Chutné jedlo vám nemusí zabrať hodiny prípravy. Prinášame vám 13 skvelých tipov na chutnú večeru, ktorú pripravíte skutočne rýchlo, jednoducho a bez zbytočnej námahy. Inšpirujte sa skvelými tipmi.
Rýchla čína z kuracieho mäska
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs nakrájaných na rezance
1 bielu a 1 červenú cibuľu
Mrazenú zeleninu – alebo:
1 mrkvu
1 bielu papriku
1 ks pálivej papričky (alebo 1 lyžičku pálivej papriky mletej)
100 ml sójovej omáčky
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžičku zemiakového škrobu
Soľ a mleté čierne korenie
2 lyžice oleja
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Deň vopred potrieme olejom, pridáme trochu sójovej omáčky a necháme marinovať (ak nemáte čas, môžete s mäskom pracovať hneď). Zeleninu si nakrájame, alebo použijeme mrazenú (papriku, mrkvu, pálivú papričku aj oba druhy cibule).
Kuracie kúsky opražíme sprudka na panvici (asi 4-5 minút). Ochutíme soľou a korením, vyberieme z panvice a odložíme bokom. Na panvicu preložíme zeleninu a orestujeme. Potom pridáme kuracie kúsky, zvyšnú sójovú omáčku, nakrájaný cesnak a nakoniec pridáme škrob, ktorý sme si rozmiešali v troche studenej vody.
Premiešame, necháme prevariť a môžeme podávať.
Lenivé kuracie placky so syrom
Potrebujeme:
500 g kuracieho mäsa (prsia alebo pokojne aj vykostené stehienka bez kože – ja dávam pol na pol, alebo podľa toho, aké mäsko máme doma)
200 g nastrúhaného eidamu
2 jarné cibuľky
2 vajcia
2 lyžice majonézy (alebo kyslej smotany)
2 lyžice Solamylu
soľ, korenie a štipka sušenej papriky
Voliteľné: pálivá paprička nakrájaná nadrobno
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na čo najmenšie kúsočky.
Mäso zmiešame so strúhaným syrom, pridáme nakrájané cibuľky, vajcia, Solamyl, majonézu, soľ a korenie. Zmes dobre premiešame a dáme odležať asi na 30 minút do chladu. Pre môjho manžela pridávam aj pálivú papričku.
Potom zo zmesi tvoríme namočenú rúk placky a dávame smažiť do rozohriateho oleja.
Smažíme zvoľna, syr z hmoty vytvorí zvonku výborný obal a napodiv sa vôbec nepripeká.
Miesto na oleji, môžete placky upiecť na papieri na pečenie (výška placiek cca 1,5 cm). Pečieme pri teplote 175 stupňov asi 45 minút.
Vynikajúci cestovinový šalát
Tento šalátik je skvelou voľbou na rýchly obed, alebo ľahkú večeru, ktorá zasýti, ale zároveň neobsahuje zbytočné kalórie a nezaťaží organizmus. Navyše zvládnete ho pripraviť už za pár minút.
Potrebujeme:
Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)
1 ks kuracích pŕs
1 papriku
2 stredne veľké rajčiny
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Zálievka:
½ téglika kyslej smotany
½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)
Šťavu z ½ citróna
Soľ
Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici domäkka.
V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.
Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou. Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.
Kuracie prsia zapečené s kyslou smotanou a syrom
Potrebujeme:
2 ks väčších kuracích pŕs
250 g kyslej smotany
200 g strúhaného syra
Sladkú papriku
Zväzok petržlenu
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a očistíme. Mäso rozdelíme na 8 menších rezňov.
Mäso ochutíme soľou, korením a osmažíme na rozpálenom oleji približne 3-4 minúty z každej strany. Olej na ktorom sme mäso orestovali nalejeme do zapekacej misy a naň uložíme plátky mäsa.
Rezne posypeme paprikou a na vrch navrstvíme kyslú smotanu a strúhaný syr.
Vložíme do vyhriatej rúry a teplotu stiahneme na 180 stupňov. Pečieme po dobu cca 15 minút.
Hotové mäso posypeme sekanou petržlenovou vňaťou.
Ľahký a rýchly šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
1 paradajku
1 uhorku
200 g kuracích pŕs
1 lyžicu sójovej omáčky
Šalát
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej
Petržlenovú vňať a najemno nasekaný kôpor
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky, osolíme okoreníme. Preložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak, sójovú omáčku a necháme marinovať 20 minút.
Kuracie kúsky krátko opražíme na rozpálenej panvici z oboch strán dozlatista.
Šalátové listy umyjeme a osušíme. Potom natrháme na kúsky a zmiešame s krájanou uhorkou a paradajkou. Napokon pridáme najemno nasekané zelené bylinky, kuracie kúsky a pokvapkáme olivovým olejom.
Môžeme podávať.
