšia chutia s čerstvými čučoriedkami, ale pokojne môžete vyskúšať aj iné ovocie.

Potrebujeme:

1 väčšie vajce

1 hrnček hladkej špaldovej múky

1 hrnček mlieka

2 lyžice medu – alebo podľa chuti

Štipku soli

200 g čučuriedok

4 lyžice bieleho jogurtu

Olivový olej

Postup:

Vajce rozšľaháme vidličkou. Pridáme med, múku, mlieko a soľ. Vymiešame hladké cesto. Do cesta vmiešame umyté čučoriedky, alebo iné ovocie.

Na väčšej panvici rozpálime ½ lyžice olivového oleja. Lyžicou dávkujeme na panvicu jednotlivé lievance, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista.

Podávame preliate bielym jogurtom.

Voňavé lievance z jablkového cesta

Nadýchané a mäkučké lievance s úžasnou vôňou.

Potrebujeme:

1 šálku hladkej múky

1 vajce

1 bal. škoricového cukru

1 šálku mlieka

1 šálku strúhaných jabĺk

Špetka prášku do pečiva

Postup:

Múku zmiešame s vajíčkom, práškom do pečiva a škoricovým cukrom. Pridáme mlieka a strúhané jablká. Dôkladne premiešame, ak sa nám cesto zdá riedke, pridáme ďalšiu múku.

Jednotlivé lievance vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán.

Podávame s tvarohom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou marmeládou.

Tvaroho-banánové lievance

Pripravte si skvelé lievance z lahodnou chuťou a vábivou vôňou, ktorá vytiahne z postele každého spachtoša! :-)

Potrebujeme:

1 banán

200 g tvarohu

1 vajce

3 lyžice hladkej múky

1 bal. vanilkového cukru

2 lyžice cukru

Špetku soli

Postup:

Banán nakrájame na kolieska, pridáme tvaroh, vajce, vanilkový cukor, cukor a v mixéry rozmixujeme do hladko. Pridáme múku a hmotu vymiešame do hladka. Cesto by nemalo byť príliš husté.

V panvici zohrejeme rastlinný olej, na ktorom vypražíme lievance dozlatista.

Podávame s medom, obľúbenou marmeládou alebo s kyslou smotanou.

Obrátené ananásové lievance

Vyskúšajte vynikajúci tip na lievance s ananásom, ktoré nielen skvele vyzerajú, ale chutia ešte lepšie! :-)

Potrebujeme:

150 ml bieleho jogurtu

2 vajcia

1 lyžicu práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

6 lyžíc polohrubej múky

½ bal. prášku do pečiva

Plátky ananásu

1/2 šálky hnedého cukru

1/4 šálky masla

Postup:

Najskôr vypracujeme cesto a to tak, že jednoducho zmiešame všetky ingrediencie.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a keď sa rozpustí, pridáme plátky ananásu, ktoré v tejto zmesi orestujeme z oboch strán. Ananás potom vyberieme a sirup nevylievame, ale použijeme ho na prelievanie hotových lievancov.

Z cesta dávkujeme na panvicu vymastenú trochou oleja jednotlivé lievance a na každý uložíme plátok ananásu – do stredu každého plátku môžeme na ozdobu vložiť višňu. Lievance po chvíli obrátime a vypražíme dozlatista aj z druhej strany.

Mrkvové lievance

Vyskúšajte lievance s tak trochu netradičnou prísadou – zdravou zeleninou mrkvou. Budete prekvapení, ako veľmi im zdravé mrkva pridá na chuti.

Potrebujeme:

150 g celozrnnej pšeničnej múky

1 lyžičku mletej škorice

Štipku sušeného zázvoru, mletého klinčeka a muškátového orieška

¼ šálky hnedého cukru

180 ml mlieka

½ lyžičky vanilkového extraktu

2 lyžičky repkové oleja

2 vajcia

2 šálky strúhanej mrkvy

Maslo na vyprážanie

Postup:

Ingrediencie na lievance okrem strúhanej mrkvy spojíme vo väčšej miske a vymiešame cesto. Nakoniec pridáme strúhanú mrkvu a premiešame, aby nám vznikla homogénna hmota.

Pripravíme si väčšiu panvicu s neprilnavým dnom a rozpustíme na nej trochu masla. Potom z cesta naberačkou dávkujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na masle (asi po dvoch minútach smaženia, ekď sa na povrchu lievancov objavia bublinky, obrátime a smažíme z druhej strany ešte cca 1 minútu).

Podávame s tvarohom, kyslou smotanou alebo medom.

Nadýchané lievance bez oleja

Skvelé sladké raňajky so s vynikajúcimi a nadýchanými lievancami. Začnite víkendový deň s perfektným jedlom.

Potrebujeme:

120 g hladkej múky

120 ml mlieka

2 lyžice kryštálového cukru

1 lyžičku prášku do pečiva

1 vajce

Javorový sirup

Postup:

V miske vyšľaháme vajce s mliekom a cukrom. Pridáme múku, prášok do pečiva a vymiešame hladké cesto.

Suchú panvicu (bez oleja) s nepriľnavým povrchom  preložíme na plameň. Naberačkou vylejeme na panvicu cesto. Keď sa objavia bublinky, pretočíme lievanec na druhú stranu. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme na plameni ďalšiu minútu.

Hotové lievance podávame s javorovým sirupom.

Nadýchané lievance z kysnutého cesta

Začnite ráno so skvelými sladkými raňajkami v kruhu vašej rodiny. Tieto nadýchané pampúšiky sú úžasne mäkké a vláčne. A čo je na nich najlepšie? Spoľahlivo vytiahnu z postele aj toho najtvrdšieho spachtoša. :-)

Potrebujeme:

350-400 g hladkej múky

1 vajíčko

500 ml mlieka

1 lyžičku sušeného droždia

2-3 lyžice cukru

½ lyžičky soli

Postup:

Teplé mlieko zmiešame s lyžicou cukru a droždím. Premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 10-15 minút odstáť na teplom mieste.

Keď vyjde kvások, pridáme rozšľahané vajíčko, soľ, múku a zvyšný cukor. Miešame, kým nevypracujeme hladké cesto.

Cesto necháme 1-1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste. Že je cesto správne vykysnuté zistíme podľa toho, že zdvojnásobí svoj objem.

Z cesta potom dávkujeme na panvicu jednotlivé lievance, ktoré smažíme na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame s kyslou smotanou alebo marmeládou.

5-minútové čokoládové lievance

Ich príprava je jednoduchá, rýchla a môžete do nej zapojiť aj tých najmenších pomocníkov. Tú chuť si jednoducho musíte zamilovať!

Potrebujeme:

400 ml kefíru (príp. bieleho jogurtu)

300 g hladkej múky

60 g kryštálového cukru

40 g kakaa

1 menšie vajcia

1/2 lyžičky jedlej sódy

Trochu citrónovej šťavy (5 ml)

Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Citrónovú šťavu zmiešame s kefírom, cukrom, vajíčkom, múkou, jedlou sódou a kakaovým práškom. Vymiešame hladké cesto, ktoré by malo mať pomerne hustú konzistenciu. Cesto by nemalo dlho stáť a preto môžeme hneď vyprážať jednotlivé lievance.

Lievance vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán. Podávame ešte teplé.