plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma pár jahôd, toto skúste: 17+ receptov na bezkonkurenčné jahodové dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Jahodová smršť

Potrebujeme:

Na základ:

Dlhé piškóty

Studené mlieko na namáčanie

Na vanilkový krém:

2 balenia vanilkového pudingu bez varenia

200 ml studenej smotany na šľahanie

400 ml studeného mlieka

400-500 g nízkotučného tvarohu

Na jahodovú polevu:

100 ml hustého jahodového sirupu (ja používam sirup jupí)

400 ml vody

1 bal. pudingu zlatý klas

Okrem toho:

100 g strúhanej bielej čokolády

Postup:

Najskôr si prirpavíme krém. Mlieko zmiešame so smotanou na šľahanie, pridáme pudingové prášky a vyšľaháme.

Tvaroh si vymiešame s cukrom, pridáme k pudingu a spolu prešľaháme. 

Formu s vyššími okrami vyložíme papierom na pečenie a začneme ukladať piškóty, ktoré si namočíme v studenom mlieku.

Na piškóty navrstvíme prvú vrstvu krému.

Z hustého sirupu, vody a zlatého klasu uvaríme hmotu podobnú klasickej želatíne. Celý postup nájdete TU.

Časť želatíny nalejeme na krém.

Pokračujeme opäť vrstvou máčaných piškót, krémom a želatínou.

Na vrch nastrúhame bielu čokoládu a ozdobíme jahodami.

Podávame vychaldené.

Fantastické jahodové poháre

Potrebujeme:

1 liter mlieka

3 lyžice hladkej múky

2 polievkové lyžice kukuričného škrobu

1 šálka kr. cukru

1 žĺtok

1 ks smotany na šľahanie

1 ks vanilkového cukru

1 lyžica masla

Maslové sušienky

Jahody

Postup:

V mlieku rozmiešame múku, cukor, škrob a pridáme aj vanilku a žĺtok.

Preložíme na plameň a uvaríme hustý krém – podobnej konzistencie ako puding. Do horúceho krému vmiešame maslo.

Necháme vychladnúť a zatiaľ si nakrájame jahody.

A rozmixujeme sušienky.

Do vychladnutého krému pridáme smotanu na šľahanie a prešľaháme.

Na dno pohárov navrstvíme sušienkovú drť, uložíme kúsky jahôd, navstvíme krém.

Na vrch navrstvíme ešte sušienkovú drť.

Zmrzlinový koláč

Potrebujeme:

Veľkosť formy 30 x 40 cm

Základ

30 dlhých piškót

300 ml mlieka

Krém

50 g mascarpone

500 g nízkotučný tvaroh

400 ml šľahačkovej smotany

140 g kryštálového cukru

2 balíčky vanilkového cukru

1/2 citróna

stužovač

Ovocná vrstva

750 g mrazených jahôd

80 g práškového cukru

55 g kukuričného škrobu

trochu bielej čokolády

Postup:

Do misky si dáme mlieko. Dlhé piškóty v ňom namáčame z oboch strán a ukladáme tesne vedľa seba na dno formy. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha. V samostatnej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh a cukor a šľaháme až kým sa cukor nerozpustí. Po rozpustení cukru pridáme citrónovú šťavu, nakoniec zašľaháme stužovač a postupne zmiešame so šľahačkou. Krém navrstvíme na piškóty, rovnomerne rozotrieme a dáme do chladničky na 30 minút.

Medzitým si pripravíme ovocnú vrstvu. Jahody dáme do misky a rozmixujeme. Preložíme do hrnca a necháme zovrieť spolu s cukrom. Škrob si vymiešame s trochou studenej vody a za stáleho miešania pridávame k jahodám. Varíme ešte 2 minúty a odstavíme zo sporáka. Necháme mierne vychladnúť, rovnomerne navrstvíme navrch krému a necháme minimálne 3 hodiny (najlepšie cez noc) v chladničke. Potom si postrúhame bielu čokoládu na hrubom strúhadle a celý koláč posypeme.

