Na stôl už nepotrebujete žiadnu inú výzdobu: 21 top receptov na pečené aj nepečené dobroty – nemôžu chýbať na svadbách, oslave aj cez sviatky!

48

Perfektné dezerty, ktoré nemôžu chýbať na žiadnej svadbe a oslave. Top recepty, z ktorých si vyberie každý!

Broskyne

Potrebujeme:

2 vajcia

10 dkg kr cukru

10 dkg polohrubej múky

kávová lyžička prášok do pečiva

Krem:

1/4 l mlieka

10 dkg cukru

1 zlatý klas

2 kávové lyžičky hl muky

1 vanilkový cukor

250 g masla

Postup:

Vajcia vyšľahať s cukrom pomaly primiešať múku a prášok do pečiva. Cesto navrstvíme do formičiek na broskyne a pečieme vo vyhriatej rúre, kým cesto nie je zlatisté.
Plnka: zo surovín okrem masla uvariť puding nechať vychladnúť a potom primiešať maslo poriadne vyšľahať. Dve polovičky broskýň spájame krémom potom si ich pomocou štetca natierame rumom zarobeným s červeným potravinárskym farbivom a trochou vody tak, aby boli dosť premočené a pekne sfarbené. Obalíme v jemnom cukri a vkladáme do košíčkov. Na vrch zapichneme stonku a lístky z marcipánu.

Koka sušienky

Potrebujeme:

200 g Hera alebo maslo

240 g hladká múka

100 g práškový cukor

100 g kokos

2 lyžice kakao

Postup:

Všetky prísady spojíme v miske a vypracujeme cesto. Cesto si rozdelíme na 4-5 častí a každú v rukách vypracujeme. Teraz len nakrájame na

Nakrájame na 5 častí a každú vypracujeme na pomúčenej doske  na tvar šúľku. Nakrájame na 1 cm kúsky, ktoré roztlačíme vidličkou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 160 ° C.

Anjelské trúby

Potrebujeme:

15 dkg mletých vlašských orechov

15 dkg práškového cukru

15 dkg mletých piškót

2 vajcia domáce

1 lyžica kakaa

čokoláda na varenie

maslo alebo stužený tuk

biela čokoláda iná čokoláda na ozdobu

šľahačka + stužovač (alebo parížska šľahačka)

Roztopená čokoláda a drvené orechy

Postup:

Orechy, cukor, kakao, piškóty a vajcia poriadne prepracujeme.

Cesto rozvaľkáme na igelite alebo na doske posypanej práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Nakrájame na malé štvorčeky a natáčame na malé plechové trubičky.

Necháme zaschnúť do druhého dňa. Potom stiahneme z trubičiek a máčame v čokoláde rozohriatej s maslom alebo stuženým tukom. Môžeme dozdobiť aj tak, že konce namáčate do rozpustenej čokolády a potom do orechov. Podľa fantázie ešte dozdobíme a necháme stuhnúť.

Plníme šľahačkou vyšľahanou so stužovačom alebo aj parížsku šľahačkou, podľa chuti.

Kto by sa bál surových vajíčok, myslím, že by sa dala nahradiť napríklad kyslou smotanou – asi len pôjdu horšie natáčať na trubičky, ale po zaschnutí by nemal byť problém.

Ponúkam vám dve verzie – prvú, úplne jednoduchú s ľahkým tvarohovým krémom a druhú s luxusným Swiss krémom. Obe sú fantastické!

Snehové trubičky

Potrebujeme:

1 ks lístkové cesto

1 ks vaječný žĺtok

Krém:

Môžete použiť dve verzie krému:

Letná verzia:

250 g smotana na šľahanie

400 g tvaroh

(stužovač za studena, ak je tvaroh príliš riedky)

Cukor podľa chuti

Swiss krém:

5 ks bielok

300 g cukor kryštálový

500 g (alebo Hera, Helia) maslo

1/4 ČL soľ

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.

Na letný krém len zmiešame jemný tvaroh s ušľahanou šľahačkou a osladíme podľa chuti. Ak je tvaroh príliš riedky, môžeme použiť aj stužovač za studena.