Rýchla Gyros misa
600 g kuracieho mäsa
3 lyžice olivového oleja
2 lyžičky gyros korenia
2 lyžičky soli
3 lyžičky sladkej papriky
2 lyžičky cesnakového prášku
Zemiaky:
1 kg nových zemiakov
Olej
Soľ
Šalát:
1 hlávku ľadového šalátu
2 ks paradajok
4 jarné cibuľky
1 stredne veľkú uhorku
500 ml gréckeho jogurtu
Sušenú bazalku, tymian, soľ a citrónovú šťavu
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolky a dáme uvariť do vriacej vody. Potom vyberieme, osušíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olejom. Dáme do vyhriatej rúry zapiecť na 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Kým sa pripravujú zemiaky, kuracie prsia umyjeme, nakrájame na menšie kúsky (prúžky) a zmiešame s olivovým olejom, gyros korením, soľou, paprikou a cesnakovým práškom. Necháme niekoľko minút v páci a zatiaľ pripravíme šalát. Ľadový šalát natrháme na kúsky, pridáme krájanú paradajku, cibuľku a uhorku. Jogurt zmiešame so soľou, koreninami a citrónovou šťavou.
Nakoniec na oleji opražíme marinované kuracie kúsky. Smažíme približne 5-7 minút. Podávame mäso so zemiakmi, šalátom a dressingom. Ako prílohu môžete zvoliť aj vyprážané hranolky, verzia so zapečenými zemiakmi je však ľahšia. Prípadne môžete gyros podávať v pšeničnej alebo kukuričnej placke a zemiaky celkom vynechať.
Kuracie prsia na pive
Potrebujeme:
750 g kuracieho mäsa
2 stredne veľké cibule
200 ml piva
2 lyžice horčice
2 lyžice medu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie psia umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Každý posypeme soľou a korením.
Na panvici zahrejeme trochu oleja a sprudka osmažíme kuracie psia z oboch strán. Potom kuracie prsia vyberieme a vyberieme z panvice. Do tej istej panvice pridáme 1-2 lyžice oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista.
V samostatnej miske zmiešame pivo, horčicu a med.
Keď je cibuľa opražená, pridáme pivnú zmes. Keď sa začne variť, pridáme kuracie mäso a krátko povaríme, kým kuracie mäso nie je celkom pripravené. Podávame so šalátom, alebo prílohou podľa vašej chuti.
Kuracie stehienka pečené so smotanovými zemiakmi
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
4 ks kuracích stehien bez kostí a kože
2 ks mrkvy
500 ml sladkej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Petržlenovú vňať nasekanú najemno
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka.
Kuracie stehná umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozpáli rastlinný olej a orestujeme stehienka. Potom pridáme strúhanú mrkvu a všetko spolu chvíľu restujeme, kým mrkva nezmäkne. Nakoniec zalejeme smotanou a všetko spolu varíme niekoľko minút. Dochutíme soľou a korením.
Uvarené zemiaky scedíme, preložíme do zapekacej misy a zalejeme smotanovo-mäsovou zmesou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút.
Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Pikantné kuracie kúsky so syrovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
1 cibuľu stredne veľkú
2 lyžice slnečnicového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Štipku chilli
Štipku sušeného zázvoru
Štipku škorice
Na omáčku:
200 ml smotany na šľahanie
200 ml mlieka
100 g taveného syra
100 g strúhaného tvrdého syra
1 lyžicu hladkej múky
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Orestujeme na oleji dozlatista. Mäso umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s koreninami a soľou. Kuracie mäso pridáme k cibuli a sprudka opražíme, aby sa mäso zatiahlo. Potom pridáme 100 ml vody, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni, kým sa voda odparí.
Medzitým si pripravíme omáčku. Na panvicu nalejeme mlieko a smotanu. Privedieme do varu, pridáme múku a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezačne hustnúť. Nakoniec pridáme tavený a strúhaný syr. Keď sa rozpustia, omáčka je pripravená.
Z panvice z mäsom odstránime pokrievku a varíme ešte 5 minút. Mäso podávame preliate syrovou omáčkou s prílohou podľa chuti.
Šťavnaté kuracie prsia pečené s jablkami
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 jablko
1 strúčik cesnaku
Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
70 ml mlieka
1 paradajku
1 červenú cibuľu
Sušené oregano, bazalku, prípadne iné korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Jablko umyjeme, zbavíme jadra a tiež nakrájame na kúsky (krájame na približne rovnako veľké mesiačiky).
Cibuľu nakrájame a opražíme na troche oleja. Pridáme kuracie kúsky a všetko spolu varíme na panvici približne 7 minút. Potom pridáme jablko a ešte 3 minúty varíme na panvici.
Paradajku ošúpeme, nakrájame nadrobno a zmiešame s pretlačeným cesnakom, mliekom, koreninami a soľou.
