5-minútová bábovka z hrnčeka
Potrebujeme:
1 hrnček cukru
1/2 hrnček oleja
2 vajíčka
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček mlieka
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžičku vanilkovej arómy, alebo 1 bal. vanilkového cukru
Kôru z 1 citróna
Voliteľné: kokos, hrozienka, kúsky čokolády, kakao
Postup:
Najskôr zmiešame vajíčka s cukrom, postupne prilievame olej, potom múku, mlieko, prášok do pečiva a kôru z citróna. Cesto navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme 45-50 min na 200 stupňov. Ak chceme dvojfarebnú bábovku, časť cesta odoberieme, pridáme kakao a striedavo lejeme do formy. Prípadne môžeme pridať aj kokos, hrozienka, alebo kúsky čokolády.
Šľahačková bábovka
Potrebujeme:
3 vajcia
250 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
250 ml smotany na šľahanie
250 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
Postup:
Vajcia s cukrom ušľaháme do peny, pridáme smotanu, vanilkový cukor a nakoniec aj múku spolu s práškom do pečiva. Vymiešame jednotné hladké cesto. Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy navrstvíme ½ cesta a do zvyšného vmiešame kakao. Tmavé cesto navrstvíme na svetlé a šup do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť, vyklopíme a môžeme preliať čokoládovou polevou – ja jednoducho rozpustím čokoládu na varenie spolu s olejom a prelejem cez bábovku. Prípadne ju môžete len posypať práškovým cukrom.
Tvarohová bábovka
Potrebujeme:
3 vajcia
300 g polohrubej múky
150 g kryštálového cukru
60 ml oleja
1 prášok do pečiva
2 PL kakaa
100 ml mlieka
Na tvarohovú plnku:
500 g mäkkého tvarohu
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
1 vanilkový puding
150 ml mlieka
4 PL práškového cukru
Postup:
Cesto si pripravíme tak, že vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, následne pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame. Potom si pripravíme tvarohovú náplň. Zmiešame tvaroh so žĺtkom, cukrom, vanilkovým cukrom, pudingom a mliekom. Dobre vymiešame, aby nevznikli hrudky. Formu na bábovku si vytrieme olejom a vysypeme hrubou múkou. Vlejeme časť cesta a na to vrstvu tvarohovej plnky. Znovu vlejeme cesto a potom opäť tvaroh. Posledná vrstva bude z cesta. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Po cca 40 minutách vyskúšame špajľou, či je bábovka hotová a prípadne dopečieme podľa potreby. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Margot bábovka
Potrebujeme:
2 vajcia
1 hrnček cukru krupica
2 hrnčeky polohrubej múky
Prášok do pečiva (1 bal.)
1 / 2 hrnčeka oleja
1 hrnček vlažného mlieka
1 Margotka nastrúhaná
Kakao – podľa chuti
Oriešky – voliteľné
Strúhanka na vysypanie formy
Poleva:
100 g smotany na šľahanie
100 g čokolády
Postup:
Zmiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva, kakao, vlažné mlieko, olej a nakoniec nastrúhanú margotku, kto chce, môže pridať oriešky. Ja dávam 2 lyžice kakaa, ale môžete ho aj úplne vynechať.
Dáme do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečieme cca 45 minút pri 180 °. Či je bábovka upečená skontrolujeme pomocou špáradla.
Na polevu si rozpustíme čokoládu v horúcej smotane na šľahanie (môžeme na plameni alebo v mikrovlnke).
Nakonec prelejeme čokoládovou polevou a ozdobíme podľa vkusu.
Salko bábovka
Potrebujeme:
Maslo – 100 g (izbová teplota)
Kondenzované mlieko (Salko)- 1 plechovka (380 g)
Vajíčko – 4 ks
Pšeničná múka hladká – 250 g
Prášok do pečiva – 1,5 lyžičky
Štipka soli
Hrozienka – 100 – 150 g (voliteľné)
Kakao – voliteľné
Postup:
Maslo vyšľaháme so štipkou soli do peny.
Jedno po druhom pridáme vajcia. Každé do zmesi všľaháme.
Pridáme Salko a prešľaháme.
Pridáme sypké prísady – múku a prášok do pečiva. najskôr vmiešame ručne a potom šľahačom. Nakoniec vmiešame hrozienka obalené v múke a do časti cesta môžeme pridať kakao – je to na vás.
Cesto navrstvíme do vymastenej a vysypanej formy.
Pečieme vo vyhriate rúre 40 – 45 minút pri 180 °.