V miske vhodnej na paru si najprv zašľahám bielky a postupne pridám cukor. Potom bielky šľahať nad parou šľahačom a zahriať na 50 °C. Misku zobrať z pary a zmes šľahať na najmenšom stupni do vychladenia. Potom postupne pridávať mäkké maslo a dobré vyšľahať. Do vyšľahaného krému môžte pridať esenciu alebo roztopenú čokoládu.

Trubičky jednoduchou naplníme pomocou cukrárskeho vrecka a ja zvyknem polovicu posypať cukrom a polovicu namočiť do roztopenej čokolády.

Svadobné zmrzinky

Potrebujeme (na 40 kornútkov):

zmrzlinové kornútky (kúpené alebo robené doma),

Karamelový krém:

20 dkg cukru

25 dkg mletých alebo sekaných orechov

1 salko

1 maslo

sneh:

na 1 bielok 50 g cukru (ja som robila zo 4 bielkov)

Postup:

Karamelový krém: cukor upálime na karamel, pridáme orechy, po chvíli salko a maslo. Chvíľu povarime. Do 3/4 kornútkov naplníme karamel. Bielky si ušľaháme s cukrom nad parou a keď získame hustý tuhý krém, nalníme ho do kornútkov a necháme vychladiť.  Ak nemáte kornútky z obchodu, môžete si ich jednoducho vyrobiť z tortových oblátok nad parou. Postup, ako na to nájdete.

Medové rezy

Potrebujeme:

Cesto:

3 vajcia

190 g masla

3 lyžice medu

1 hrnček kr. cukru

2 lyžičky jedlej sódy

Hladkú múku – pridávame podľa potreby

Náplň:

3 hrnčeky kyslej smotany – čo najhustejšej

2 hrnčeky kr. cukru

Postup:

Vajcia preložíme do vodného kúpeľa s cukrom a ušľaháme do peny.

Med a maslo rozpustíme v inom hrnci a keď je zmes tekutá, slabým prúdom ju opatrne primiešame do nadýchanej vaječnej hmoty. Nakoniec primiešame aj sódu a zložíme z plameňa.

Do cesta pridávame postupne hladkú múku tak, aby sme vypracovali mäkké jednotné cesto. Ktoré je tvárne, flexibilné a dobre sa s ním pracuje.

Cesto rozdelíme na 4 časti a každú rozvaľkáme na plát, preložíme na papier na pečenie a pečieme na obrátenom plechu. Každý plát pečieme pri teplote 180 stupňov len pár minút, aby cesto príliš nezhnedlo.

Všetky pláty cesta necháme vychladnúť a kraje zarovnáme pomocou noža. Nepravidelné odrezky popučíme a použijeme ako posýpku na vrch zákusku.

Metličkou ušľaháme smotanu s cukrom a túto hmotu natierame striedavo medzi pláty cesta. Na vrch navrstvíme zvyšný krém a posypeme posýpkou z medového cesta. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Nekysnuté svadobné koláče

Potrebujeme:

1 rozpustená Hera

6 dk cukru múčky

štipka soli

2 celé vajcia

1 prášok do pečiva

60 dk poloh.mouky

1 droždie

2 dcl mlieka

Postup:

Do trochy vlažného mlieka rozdrobíme droždie, trochu cukru a múky a necháme vzísť kvások. Všetky ingrediencie na cesto zmiešame s kváskom a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto nekysne, hneď robíme koláčiky, plníme plnkami a pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi na 170 stupňov dozlatista. Ihneď po upečení máča v rozpustenom masle s rumom a obalíme v cukre.

Božské orechové rezy

Náš najobľúbenejší zákusok na veľkonočné sviatky: Božské orechové rezy – ťažké uveriť, že sú také jednoduché!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

150 g zmäknutého margarínu alebo masla

100 g práškového cukru

½ bal. práškového cukru

4 žĺtky

1 lyžicu kakaa

Džem (napr. čučoriedkový)

Krém:

4 bielky

150 g práškového cukru

150 g mletých orechov

Postup:

Všetky prísady okrem kakaa zmiešame a vypracujeme jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá až príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame kakao. Prípadne môžete kakao vmiešať do celého cesta, je to na vás.

Plech na pečenie (20×30 cm) vyložíme papierom a na dno navrstvíme kakaové cesto.

