Ovsené vločky sú lacná a zdravá potravina, ktorou môžete nahradiť múku a získať tak omnoho zdravšiu a ľahšiu verziu vašich obľúbených dezertov. Vybrali sme pre vás 9 skvelých tipov na zdravé a rýchle dezerty, v ktorých zohrávajú hlavnú úlohu práve vločky. Po sviatočnom štedrom hodovaní tieto ľahké a zdravé nápady padnú určite vhod!
Sypaný makovec bez múky
Potrebujeme:
1 hrnček mletých orechov
1 hrnček mletých ovsených vločiek
2 hrnčeky mletého maku
3 lyžice trstinového cukru
7 jabĺk nastrúhaných nahrubo
3 lyžice masla
Formu na pečenie s priemerom 28 cm
Postup:
Všetky sypké prísady zmiešame v miske. Plech na pečenie vymastíme maslom. Na spodok nasypeme tenkú vrstvu sypkej zmesi, pokračujeme vrstvou jabĺk, sypkou zmesou a jablkami – výsledný koláčik by mal byť z 5 vrstviev sypkej zmes a 3 vrstiev jabĺk.
Na vrch uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 45 minút. Vrch môžeme preliať čokoládovou polevou alebo pokvapkať medom.
Zdravé muffiny
Potrebujeme:
3 šálky ovsených vločiek
3-4 lyžice medu
¾ šálky jablkového pyré
1 a ½ šálky mlieka
2 vajcia
2 lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
1 lyžičku mletej škorice
½ lyžičky soli
2 lyžičky jedlej sódy
Olej alebo maslo na vymastenie formy na muffiny
Na posypanie:
Čučoriedky
Čokoládové hoblinky
Semienka
Orechy
Postup:
Rúru nastavíme na 175 stupňov a formu na muffiny vymažeme maslom alebo olejom. V miske vyšľaháme med s vajíčkami. Potom do zmesy pridáme jablkové pyré, mlieko, vanilku, soľ a škoricu. Do zemsi postupne pridávame aj vmiešame ovsenné vločky spolu s jednlou sódou. Dobre premiešame a necháme odpočívať 20 minút.
Potom cesto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podľa chuti (orechmi, čokoládou, čučoriedkami..).
Pečieme 30 minút, alebo kým povrch muffín nie je zlatistý.
Jednoduchý zdravý koláč s tvarohom a ovocím
Potrebujeme:
500 g polotučného tvarohu
5 vajec
5 lyžíc kyslej smotany
5 lyžíc jemne mletých ovsených vločiek
2 lyžice medu alebo podľa chuti
Pár kvapiek vanilkovej arómy
30 g sušených hrozienok alebo brusníc
10 g masla
1 lyžicu ovsených otrúb
Postup:
Vajcia rožšľaháme vidličkou a pridáme ďalšie prísady. Všetko dôkladne vymiešame (okrem otrúb a masla), aby vznikla jednotná masa. Necháme 15 minút odpočívať. Formu na pečenie vymastíme a vysypeme otrubami. Cesto navrstvíme do formy a uhladíme.
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Pečieme asi 30-35 minút. Upečený koláč posypeme kokosom alebo drvenými mandľami.
Raňajkové sušienky
Potrebujeme:
200 g ovsených vločiek
280 g hladkej špaldovej múky
10 g prášku do pečiva
1/3 lyžičky soli
1/3 lyžičky sódy bikarbóny
200 g masla
150 – 200 g hnedého cukru
1 lyžičku vanilkového extraktu
2 vajcia
Kúsky čokolády, hrozienka, semienka atď
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme jedlú sódu, soľ a ovsené vločky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme vajcia a ešte chvíľu šľaháme.
Pridáme sypkú zmes a postupne vymiešame cesto – najskôr lyžicou potom rukou. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť jemné a lepkavé. Konzistencia by mala byť taká, aby sa z nej dali formovať guličky.