Potrebujeme:

Veľkosť formy 30 x 40 cm

Základ

30 dlhých piškót

300 ml mlieka

Krém

50 g mascarpone

500 g nízkotučný tvaroh

400 ml šľahačkovej smotany

140 g kryštálového cukru

2 balíčky vanilkového cukru

1/2 citróna

stužovač

Ovocná vrstva

750 g mrazených jahôd

80 g práškového cukru

55 g kukuričného škrobu

trochu bielej čokolády

Postup:

Do misky si dáme mlieko. Dlhé piškóty v ňom namáčame z oboch strán a ukladáme tesne vedľa seba na dno formy. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha. V samostatnej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh a cukor a šľaháme až kým sa cukor nerozpustí. Po rozpustení cukru pridáme citrónovú šťavu, nakoniec zašľaháme stužovač a postupne zmiešame so šľahačkou. Krém navrstvíme na piškóty, rovnomerne rozotrieme a dáme do chladničky na 30 minút.

Medzitým si pripravíme ovocnú vrstvu. Jahody dáme do misky a rozmixujeme. Preložíme do hrnca a necháme zovrieť spolu s cukrom. Škrob si vymiešame s trochou studenej vody a za stáleho miešania pridávame k jahodám. Varíme ešte 2 minúty a odstavíme zo sporáka. Necháme mierne vychladnúť, rovnomerne navrstvíme navrch krému a necháme minimálne 3 hodiny (najlepšie cez noc) v chladničke. Potom si postrúhame bielu čokoládu na hrubom strúhadle a celý koláč posypeme.

Osviežujúce rezy

Potrebujeme:

200 g maslových sušienok

80 g roztopeného masla

175 g sušeného mlieka

Šálka cukru

3 tégliky jogurtu (600 g)

1 bal. jahodovej želatíny

Postup:

Sušienky rozdrvíme v mixéry a zmiešame s rozpusteným maslom. Hmotu, ktorá nám takto vznikne navrstvíme na dno misy alebo menšej formy s vyššími okrajmi.

Na krém rozmixujeme jogurty so sušeným mliekom a cukrom. Navrstvíme na sušienkovú zmes a dáme vychaldiť.

Príprava želatíny je úplne jednoduchá, postupujeme podľa inštrukcií na obale – najskôr necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním na plameni rozpustíme. Žealtínu nalejeme na vrch dezertu a necháme stuhnúť.

Ak chcete, pod želatínu môžete ešte naniesť vrstvu šľahačky, ktorú vyšľaháme s 1 stužovačom. Dezert bude takto vyšší a ešte chutnejší.

Perfektný dezert z tvarohu a ovocia

Top dezert z jahôd a tvarohu: Bez cukru a ešte lepší, ako zmrzlina!

Potrebujeme:

500 g jemného tvarohu

2 lyžice masla – zmäknutého

1 lyžičku vanilkovej arómy

2-3 lyžice medu (alebo podľa chuti)

100 g hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

1 bal. želatínového stužovača za studena

200 g jahôd

Na jahodovú vrstvu:

300 g jahôd

1 bal. jahodovej želatíny

250 ml studenej vody

Postup:

Pripravíme si formu (napríklad bábovkvú), ktorú vyložíme fóliou.  V miske zmiešame tvaroh, med, jogurt, arómu a maslo. Do zmesi nakoniec vmiešame aj želatínový stužovač, ktorý sme si pripravili podľa návodu  – zmiešame s vodou a potom dobre rozmiešame v kréme. Hmotu navrstvíme na dno formy a uložíme na ňu jahody, ktoré jemne vtlačíme do krému.

Vložíme do chladničky vychladiť.

Jahodovú želatínu necháme napučať vo vode a zahrievaním rozpustíme. Zvyšné jahody rozmixujeme a do hmoty vmiešame želatínu. Navrstvíme na tvarohovú hmotu a necháme v chladničke niekoľko hodín, ideálne celú noc.

Tvarohová bublanina s jahodami

Piškóta:

2 šálky polohr.múka

1 šálka kr.cukor

1a 1/2 šálka mlieka

1/2 šalky olej

4 celé vajcia

1 kypr.prášok

Na plnku:

1 jemný tvaroh

Práškový cukor podľa chuti

Ďalej:

Jahody – umyté a nakrájané

Postup:

Piškótu prirpavíme veľmi jednoducho. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko a nakoniec vmiešame sypké prísady – preosiatu múku, prášok do pečiva a vymiešame jednotné cesto. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vyložený papierom na pečenie.