Na cesto natrieme džem. V miske si z bielkov a cukru (pridávame postupne ) ušľaháme tuhý sneh. Nakoniec do snehu vmiešame orechy a rovnomerne nanesieme na cesto s džemom. Prikryjeme vrchným plátom cesta a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 30 minút.

Nepečený 4-poschodový zákusok

Netreba variť, netreba piecť: Štvorposchodový nebesky chutný zákusok!

Potrebujeme:

500 g gaštanového pyré

250 g mletých maslových sušienok

Rumovú arómu

150 kr. cukru

2 lyžice kakaového prášku

Mlieko (nie veľa)

Krém:

900 ml mlieka

3 bal. pudingu bez varenia (Crème Olé)

250 g masla

Práškový cukor podľa chuti

Ďalej:

Detské piškóty

Na vrch:

250 – 300 ml smotany na šľahanie a stužovač (voliteľné)

Kakaový prášok na posypanie

Postup:

Všetky prísady na cesto zmeišame tak, aby vznikla hustejšia hmota – hutnejšie cesto. To vtlačíme do formy vyloženej fóliou (forma s rozmermi 20×30 cm).

Pudingové prášky ušľaháme s mliekom podľa návodu na obale. Maslo našľaháme s práškovým cukrom a po častiach vmiešame do pudingu.

Jednu polovicu krému navrstvíme na cesto vo forme. Na krém uložíme piškóty – môžeme ich pokvapkať trochou rumovej arómy alebo rumu.

Na piškóty navrstvíme druhú časť krému a na vrch natrieme ušľahanú šľahačku a posypeme kakaom.

Dáme vychladiť môžeme podávať.

Žĺtkové rezy

Dokonalé žĺtkové rezy pre návštevy: Na ich prípravu nepotrebujete ani kuchárku, zvládne ich aj ten, kto nikdy nepiekol!

Potrebujeme:

6 bielkov

2 lyžice polohrubej múky

250 g kr cukru

250 g mletých orechov

Na krém:

6 žĺtok

2 lyžice cukru

2 lyžice mlieka

140 g práškového cukru

50 g bielej čokolády

150 g masla

Na polevu:

200 g bielej čokolády

5 lyžíc oleja

Postup:

Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.

Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.

Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.

Prezidentské rezy

Prezidentské rezy: Neprekonateľný zákusok, ktorý ochutnáte raz a budete ho chcieť na stole každý týždeň!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 ks vajec

120 g práškového cukru

120 g polohrubej múky

2 lyžice kakaa

1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva

8 lyžíc vriacej vody

3 lyžičky rozpustnej kávy

2 lyžice oleja

Na krém:

500 ml mlieka

2 bal.pudinky Caffé Latte Premium (Dr.Oetker) – alebo aj obyčajný karamelový či čokoládový

3 lyžice práškového cukru

3 lyžice krupicového cukru

2 lyžičky rozpustnej kávy (v sypkom stave)

200 g masla

2 lyžice rumu

200 g hustej kyslej smotany (minimálne 16% tuku)

Nakoniec:

2 tégliky 40% smotany na šľahanie

Poleva:

Olej a čokoláda na varenie

Postup:

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a horúcou kávou. Múku s kakaom a kypriacim práškom preosejeme a spoločne s olejom po častiach pridávame k tekutej zmesi.

Plech s vyšším okrajom (35 x 25 cm) vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme olejom alebo maslom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme cca 10 minút. Na mriežke necháme celkom vychladnúť.

V mlieku uvaríme pudingy spolu s 3 lyžicami krupicového cukru a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a kávou do peny. Potom po častiach pridáváme chladný puding, kyslú smotanu a rum. Šľaháme dohladka.

Tento krém nanesieme na chladný korpus a cukrársku kartou alebo tortovým nožom uhladíme. Šľahačky vyšľaháme dotuha a nanesieme na krém. Nakoniec pokvapkáme rozpustenou čokoládou s olejom.

Cukrárske rezy – recept z prvej republiky

Cukrárske jablkové rezy: Geniálny koláč z prvej republiky, recept zdedený po babičke!