Z cesta oddeľujeme jednotlivé časti, z ktorých formujem guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a roztlačíme. Sušienky posypeme kúskami čokolády alebo hrozienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Placky z ovsených vločiek, krupice a jogurtu – na sladko aj na slano
Potrebujeme:
1 šálku jemne mletých ovsených vločiek
1 šálku krupice
500 ml bieleho jogurtu (redšieho), prípadne kefíru
3 vajcia
1 lyžičku cukru
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžicu soli (nie kopcovitú)
(ak chcete verziu na sladko dajte 2 lyžice cukru a ½ lyžičky soli)
3 lyžice oleja
Postup:
V miske zmiešame krupicu a ovsené vločky, pridáme jogurt, premiešame a necháme 30 minút-1 hodinu odpočívať. Potom pridáme rozšľahané vajcia, soľ, cukor a sódu. Nakoniec primiešame olej a môžeme piecť na suchej panvici. Pečieme z oboch strán dozlatista.
Najjednoduchšie zdravé sušienky z 3 prísad
Potrebujeme:
1 zrelý banán
Hrsť sušeného ovocia (hrozienka, brusnice..)
1 šálku ovsených vločiek
Postup:
Banán ošúpeme, roztlačíme vidličkou a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Z hmoty, ktorá nám vznikne, tvarujeme jednotlivé sušienky, ktoré preložíme na plech vystlaný alobalom (alobal postriekame sprejom na pečenie, alebo môžete vymastiť trochou masla).
Pečieme 15-20 minút pri teplote 190 stupňov 15-20 minút.
Prípadne môžeme zvoliť ešte rýchlejšiu prípravu v mikrovlne. Sušienky preložíme na plytký tanier a pečieme v mikrovlnke 30 sekúnd až 1 minútu.
Banánovo-jogurtové muffiny bez múky a cukru
Potrebujeme:
2 šálky ovsených vločiek
2 vajcia
2 zrelé banány
1 šálku bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)
2 lyžice medu
1 ½ lyžičky kypriaceho prášku
½ lyžičky jedlej sódy
½ lyžičky vanilkového etraktu
Štipku soli
Čokoládové kúsky (prípadne nasekané oriešky)
Postup:
Vločky, banány nakrájané na kolieska, vajcia, jogurt, med, kypriaci prášok, sódu, soľ a vanilkový extrakt vložíme do mixéra. Rozmixujeme na čo najhladšiu hmotu tak, aby aj vločky boli rozmixované na čo najmenšie kúsky.
Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi, prípadne vymažeme trochou masla.
Cesto navrstvíme do košíkov a posypeme kúskami čokolády alebo nasekanými orechmi.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút, alebo kým muffiny nebudú na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry a necháme vo forme ešte 10 minút vychladnúť.
Zdravá náhrada čokoládových tyčiniek z obchodu
Potrebujeme:
250 g ovsených vločiek
200 g trstinového cukru (prípadne brezového cukru, alebo medu)
125 g masla
2 vajcia
200 g hladkej špaldovej múky
1 lyžičku kakaa
1 lyžičku jedlej sódy
Štipku soli
180 g horkej čokolády
100 g nasekaných vlašských orechov
400 ml vriacej vody
Postup:
Vriacu vodu nalejte na ovsené vločky vo väčšej mise, premiešajte a nechte 15 minút odstáť. Pridajte cukor, maslo a vajcia. Postupne pridávajte aj sypkú zmes – múka, sóda a soľ. Do zmesi vmiešajte aj nasekanú čokoládu a ½ orechov. Premiešajte a nalejte na plech s priemerom 24 cm, vystlaný papierom na pečenie. Posypeme zvyšnými orechmi a
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 60 minút. Po uplynutí tohto času je však potrebné skontrolovať, či je v strede cesto upečené.Prípadne môžete nechať v rúre dlhšie, každá rúra totiž pečie inak.
Zdravé lievance z ovsených vločiek a semienok chia
Potrebujeme:
2 lyžice ovsených vločiek
1 lyžica gréckeho jogurtu
1 lyžička medu
2 vajcia
2 lyžičky chia semienok
2 lyžičky ľanových semienok
Postup:
V mixéry rozmixujeme ovsené vločky. Pridáme jogurt, vajcia, med, chia semienka, ľanové semienka a všetko spolu rozmixujeme na hladké cesto, z ktorého vytvoríme jednotlivé lievance. Lievance vypražíme na panvici do zlatista (1-2 min. z každej strany).