Citrónovo-jogurtová bábovka
Potrebujeme:
Cesto:
2 ks vajcia
60 ml oleja
60 ml citrónovej šťavy
z 1 citróna nastrúhaná kôra
280 g gréckeho jogurtu
230 g krupicového cukru
260 g polohrubej múky
1 ks prášok do pečiva
Postup:
Cukor vyšľaháme s vajcami do svetlej peny. Pridáme olej, citrónovú šťavu, kôru, jogurt a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Zamiešame a vlejeme do vymastenej formy.
Pečieme pri 170 ° C asi hodinu. Upečenie skontrolujeme špajdľou.
Bábovka bez vajec a mlieka
Potrebujeme:
Na bielu časť:
200 g hl. múky
220 ml horúcej vody
150 g kr. cukru
1 lyžička prášku do pečiva
1 špetka soli
1 lyžička vanilkovej esencie
60 ml oleja
Na tmavú časť:
30 g kakaa
150 g kr. cukru
180 g hl. múky
240 ml horúcej vody
1 lyžička prášku do pečiva
Štipka soli
1 lyžička vanilkovej esencie
60 ml oleja
Postup:
Na svetlu časť zmiešame horúcu vodu s olejom, esenciou a premiešame. K múke pridáme ostatné sypké prísady a premiešame. Vmiešame do tekutej hmoty a vymiešame jednotnú zmes. Navrstvíme do silikónovej, alebo vymastenej a vysypanej formy.
V prípade tmavej časti postupujeme rovnako, akurát do sypkej zmesi vmiešame aj kakao. Tmavú zmes navrstvíme na svetlú časť. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. Hotovú bábovku ozdobíme čokoládovou polevou.
Šálková Cappucccino bábovka
Potrebujeme:
1 šálka kryšt. cukru
1 šálka hladkej múky
1 šálka polohrubej múky
1 prášok do pečiva
3 veľké vajíčka
1 šľahačka 33%-250ml
1 sáčik cappuccina
2 PL oleja
1 PL kakaa
1 šálka=200ml
Postup:
Najskôr si vyšľaháme cukor s vajíčkami. Prilejeme šľahačku, olej, prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva – ak by bolo cesto hustejšie, lstačí priliať buď trošku mlieka alebo vody.
Asi 2/3 cesta vylejeme dostredne veľkej bábovkovej formy alebo venca. Do zvyšku primiešame cappuccino s kakaom. Do vymastenej a vysypanej formy vrstvíme bledé a tmavé cesto – môžete si urobiť aj vzor pomocou špáradla.
Dáme piecť na 180 stupňov 35-45 minút, ale každý sa riadi podľa svojej rúry.
Necháme vychladnúť a vyklopíme.
Sacher bábovka
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g hladkej múky
300 g cukru
300 g jemne strúhaných jabĺk
100 g rozpusteného masla
40 g holandského kakaa
3 vajcia
1 prášok do pečiva
štipka soli
maslo a hrubá múka na formu
Ďalej:
cca pol pohára marhuľovej marmelády
100 g cukru
100 g kvalitnej čokolády (aspoň 70%)
65 g vody
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame všetky suché prísady. Potom do zmesi primiešame vajcia, jablká aj so šťavou, rozpustené a vychladnuté maslo. Vymiešame jednotné hladké cesto.
Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
Cesto nalejeme do formy.
Pečieme na 180 ° C 50-60 minút – špajdľou vyskúšajte, či je bábovka hotová
Po upečení vyklopte z formy a nechajte vychladnúť
Studenú bábovku potrite zo všetkých strán marmeládou – tú môžete zriediť trochou rumu a dajte vychladiť – potom zalejte polevou a uschovajte v chlade, zhruba 15 minút pred podávanie vyberte z chladničky.
Bábovka s bielym jogurtom
Potrebujeme:
350 g polohrubej múky
cca 180 g kryštálového cukru (podľa toho, ako kto rád sladké)
130 g rozpusteného tuku na pečenie
1-2 lyžičky mletej škorice
1 kypriaci prášok do pečiva
150 g bieleho jogurtu
mlieko podľa potreby
1 lyžicu octu a štipku soli (vďaka nim je cesto ešte jemnejšie)
namočené hrozienka – voliteľné
tuk a strúhanka na vysypanie a vymastenie formy
Postup:
Múku, cukor, škoricu a kypriaci prášok zmiešame, potom pridáme tuk a jogurt, všetko dôkladne premiešame.
Podľa hustoty cesta, pridávame mlieko.