Potrebujeme:

1 ks vajce

8 lyžíc vlažného mlieka

250 g masla (ak nemáte, dajte heru)

1 bal. prášku do pečiva

1/2 kocky droždia

500 g polohrubej múky

citrónovú kôru

Šťavu z 1/2 citróny

Štipku soli

1 lyžicu cukru

Náplň:

5-6 menších jabĺk

1-2 hrste mletých orechov

1 lyžičku mletej škorice

Cukor podľa toho, aké sladké máme jablká

Na potretie:

Maslo

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Zo surovín na cesto rukami rýchlo vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 30 minút.

Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme dva rovnako veľké pláty na veľkosť plechu.

Prvý plát uložíme na tukom vymastený plech a na cesto navrstvíme náplň. Jablká zmiešané s orechmi, škoricou, hrozienkami a cukrom

Prekryjeme druhým plátom a dobre z bokov zatlačíme (aby sa náplň neroztiekla), zvrchu popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčika nie je zlatistý. Ešte horúce potrieme maslom a pocukrujeme práškovým cukrom.

FANTA rezy

Geniálne FANTA rezy s tvarohovou náplňou: Kto neochutná, môže ľutovať!

Potrebujeme:

Kakaové cesto:

6 vajec

5 lyžíc polohrubej múky

5 lyžíc kr. cukru

2 lyžice kakaa

100 ml oleja

1/2 bal. prášku do pečiva

Krém:

350 g tvarohu

3 lyžice práškového cukru

350 ml smotany na šľahanie

Na vrch:

800 ml Fanty

2 bal. Vanilkového pudingu

(niekto ešte pridáva aj cukor, no podľa mňa to fanta dostatočne osladí)

Postup:

V miske si ušľaháme vajcia s cukrom do svetlej, penovej hmoty. Do hmoty postupne pridáme olej a nakoniec aj všetky sypké prísady – múku, prášok do pečiva a kakao.

Preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (25×35 cm) a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 20 minút, alebo kým cesto nie je dostatočne upečené (asi 20 minút, ale treba skúsiť pomocou špajdle).

Cesto necháme vychladnúť a zatiaľ si prirpavíme krém. Šľahačku si ušľaháme zo smotany v jednej miske a druhej rozšľaháme tvaro s cukrom. Nakoniec opatrne obe hmoty zmiešame a vytvorime jednotný krém.

Fantu zmiešame s pudingovými práškami a rozmiešame tak, aby v tekutine neboli žiadne hrudky. Varíme, ako klasický puding tak, aby zmes zhustla – keď bude konzistencie ako klasický puding, môžeme odstaviť.

Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a na krém nalejeme ešte horúci puding. Necháme celkom vychladnúť a môžeme podávať.

Krásne rezy

Krásne rezy: Z jedného plátu cesta máte 3 fantastické vrstvy!

Potrebujeme:

900 ml mlieka

2,5 bal. vanilkového alebo smotanového pudingu

3 žĺtky

100-150 g kr. cukru (podľa chuti)

200 g masla

150 g práškového curku

1 bal. vanilkového cukru

Cesto:

100 g hladkej múky

4 vajcia (na cesto potrebujeme len žĺtky, zvyšok použijeme na polevu)

150 g kr. cukru (100+ 50 g)

100 g horkej čokolády

120 g masla

1 lyžičku prášku do pečiva

1 -2 lyžice kakaa

Postup:

Najskôr si pripravíme krém. ½ mlieka s kr. cukrom preložíme na plameň a zahrievame. V druhej polovici rozmiešame žĺtky, pudingový prášok a vanilku. Horúce mlieko zložíme z plameňa a pomaly – slabým prúdom doň vmiešame žĺtkovú zmes. Keď je zmes rozmiešaná, preložíme na slabý plameň a varíme za stáleho miešania, kým nám nevznikne hustá krémová hmota. Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a sem-tam premiešame. Zmäknuté maslo si našľaháme s práškovým cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutej krémovej zmesi.

Na cesto si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli a kým vychladne, ušľaháme si žĺtky s cukrom (100 g) do peny. Potom primiešame vychradnutú čokoládu a múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec primiešame aj maslo ušľahané s 50 g cukru. Cesto navrstvíme na plech s rozmermi 25×30 cm, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 16-20 minút.

Cesto necháme vychladnúť a následne ho rozrežeme horizontálne na 3 pláty. Každý natrieme krémom. Na vrch môžete použiť ľubovolnú polevu. Ja používam bielkový krém, ktorý vznikne zo 4 bielok, cukru a citrónovej šťavy – šľaháme nad parou asi 15-20 minút.