Zdravé muffiny ku kávičke
Potrebujeme:
¼ šálky rozmixovaných banánov (alebo rozmačkaných vidličkou)
¼ šálky medu
½ lyžičky mandľového extraktu
1 a 1/4 šálky ovsených vločiek
½ lyžičky škorice
¼ lyžičky soli
Postup:
V jednej šálke zmiešame banány s medom a mandľovým extraktom. V druhej miske zmiešame vločky so soľou a škoricou. Obe zmesi spojíme a vymiešame jednotné cesto. Formu na muffiny vymastíme trochou oleja alebo postriekame sprejom na pečenie.
Cesto vtlačíme prstami do formičiek a vložíme na 1-2 hodiny do chladničky. Rúru nastavíme na 180 stupňov. Muffiny vyberieme z chladničky a opäť zatlačíme prstami, aby držali tvar.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10-12 minút. Muffiny necháme vo forme vychladnúť a následne vyberieme. Podávame s kyslou smotanou a čerstvým ovocím.
Zdravé palacinky z ovsených vločiek
Potrebujeme (na 4 ks):
150 g ovsených vločiek
2 bielky (môžete použiť aj celé vajcia, ja používam len bielky)
200 ml mlieka
Med alebo iné sladidlo podľa chuti
Štipku soli
Postup:
Všetky prísady jednoducho vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto by malo mať takú konzistenciu, ako klasické cesto na palacinky. Podľa potreby teda môžete pridať vločky alebo mlieko. Z cesta potom jednoducho dávkujeme na rozpálenú panvicu cesto tak, aby nám vznikli tenšie palacinky. Opražíme z pboch strán dozlatista a podávame s prílohou, akú máte radi!
Citrónovo-tvarohové sušienky
Potrebujeme:
250 g nízkotučného tvarohu
100 g ovsených vločiek
1 stredne veľké jablko
1 banán
1 lyžičku medu
1 lyžicu citrónovej šťavy
Štipku soli
Postup:
Tvaroh zmiešame s merom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.
Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame. Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.
Pečieme 30 minút
Energetické guličky
Potrebujeme:
250 g ovsených vločiek
50 g mletých orechov (lieskovce, mandle, vlašské orechy)
120 g masla
100 g medu
50 g kvalitnej horkej čokolády
1 žĺtok
1 vajce
1 lyžičku škorice
2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
½ bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Postup:
Všetky suché prísady zmiešame v miske.
Pridáme ostatné prísady a dobre premiešame. Zmes vložíme na približne 1 hodinu do chladničky. Po uplynutí tejto doby vyformujeme zo zmesi guličky, ktoré uložíme do papierových košíkov, preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Energetické guličky bez pečenia
Potrebujeme:
2 banány
2 šálky ovsených vločiek
¼ arašidového masla
¼ šálky medu
2 lyžice čokoládových kúskov
½ lyžičky mletej škorice
Postup:
Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou. K banánom primiešame ovsené vločky, maslo, čokoládové kúsky a škoricu. Z hmoty vyformujeme jednotlivé guľky.
Preložíme ich na misu alebo plytký tanier a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Jahodové kocky
Potrebujeme:
1 šálku ovsených vločiek
¾ šálky hladkej múky
½ šálky hnedého cukru
¼ lyžičky mletého zázvoru
¼ lyžičky soli
6 lyžíc roztopeného masla
1 lyžicu kukuričného škrobu
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 šálky nakrájaných jahôd
½ šálky práškového cukru
½ lyžičky vanilkového extraktu
1 lyžicu mlieka
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Pripravíme si formu 21×21 cm a vystelieme ju alobalom (alobal potrieme trochou rozpusteného masla alebo postriekame nepriľnavým sprejom).
V miske zmiešame vločky, múku, cukor, zázvor, soľ, rozpustené maslo a dôkladne premiešame. Zo zmesi odoberieme jednu šálku zmesi a zvyšok vtlačíme na dno formy.
Na cesto rozložíme kúsky jahôd a rovnomerne posypeme škrobom a polejeme citrónovou šťavou. Na jahody navrstvíme zvyšnú hmotu z ovsených vločiek. Vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút.