Na plnku si jednoducho vymiešame tvaroh s cukrom a navrstvíme na piškótu. Uložíme aj kúsky jahôd a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým sú okraje koláča ružové.

zdroj: fb/Janka Ovádková

Jahodový koláč s čokoládovým cestom

Potrebujeme:

plech: 23 x 31 cm

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 130 g hl. múky
  • 20 g kakaového prášku
  • 2 lyžice oleja

vanilkový krém

  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 300 ml mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 100 g mäkkého masla

hore

  • cca. 400 g jahôd
  • 1 balíček červené želatíny

Postup:

Vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte olej, múku a kakao a dobre premiešajte. Upečte cesto vo vymastenej forme alebo plechu pri 170 stupňoch po dobu 10 až 12 minút..

Puding uvarte v mlieku s cukrom podľa návodu na obale a po ochladení vmiešajte mäkké maslo. Tento krém navrstvite na pripravené cesto a naň naskladajte nakrájané jahody. Nakoniec rozpustite želatínu a zalejte jej celý povrch torty. Nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte s čerstvými jahodami.

Jahodový blesk – najrýchlejší koláč

Potrebujeme:

500 g čerstvých alebo mrazených jahôd

100 g hladkej múky

60 g práškového cukru

Štipku soli

200 ml mlieka

4 vajcia

50 g masla

Postup:

V samostatnej miske zmiešame múku, cukor a soľ, postupne pridáme mlieko a vymiešame zmes bez hrudiek. Po jednom do cesta vmiešame vajíčka a rozpustené maslo.  Vymiešame jednotné riedke cesto.

Formu na pečenie vymastíme maslom a na spodok uložíme ovocie. Zalejeme cestom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov 30-40 minút.

  

Podávame posypané práškovým cukrom.

Nepečená jogurtová torta s jahodami

Fenomenálny krémový dezert plný šťavnatých čerstvých jahôd. Vďaka lahodnému jogurtu a čerstvému ovociu vás nie len príjemne osvieži ale zároveň dodá množstvo potrebných vitamínov a živín.  A možno tomu neuveríte, ale táto torta chutí ešte lepšie ako vyzerá.

Potrebujeme:

600 ml bieleho jogurtu izbovej teploty

500 g čerstvých jahôd

10 plátkov želatíny

2 lyžice medu

1/2 lyžičky olivového oleja

Postup:

Plátky želatíny dáme na chvíľu do studenej vody, aby nabobtnali. Potom plátky vymačkáme a dáme na chvíľu zahriať do mikrovlnky (prípadne môžeme želatínu zahriať vo vodnom kúpeli).

Pripravíme si krém. Biely jogurt zmiešame v miske s medom a postupne vmiešame želatínu. Prichystáme si väčšiu misku, vymastíme ju olivovým olejom a vyložíme potravinovou fóliou. Umyté jahody nakrájame na plátky. Najväčšie plátky vložíme na dno a boky misky.

Do misky vlejeme ¾ jogurtového krému a pridáme zvyšné jahody. Zalejeme zvyšným jogurtovým krémom. Povrch krému urovnáme a dáme minimálne na 4-3 do chladničky.

Keď je jogurtový krém stuhnutý, tortu vyklopíme z misky na tanier a podávame.

7-minútový jahodový koláč

Brzi-biskvit-kolač-s-jagodama-i-čokoladom-4

Vynikajúci koláč z jahôd, ktorý pripravíte za neuveriteľných 7 minút. Potom stačí vložiť do rúry a o pár minút sa môžete tešiť na skvelý dezert ku kávičke.

Potrebujeme:

1 biely jogurt (téglik od jogurtu nám bude slúžiť ako odmerka na ďalšie suroviny)

2 tégliky hladkej múky

½ téglika kryštálového cukru

½ téglika oleja

1 bal. vanilkového cukru

2 vajcia

1 bal. prášku do pečiva

50 g čokolády

2 tégliky umytých čerstvých jahôd

Postup:

Cukor ušľaháme s vajciami a vanilkovým cukrom do peny. Potom do zmesi postupne pridáme jogurt, olej a hladkú múku s práškom do pečiva. Všetko šľaháme 1 minútu. Do cesta pridáme čokoládu nasekanú nadrobno a premiešame.