Bez mlieka je cesto veľmi husté, nedá sa liať do formy. Časť cesta môžeme zafarbiť kakaom. Cesto lejeme do vymastenej a vysypanej formy. (Lejú po vrstvách, a každú ľahko pokladu namočenými hrozienkami.)
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C cca 40 minút.
Po upečení sýpu práškovým cukrom s trochou škorice.
Monte bábovka
Potrebujeme:
Náplň:
Na potretie:
Postup:
Rozdeľte vajcia na žĺtky a bielky vyšľahajte do tuhého snehu.
Vaječné žĺtky vyľľahajte s cukrom po dobu 10 minút vysokou rýchlosťou, aby ste získali penivá a vzdušnú zmes.
Opatrne vmiešajte vaječné bielky do žĺtkov – zhora dolu špachtľou a dbajte na to, aby zmes ostala vzdušná.
Je to veľmi dôležitá fáza, ak sa vám podarí zachovať nadýchané cesto, bábovka bude vysoká a mäkká.
Pomaly pridajte múku , prášok do pečiva, kakao premiešajte opäť zľahka – zhora nadol.
Nalejte zmes do bábovkovej formy s priemerom 22 – 24 cm (šírka formy závisí od toho, aká vysoká bude bábovka). Ja mám formu so širším vrchom a preto bábovka vyzerá po upečení takto.
Pečte na 180 stupňov 40 – 45 minút.
Keď je bábovka upečená, nechajte ju vychladnúť a potom ho prekrojte. Prekrojte bábovku na tri časti, pokvapkajte každú časť trochou studeného osladeného mlieka, natrite nutellou a následne šľahačkou.
Keď sú všetky časti naplnené, dáme na 30 minút vychladiť.
Po 30 minútach posypeme povrch kakaom a potom nakrájame ako klasickú bábovku.
Smotanová bábovka na spôsob Tiramisu
Potrebujeme:
3 ks vajcia
200 g Kr. cukor
280 g hladká múka
200 ml smotana na šľahanie
1 bal. prášok do pečiva
50 ml olej
20 g kakao
2 lyžičky Nescafe (rozpustiť v troche vody)
trocha rumu
Postup:
Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, potom prilejeme olej, smotanu a zamiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Polovicu cesta vylejeme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy.
Nescafé rozpustíme v troche vody, prilejeme k druhej polovici cesta, pridáme rum a cez sitko preosejeme aj kakao. Dobre zamiešame a doplníme cesto do formy.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 40 minút.
Upečenú bábovku skontrolujeme zapichnutím špajdle. Ak je suchá – bábovka je hotová, ak je mokrá, necháme piecť dlhšie. Po upečení vrch posypeme kakaom, alebo pokvapkáme polevou.
Talianska bábovka
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
125 g trstinového cukru
125 g masla (zmäknutého)
100 g sušených hrozienok
100 g citrónovej kôry
50 g sušených brusníc
50 g mandlí
2 lyžice rumu alebo 0,5 dcl vína
120 ml vlažného mlieka
½ lyžičky soli
12 g droždia
1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
1 lyžica medu
2 vajcia
Postup:
Hrozienka a brusnice si namočíme tak na hodinu do rumu či portského vína.
Múku a cukor spolu zmiešame, uprostred nasypeme droždie, pridáme štipku soli. Vlažné mlieko zmiešame s vajcami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou a toto celé pridáme do zmesi cukru a múky s droždím. K tomu pridáme ešte lyžicu medu. Spolu dobre zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Pridáme mäkké maslo ešte raz dobre pomiesime.
Nasiaknuté hrozienka a brusnice zlejeme a zapracujeme aj s mandľami do cesta. Ak nám zostane rum , či víno, už ich viac nepridávame. Takto pripravené cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem. Cesto bude lepkavejšie.
Vykysnuté cesto rozdelíme na časti a vlejeme do originálnych papierových foriem na panettone alebo do bábovkovej formy vymastenej, alebo vystlanej papierom na pečenie. Takto pripravené prekryjeme utierkou a ešte necháme asi hodinu kysnúť.
Rúru vyhrejeme na 190°C. Cesto potrieme roztopeným maslom a ostrým nožom ho narežeme do kríža. Pečieme na dolnej mriežke rúry asi hodinu. Špáradlom si zistíme, či je koláč hotový. Asi v polovici pečenia,môžete vrch prikryť alobalom, aby sa nespiekol.
Granko bábovka
Potrebujeme:
1 hrnček = 250 ml
3 vajcia
1 hrnček kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 hrnček Granka
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček kyslej smotany alebo kyslého mlieka
1 hrnček hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
na posypanie cukor práškový
Na polevu:
125 ml 33% smotany na šľahanie
200 g horkej čokolády
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme olej a ostatné suroviny. Cesto vylejeme do vymastenej formy a pečieme cca 1 hodinu/160°C.