Londýnske rezy

Nesmrteľné Londýnske rezy: Tento zákusok je taký vynikajúci, že by sme ho jedli aj každý deň!

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

120 g práškového cukru

5 žĺtkov

1/2 bal. prášku do pečiva

200 g masla

Na vrch:

5 bielkov

200 g práškového cukru

120 g mletých orechov

Ďalej

Domáci lekvár

Nasekané orechy navrch

Postup:

V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.

Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.

Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.

Balkánske rezy

Potrebujeme:

Tortové oblátky

Na piškótu:

9 bielok

370 g kr. cukru

180 g masla alebo margarínu

150 g mletých orechov

150 g sušených hrozienok

220 g hladkej múky

Šťavu z 1 citróna

Krém:

9 žĺtkov

270 g práškového cukru

200 g masla alebo margarínu

Kôru z 1 citróna

Postup:

Bielky ušľaháme na tuhý sneh, postupne pridávame cukor, citrónovú šťavu a nakoniec aj orechy, hrozienka a múku. Vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Medzitým si pripravíme krém – žĺtky ušľaháme s cukrom nad parou, šľaháme asi 15 minút, kým krém nezíska dostatočnú hustotu. Zložíme z vodného kúpeľa a keď krém vychladne, primiešame doň zmäknuté maslo a ušľaháme jednotný krém. Pridáme aj strúhanú kôru.

Ideme vrstviť – na prvú tortovú oblátku natrieme polovicu krému, na krém položíme vychladnuté cesto, pokračujeme druhou polovicou krému a tortovou oblátkou. Necháme cez noc stuhnúť a môžeme podávať! :-)

Kvarteto rezy

Nesmrteľné “Kvarteto” rezy: Prudko návykové!

Potrebujeme:

6 vaječných bielkov

6 lyžíc cukru

1 lyžica slnečnicového oleja

2 lyžice polohrubej múky

2 lyžice strúhanky

1/2 balíka prášku do pečiva

200 g arašidov nasekaných nesolených

250 g nutelly

Krém:

0,5 l mlieka

6 žĺtkov

1 vanilkový puding

3 lyžice hladkej múky

100 g horkej čokolády

150 g masla

3 lyžice cukru

360 g maslových sušienok

300 ml vlažného mlieka

Nakoniec:

1 Smotanu na šľahanie

1 bal. stužovač

100 g čokolády nastrúhanej

Postup:

Uvaríme puding. V troche mlieka rozmiešame puding múku a vaječné žĺtka. Zvyšok mlieka dáme variť spolu s cukrom. Keď zovrie, vlejeme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť na izbovú teplotu.

Na cesto si vyšľaháme sneh z bielkov pridáme a cukor, olej, múku, strúhanku a kypriaci prášok.Všetko premiešame a vylejeme na plech cca 35×25 vystlaný papierom na pečenie. Posypeme nasekanými orieškami a dáme piecť na 15 minút pri teplote 180 °C. Ešte horúci koláč natrieme nutellou.

Do vychladnutého pudingu vmiešame našľahané maslo. Rozdelíme ho na dve časti. Do jednej časti primiešame vychladnutú roztopenú čokoládu..

Môžeme začať vrstviť – na arašidové cesto potreté nutellou uložíme sušienky (dobré je pofŕkať ich mliekom). Potom natrieme bledým krémom, potom opäť sušienková vrstva ktorú pokropíme a nakoniec čokoládový krém. Takto pripravený zákusok dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.

Pred podávaním ešte pridáme vyšľahanú šľahačku a nastrúhanú čokoládu, a nakrájame na rezy.

Katka rezy

Báječné Katka rezy: Výborný zákusok s čoko-krémom, marhuľovým džemom a kvapkou rumu!

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

180 g bravčovej masti

150 g práškového cukru

1 bal. prášku do pečiva

4 žĺtky

100 ml mlieka

Na krém:

200 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

50 ml rumu

200 g masla

200 g práškového cukru

50 g kakaa

5 lyžíc marhuľového džemu

Na vrch:

4 bielky

250 g práškového cukru

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame a cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na rovnako veĹký plát cesta a pečieme na obrátenom plechu.