Cesto navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme jahody prekrojené na polovicu.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.

Upečený koláč necháme vychladnúť na plechu 10 minút a môžeme si pochutnávať.

Brzi-biskvit-kolač-s-jagodama-i-čokoladom-3-1

Koláč posypeme práškovým cukrom.

Nepečené jahodové gulky

Potrebujeme:

200 g maslových sušienok

90 g roztopeného masla

150 g tvarohu

20 g strúhaného kokosu

2 lyžice práškového cukru

Postup:

Sušienky nalámeme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme.

Sušienkovú drť preložíme do misky a pridáme roztopené maslo. Premiešame, pridáme tvaroh a práškový cukor. Rukou vypracujeme cesto.

Keď je cesto hotové, vezme si z neho kúsok a vyformujeme guľku veľkú asi ako vlašský orech. Z guličky vytvarujeme plochým dnom šálky (alebo rukou) placku a do jej stredu vložíme jahodu – zabalíme a opäť vyfromujeme guličku. Tento postup opakuje, kým neminieme všetko cesto.

Nakoniec obalíme guličky v nastrúhanom kokose.

Úžasné jahodové tiramisu

75678439_528ed699275755_680

Na tomto skvelom letnom dezerte si určite pochutná celá vaša rodina. Spravte si radosť so sviežou ovocnou verziou obľúbeného talianskeho dezertu.

Potrebujeme:

Dlhé piškóty

Jahodová vrstva

500 g jahôd

1 citrón

50 ml ovocného likéru (príp. likér podľa chuti)

60 g práškového cukru

1 lyžička kukuričného škrobu

Krém:

500 g smotanového syra alebo mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

500 g jahodového jogurtu

350 g jahôd nakrájaných na kúsky

60 g práškového cukru

Štipka soli

Na ozdobu

Jahody nakrájané na plátky (na ozdobu)

Postup:

Jahody, likér, cukor, strúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu vložíme do misky a tyčovým mixérom rozmixujeme. Výslednú hmotu dáme na sporák a privedieme k varu. Keď jahodová hmota vrie, pridáme kukuričný škrob a varíme za stáleho miešania 3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme v miske. V inej miske zmiešame smotanový syr s jogurtom, soľou a cukrom. Jogurtový krém zmiešame so šľahačkou. Do krému vmiešame jahody, nakrájané na malé kúsky.

Dno formy vyložíme detskými piškótami. Na piškóty navrstvíme polovicu jogurtovo-šľahačkového krému a polovicu jahodovej hmoty. Uhladíme, opäť dáme vrstvu piškót, na ne jogurtovo-šľahačkový krém a jahodovú hmotu. Vrch ozdobíme plátkami jahôd, dáme do chladničky vychladiť a môžeme podávať.

Celý recept aj fotopostupom nájdete TU.

Tvarohovo-jahodové pokušenie

epressutemeny

Tento koláčik je skutočným sladkým pokušením a môže za to úžasne chutná kombinácia tvarohového krému, kakaového cesta a jahôd. Vyskúšajte túto dobrotu aj vy!

Potrebujeme:

3 vajcia

1 lyžicu vody

80 g kryštálového cukru

1 lyžicu kakaa

1 lyžicu oleja

100 g polohrubej múky

½ lyžičky prášku do pečiva

Náplň:

750 g polotučného tvarohu

100 g kryštálového cukru

1 bal. vanilkového pudingu

300 ml mlieka

Na vrchnú vrstvu:

750 g čerstvých jahôd

1 bal. jahodovej želatíny

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Vajcia ušľaháme do peny s cukrom. Postupne pridáme tekuté prísady – olej a vodu a nakoniec do hmoty vmiešame kakao a múku spolu s práškom do pečiva.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a preložíme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

Medzitým si pripravíme krém. Z cukru, pudingového prášku a mlieka uvaríme hustý puding. Hotový puding zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Tvaroh vymiešame šľahačom a postupne do tvarohu pridáme vychladnutý puding. Miešame, kým nevznikne jednotný krém.