Bábovku po vychladnutí prejeme polevou. Polevu pripravíme tak, že v smotane rozpustíme čokoládu a nalejeme na bábovku.
Bábovka je veľmi šťavnatá a chutná. Ak chcete, môžete boky bábovky nasekanými orechmi.
Bábovka z kyslej smotany
Potrebujeme:
5 vajec
180 g krupicového cukru
180 ml oleja
190 g kyslej smotany
310 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
20 g kakaa
4 lyžice mlieka
1 vanilkový puding
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, postupne zašľaháme olej. Do vaječnej hmoty zľahka vmiešame na striedačku múku zmiešanú s práškom, kyslú smotanu a mlieko.
Hladké cesto rozdelíme na tretiny. Do dvoch tretín vmiešame vanilkový puding, do jednej kakao.
Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy striedavo plníme svetlé a tmavé cesto. Môžeme si pomôcť lyžicou a vytvárať v ceste jednoduché vzory.
Pečieme na 160 stupňoch asi 45 minút.
Po upečení necháme krátko bábovku vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a môžeme poliať polevou, prípadne posypať práškovým cukrom.
Raffaello bábovka
Potrebujeme:
Na cesto:
3 ks bielky
3 lyžice kr. cukor
1 lyžička vanilkový cukor
200 g hladká múka
1 lyžička prášok do pečiva
80 g biela čokoláda
80 g maslo
150 ml mlieka
50 g kokos
2 lyžice kyslá smotana
Krém:
4 lyžice kr. cukor
80 + 30 ml mlieko
2 lyžice smotanový puding
3 ks žĺtky
2 lyžice sušené mlieko
2 lyžičky vanilkový cukor (vanilka)
1 lyžica kyslá smotana
Na koniec – voliteľné:
100 g biela čokoláda
3 lyžice oleja
50 g kokos na posypanie
Postup:
Zo všetkého najskôr si pripravíme vanilkový krém. 80 ml mlieka zmiešame s cukrom a vanilkou, dobre premiešame a dáme variť na mierny oheň.
30 ml mlieka vymiešame so žĺtkami, pridáme kyslú smotanu, pudingový prášok, sušené mlieko a dobre premiešame, aby sme nemali žiadnu hrudku. Túto hmotu tenkým prúdom a za stáleho miešania prilejeme do horúceho mlieka a uvaríme hustý puding. Puding odstavíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote (môžeme prikryť fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila koža).
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pripravíme si bábovkovú formu (priemer 18 cm, výška 6 cm) a poriadne ju vymastíme maslom a vysypeme múkou, kokosom alebo strúhankou.
Bielu čokoládu rozpustíme spolu s maslom v mikrovlnke alebo na plameni. V druhej miske vymiešame bielky spolu s cukrom do tuhého snehu, pridáme vanilku, preosiatu múku s práškom do pečiva a hmotu spojíme. Pridáme zmes rozpustenej čokolády a masla a metličkou premiešame. Nakoniec pridáme mlieko, kokos a kyslú smotanu.
1/3 cesta nalejeme do formy a pečieme pri teplote 180 st. cca 15-20 minút, potom cesto vyberieme a lyžicou navrstvíme krém tak, aby sa nedotýkal steny formy. Navrstvíme zvyšné cesto a pečieme ďalej pri teplote 180 st. cca 40-45 minút. Po upečení rúru vypení, dvierka pootvoríme a necháme ešte 5 minút bábovku odpočívať.
Potom ju vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až po úplnom vychladnutí ju z formy vyberieme a ozdobíme podľa chuti – môžeme použiť napríklad rozpustenú bielu čokoládu s tukom a následne posypať kokosom, bábovka je však vynikajúca aj bez polevy.
7-minútová kefírová bábovka
Potrebujeme:
250 ml kefíru
1 hrnček kr. cukru
2 hrnčeky preosiatej hladkej múky
2 vajcia
1 bal. (10 g) prášku do pečiva
Ďalej:
100 – 150 g orechov
maslo na vymazanie formy
džem na potretie
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme kefír a ručne vmiešame.
Pridáme aj preosiatu múku s práškom do pečiva, krátko všľaháme do cesta a nakoniec ručne vmiešame orechy.
Silikónovú formu na bábovku vymastíme maslom, nalejeme cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30-35 minút.
Bábovku otestujeme špáradlom a keď je upečená, vyklopíme z formy a potrieme rozpusteným džemom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)