Zmes z panvice preložíme do hlbšej zapekacej misy a zalejeme paradajkovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 10 -15 minút.
Chrumkavé kuracie karbonátky
Potrebujeme:
350 g kuracích pŕs
1 krajec chleba
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
1 lyžička soli
Čierne korenie podľa chuti
½ lyžičky chilli vločiek
50 g strúhaného parmezánu
½ lyžičky strúhanej citrónovej kôry
1 zväzok petržlenu nakrájaný nadrobno
Postup:
Kuracie prsia nakrájame nadrobno a zmiešame s ostatnými prísadami (cesnak nakrájame nadrobno a chlieb natrháme na malé kúsky). Dôkladne premiešame, aby sa všetky prísady prepojili. Z hmoty tvarujeme guľôčky, ktoré vyprážame v rozlpálenom oleji dozlatista. Hotové karbonátky osušíme papierovým obrúskom a podávame s prílohou podľa chuti.
Ľahký krémový šalát bez majonézy
Potrebujeme:
200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
200 g sterilizovanej mrkvy
200 g sterilizovaného hrášku
1 strúčik cesnaku
100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)
200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.
Kuracie prsia v sladko-kyslej omáčke
Potrebujeme:
800 g kuracích rezňov
2 lyžice zemiakového škrobu
2 lyžice najemno nasekáneho zázvoru
300 g ananásu
Omáčka:
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu cukru
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na tenké prúžky (môžeme ochutiť trochou soli). Papriku nakrájame na prúžky a ananás nakrájame nadrobno.
V miske zmiešame všetky ingrediencie na omáčku a necháme bokom.
Kuracie mäso preložíme do misky a pridáme zemiakový škrob – premiešame, aby sa dostal na všetky kúsky.
Na panvici zahrejeme približne 2 lyžice rastlinného oleja a pridáme kuracie kúsky – opražíme dozlatista. Kuracie kúsky potom preložíme na tanier a necháme bokom.
V tej istej panvici krátko osmažíme zázvor (približne 30 sekúnd), potom pridáme papriku a za stáleho miešania smažíme asi 3 minúty tak, aby zelenina zmäkla.
Nakoniec pridáme kuracie mäso a ananás. Postupne za stáleho miešania pridáme aj omáčku a varíme 1-2 minúty.
Podávame s ryžou.
Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom a jogurtovou zálievkou
Potrebujeme:
500 g uvarených cestovín
100 g šunky nakrájanej nadrobno
1 a ½ šálky uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
1 šálku sterilizovaného hrášku
1 šálku sterilizovanej krájanej mrkve
1 a ½ šálky cheery rajčín nakrájaných na polovice
2 strúčiky cesnaku – nakrájaného nadrobno alebo pretlačeného
Zálievka:
½ šálky mlieka
1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu
Soľ
Čierne mleté korenie
Sušenú bazalku
Oregano
1 lyžičku citrónovej šťavy
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
V miske zmiešame všetky ingrediencie na šalát. V inej miske si pripravíme zálievku a to rovnako zmiešaním všetkých ingrediencií. Zálievku vmiešame do šalátu a môžeme si pochutnávať.
Vláčne kuracie lievance
Potrebujeme:
2 ks kuracích rezňov
2 menšie cibule
Soľ a korenie podľa chuti
1-2 lyžice majonézy (príp. kyslej smotany)
1 lyžicu hladkej múky
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame nadrobno. Cibuľu zmiešame s kúskami kuracieho mäsa, pridáme rozšľahané vajíčko, múku a majonézu. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.
Zmes dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s rastlinným olejom a vyprážame jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista. Z hotových lievancov odstránime servítkou prebytočný olej.
Podávame s prílohou podľa chuti – vynikajúco sa k lievancom hodí napríklad zemiaková kaša.
Brokolicová omáčka
Potrebujeme:
1 väčšia cibuľa
2 ks kuracích pŕs
soľ
mleté čierne korenie
oregano
šľahačková smotana
3-4 tavené syry
tvrdý syr
brokolica varená v pare
ľubovoľné cestoviny
Postup:
V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu. Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.
Kuracie muffiny s kyslou smotanou a syrom
Potrebujeme:
300 g kuracieho mäsa
1 vajce
1 lyžicu kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu zemiakového škrobu
Menšiu cibuľku
70 g strúhaného tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame mäso s vajíčkom, syrom, a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Pridáme škrob, soľ, korenie, smotanu a pretlačený cesnak. Dôkladne premiešame.
Formu na muffiny vymastíme trochou oleja a navrstvíme do nej náplň.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200-220 stupňov 20-25 minút. Podávame s obľúbenou omáčkou alebo dressingom.
Večera za pár drobných
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
2 ks kuracích pŕs
2 šálky kyslej smotany
200 g strúhaného syra
6 strúčikov cesnaku
Bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.