Krém navrstvíme na vychladnutý korpus.

Na krém uložíme umyté, prekrojené jahody. želatínu pripravíme podľa návodu na obale a nalejeme na jahody. Vložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.

Dokonalý jahodový dezert z 3 ingrediencií

Vynikajúci dezert, ktorým ulahodíte aj tým najnáročnejším maškrtníkom. Lahodná chuť nadýchanej šľahačky a čerstvých jahôd sa v tomto dezerte dokonale dopĺňa s nápaditou prezentáciou v ozdobných pohároch na víno. A hoci to môže znieť neuveriteľne, na jeho prípravu skutočne potrebujete len tri ingrediencie.

Potrebujeme:

Šálku nakrájaných jahôd

Šálku smotany na šľahanie (33%)

1 balíček červenej želatíny

Postup:

Vyšľaháme si šľahačku a odložíme bokom. Následne pripravíme želatínu podľa postupu na obale. Keď je želatína hotová, rozdelíme ju na dve polovice. Do jednej polovice pridáme nakrájané kúsky jahôd a navrstvíme do pripravených pohárov na víno, ktoré musia byť naklonené, aby sme dosiahli ten správny efekt. Takto pripravenú želatínu necháme dostatočne stuhnúť.

Do druhej polovice želatíny pridáme polovicu vyšľahanej šľahačky a dôkladne premiešame. Zmes navrstvíme na stuhnutú želatínu v pohároch a opäť necháme stuhnúť.

Poháre ozdobíme zvyšnou šľahačkou, kúskami jahôd a môžeme podávať.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Najjednoduchší jahodový závin

53951949_8318530c3f1375_680

Ak máte chuť na skvelý dezert plný jahôd, ale nemáte náladu na zdĺhavú a náročnú prípravu, vyskúšajte tento recept. Je skutočne jednoduchý a zvládne ho každý. Potrebujete len lístkové cesto, jahody a krémový syr. Pozrite sa, ako na to! :-)

Potrebujeme:

300 g lístkového cesta

125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh)

2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru

250 g čerstvých jahôd

1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom.

Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie).

Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch.

Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Posypeme práškovým cukrom.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Fantastický jahodovo-smotanový koláč

jagoda-tortica

Jahodová sezóna je opäť tu a obľúbené sladké ovocie si môžeme užiť naplno. Prinášame vám vynikajúci recept na osviežujúci letný dezert z jahôd, smotanovo-pudingového krému, želatíny a lahodného cesta. To je dobrota!

Potrebujeme:

Základ:

100 g hladkej múky

100 g vychladeného masla

100 g práškového cukru

1 bal prášku do pečiva

3 lyžice studenej vody

Náplň:

3 bal. vanilkového pudingu

1 liter mlieka

5 lyžíc kryštálového cukru

3 tégliky kyslej smotany

Vrchná vrstva:

500 – 750 g čerstvých jahôd

2 bal. želatíny

Postup:

Maslo nakrájame na kocky a zmiešame s cukrom, múkou, práškom do pečiva a vodou. Vypracujeme jednotné tuhé cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky, kým pripravíme krém.

Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Keď je hotový, zložíme ho z plameňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého pudingu vmiešame smotanu.

Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na pracovnej doske a vložíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na cesto navrstvíme krém a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.

Po uplynutí tohto času vyberieme koláč z rúry a pripravíme si želatínu podľa návodu na obale. Na vrch koláča uložíme umyté jahody prekrojené na polovice a zalejeme želatínou. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Nepečený jahodovo-pudingový zákusok

kolac-sa-jagodama

Svieži jahodový zákusok bez pečenia je tou pravou čerešničkou na vašom pohodovom letnom víkende. Jeho príprava je rýchla, jednoduchá a preto do nej môžete zapojiť aj svoje deti. Užite si množstvo víkendovej pohody so sviežim letným dezertom.