Nakoniec si pripravíme glazúru. Práškový cukor zmiešame s mliekom a vanilkovým extraktom. Polevou polejme povrch koláča a môžeme podávať.
Zdravý Cheesecake s tvarohovou náplňou
Potrebujeme:
Korpus:
150 g pomletých ovsených vločiek
cca 100 g pomletých vlašských (alebo iných) orechov
5 lyžíc mlieka (pre zdravší variant použite sójové)
1 vajce
sladidlo podľa chuti (med, biely, hnedý alebo stéviový cukor, javorový sirup…)
Krém:
500 g mascarpone
150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
2 vajcia
150 g cukru (biely, hnedý alebo stéviový – množstvo závisí od toho, ako sladký chceme dezert mať)
citrónovú kôru (najlepšia je kôra z chemicky neošetreného citrónu, ak taký nezoženiete, dá sa kúpiťkôra aj samostatne, jej chuť však nie je taká výrazná)
šťavu z citróna
Postup:
Rúru si dáme predhriať na 180°. Všetky suroviny potrebné na korpus starostlivo rozmiešame a rozotrieme na dno vymastenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Túto vrstvu necháme vo forme odstáť asi 10 minút.
Medzitým si pripravíme krém. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu (môžeme si pomôcť mixérom). Krém vylejeme na spodnú vrstvu tortovej formy.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút. V závere pečenia je potrebné cheesecake kontrolovať. Keď získa na povrchu mierne zlatú farbu a konzistenciu zhruba ako želatína, dezert je hotový. Po vychladnutí ho dáme minimálne na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať škoricou alebo poliať horúcou ovocnou zmesou.
6 rýchlych ovsených kaší, ktoré netreba variť a nabijú vás energiou
Základný recept na ovsenú kašu
Potrebujeme:
4 lyžice ovsených vločiek
4 lyžice mlieka
6 lyžíc bieleho jogurtu
1 lyžičku chia semienok
1 lyžičku medu
Ľubovoľné ovocie
Uzatvárateľnú nádobu
Postup (rovnaký pre všetky recepty):
Všetky suroviny okrem ovocia vložíme do nádoby, uzavrieme a poriadne pretrepeme. Potom pridáme ovocie a premiešame lyžicou. Kašu môžeme konzumovať hneď, prípadne vložiť do chladničky a nechať na neskôr. Kaša vydrží v chladničke 4 dni.
1. Banánovo-kakaová ovsená kaša
4 lyžice ovsených vločiek
4 lyžice bieleho jogurtu
5 lyžíc mlieka
1 lyžičku chia smienok
1 lyžicu kakaa
½ banánu
1 lyžička medu
2. Jablkovo-škoricová ovsená kaša
4 lyžice ovsených vločiek
4 lyžice mlieka
6 lyžíc jogurtu
1 lyžička chia semienok
½ lyžičky mletej škorice
1 lyžička medu
4 lyžice nesladeného jablkového pyré
3. Čokoládovo-višňová ovocná kaša
4 lyžice ovsených vločiek
4 lyžice mlieka
6 lyžice jogurtu
1 lyžička chia semienok
½ lyžičky vanilkového extraktu
1 lyžička medu
1 lyžica horkej čokolády nakrájanej najemno
¼ šálky odkôstkovaných višní
4. Banánovo-arašidová ovsená kaša
4 lyžice ovsených vločiek
5 lyžíc mlieka
4 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžička chia semienok
1 lyžica arašidového masla
1 lyžička medu
½ banánu
5. Malinovo-vanilková ovsená kaša
4 lyžice ovsených vločiek
5 lyžíc mlieka
4 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžičku chia semienok
½ lyžička vanilkového extraktu
1 lyžica malinového džemu
4 lyžice nakrájaných malín
6. Marhuľovo-zázvorová ovsená kaša
4 lyžice ovsených vločiek
4 lyžice mlieka
5 ½ lyžice bieleho jogurtu
1 lyžička chia semienok
1 lyžička medu
3 sušené marhule nakrájané najemno
1 lyžička kandizovaného zázvoru
Prajeme vám dobrú chuť! :-)