Jeden plát cesta ešte teplý popučíme. V miske zmeišame vanilku, rum a 200 ml mlieka, potom pridáme aj plát cesta a džem. V inej miske ušľaháme maslo s práškovým cukrom a čokoládou. Túto zmes zmiešame s mliečnou zmesou a výslednú hmotu nanesieme na jeden plát cesta. Prikryjeme druhým plátom.

4 bielky so štipkou soli ušľaháme na tuhý sneh, pridáme postupne aj práškový cukor a zmes preložíme nad paru, kde pokračujeme v šľahaní – trvá to asi 15-25 minút.

Potom krém z bielok jednoducho nanesieme na vrch zákusku a uhladíme. Dáme do chladničky a podávame vychladnené, nakrájané na plátky!

SiSi rezy

Božské Sisi rezy: Neuveriteľne chutný orechový zákusok, ktorý chutí ako z luxusnej cukrárne!

Potrebujeme:

5 vaječných bielkov

200 g kr. cukru

160 g mletých vlašských orechov

2 lyžice hladkej múky

Štipku soli

Na krém:

5 žĺtkov

150 g kr. cukru

500 ml mlieka

2 lyžice múky

1 bal. vanilkového cukru

200-250 g masla

Strúhanú čokoládu

Postup:

Orechy zmiešame s múkou. Bielky ušľaháme so soľou na tuhý sneh. Nakoniec sypkú zmes opatrne vmiešame do snehu. Väčší plech na pečenie vystelieme papierom a potrieme olejom, aby sa cesto nelepilo a nevrstvíme naň cesto – rovnomerne. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Kedže v ceste nie je prášok na pečenie, neotvárame rúru.

Cesto necháme vychladnúť a potom ho nakrájame na 4 rovnaké časti – môžete nakrájať aj na tri časti, ale zákusok bude nižší.

Na krém: V miske zmiešame žĺtky, mlieko, cukor, múku, vanilku a dobre premiešame – všetky prísady musia mať izbovú teplotu. Preložíme na slabý plameň a za neustáleho miešania uvaríme hustý krém. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. V samostatnej miske si našľaháme zmäknuté maslo a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krém.

Teraz ostáva už len poskladať zákusok. Medzi pláty cesta navrstvíme krém. Časť krému si môžeme odložiť bokom a dozdobiť vrch zákusku. Nakoniec môžete ešte posypať nadrobno nasekanými orechmi.

Medové rezy so Salko krémom

Fenomenálne medové rezy s orechmi a neprekonateľným Salko krémom!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

½ šálky cukru

1 bal. vanilkového cukru

1a ½ lyžičky jedlej sódy

200 g masla

2 lyžice medu

1 vajce

Na smotanový krém:

500 ml mlieka

40 g smotanového pudingu v prášku

100-150 g zmäknutého masla

Salkový krém:

1 plechovku karamelového salka

200 g zmäknutého masla

Na vrch:

140 g nasekaných orechov (vlašské, kešu, arašidy)

50 g čokolády na varenie

2 lyžičky rastlinného oleja

Postup:

Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vymastíme maslom. Rúru nahrejme na 180 stupňov.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, jedlou sódou a nakrájaným studeným maslom. Zmiešame a miešame, kým nám nevznikne drobivá zmes.

Potom pridáme med, vajce a vymiesime tuhšie pružné cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, prvú navrstvíme na plech a prstami roztlačíme tak, aby sedel na pripravený plech.

Pečieme asi 6-7 minút pri teplote 180 stupňov. Takto upečieme každé cesto. Všetky pláty cesta necháme vychladnúť.

Na prvý krém uvaríme z mlieka, cukru a pudingového prášku puding. Necháme vychladnúť a potom do pudingu vmiešame našľahané maslo.

Na druhý krém zmiešame karamelové salko s našľahaným maslom.  Šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja do jednotného krému.

Na prvý plát cesta navrstvíme smotanový krém, prikryjeme druhým plátom. Navrstvíme 3/4 karamelového krému, posledný plát cesta, zvyšok karamelového krému a pospyeme orechmi. Čokoládu rozpustíme s olejom a pokvapkáme vrch zákuska.

Témy:


Pridajte svoj komentár