Potrebujeme:

1 bal. maslových sušienok

500 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžicu hladkej múky

1 lyžicu cukru

1 lyžicčku vanilkového extraktu

Náplň:

300 g čerstvých jahôd nakrájaných na kúsky

100 g práškového cukru

500 ml smotany na šľahanie

Vrchná vrstva:

250 ml smotany na šľahanie

Cukor (podľa chuti)

Ďalej budeme potrebovať:

Plech na pečenie rozmery 20 x 20 cm

Postup:

Plech na pečenie vyložíme maslovými sušienkami.

Uvaríme puding: v mlieku rozmiešame cukor, vanilku, múku a pudingový prášok. Dáme na plameň a uvaríme hustý puding. Zložíme z plameňa, navrstvíme na sušienky, uhladíme a necháme vychladnúť.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme s práškovým cukrom na tuhú šľahačku. Potom do nej pridáme nakrájané jahody a dôkladne premiešame. Šľahačku s jahodami navrstvíme na vychladnutý puding.

Poslednú vrstvu tvorí smotana na šľahanie, ktorú vyšľaháme s cukrom. Šľahačku navrstvíme na vrch zákusku a uhladíme. Zákusok vložíme stuhnúť do chladničky.

Jednoduchý hrnčekový koláč s jahodami

thumb

Jahodovú sezónu si musíme užiť naplno, pretože zo šťavnatého červeného ovocia sa môžeme tešiť len raz do roka. Ak máte práve teraz vo svojej kuchyni čerstvé jahody, máme pre vás skvelý tip, ako ich zužitkovať. Pripravte si vynikajúci jahodový koláčik, ktorý zvládnete pripraviť raz-dva!

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

2 väčšie vajcia

½ šálky slnečnicového oleja

2 a ½ šálky polohrubej múky

½ bal. prášku do pečiva

1 šálku mlieka

1 šálku kryštálového cukru

300 g čerstvých jahôd

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva. Vajcia ušľaháme s cukrom od peny, postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme jahody nakrájané na plátky.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Rýchly jahodový cheesecake v pohári

Famózny nepečený dezert z čerstvého tvarohu a šťavnatých jahôd. V letných horúčavách vás príjemne osvieži a čo je najlepšie – jeho príprava vám zaberie len niekoľko minút.

Potrebujeme:

500 g čerstvých jahôd

100 g maslových sušienok

2 polievkové lyžice (cca 28 gramov) rozpusteného masla

360 g tvarohu

1/2 šálky (125 ml) kyslej smotany

100 g cukru

1 šálka (250 ml) smotany na šľahanie

Listy čerstvej mäty na ozdobu

Postup:

Sušienky polámeme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme (prípadne môžeme použiť plastové vrecko a sušienky rozdrviť dreveným valčekom). Sušienkovú drť zmiešame s lyžicou cukru a 2 lyžicami rozpusteného masla.

Tvaroh zmiešame so zvyšným cukrom a kyslou smotanou. V inej miske si vyšľaháme šľahačku a keď je správne tuhá, opatrne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.

Pripravíme si čisté dezertné poháre. Vrstvíme sušienkovú zmes, krém a jahody. Dezert vložíme do na chvíľu do chladničky.

Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej mäty.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Rýchla jahodová zmrzlina

Domáca zmrzlina je bezpochyby tá najlepšia. Jej zdĺhavá príprava nás však môže odrádzať a preto volíme jednoduchšiu cestu – kupovanú zmrzlinu. Dnes vám ukážeme, že skvelú ľadovú pochúťku môžete pripraviť doma skutočne za niekoľko minút!

Potrebujeme:

500 g jahôd nakrájaných na menšie kúsky

250 g kyslej smotany

200 g cukru

2 bal. smotany na šľahanie (33%)

2 lyžice práškového cukru

Postup:

V miske zmiešame kúsky jahôd s kryštálovým cukrom a pomocou pretláčadla, alebo vidličky ich popučíme.

V inej miske zo smotany a práškového cukru vyšľaháme tuhú šľahačku. Vmiešame do nej kyslú smotanu a do tejto zmesi postupne pridáme aj popučené jahody s cukrom. Hmotu môžeme rozmixovať mixérom na hladko, ale pokiaľ nám nevadia väčšie kúsky jahôd, stačí len preložiť do formy a dať do mrazničky.

Po 3 -4 hodinách je naša ľadová pochúťka hotová.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

 

Najlepšie recepty na dnes