plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nepotrebujete ani gram mäsa a nakŕmite celú rodinu: 19+ receptov za pár centov, ktoré aj dnes vyvážite zlatom!

Úžasné recepty našich babičiek, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Na ich prípravu nepotrebujete ani gram mäska.

Úžasné recepty našich babičiek, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Hoci mali v komore často len základné suroviny, dokázali z nich vykúzliť nesmierne chutné jedlá. Toto je dôkaz!

Najlepšia fazuľová kaša na svete

 

Potrebujeme:

200 g fazule

250 g krúpy č. 7

300 g zemiakov

Na zápražku:

Bravčovú masť

1 cibuľku

2 lyžice hl. múky

Vodu

Postup:

Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody.

Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody.

Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte.

Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.

 

 

Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku.

Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.

 

 

Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme.

Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť.

Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad.

Podávame s kyslou kapustou.

Zemiakovo-hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla

3 lyžice hladkej múky

50 g strúhaného syra

1 vajíčko

1 cibuľu

4 väčšie huby

100 g hladkej múky (príp. strúhanky)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky.

Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.

Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka.

Dochutíme soľou a korením.

Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne. Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.

Rezne bez gramu mäsa

 

Potrebujeme:

2 cukety

1 cibuľa

0,5 bochníka chleba (alebo rožky)

2 vajcia

1 lyžica múky

1 lyžica majonézy

3 lyžice strúhanky

soľ podľa chuti

sušený cesnak alebo čerstvý cesnak pretlačený

0,5 lyžičky koriandra

Voliteľné:

Čierne mleté korenie

Červená paprika

Postup:

Najprv dáme bochník nasiaknuť do vody. Alebo počkajte, kým nebudeme mať cuketovú šťavu a bochník môžeme namočiť aj v nej.

Tento postup som prvýkrát videla v reštaurácii a veľmi ma zaujal, odvtedy namáčam pečivo takto.

Nastrúhame cukety na hrubom strúhadle. Šupu nie je potrebné odstrániť.

Potom osolíme a dobre premiešame. Necháme chvíľu odležať, aby odišla nadbytočná vlhkosť.

Tekutinu potom zlejeme, prípadne použijeme na namočenie bochníka. Medzitým zmiešame nasekanú cibuľu a vyžmýkaný bochník. Ja dávam spolu do kuchynského robota, kde sa zmes poseká na jemnú hmotu.

Pridajte do hmoty vytlačenú cuketu cibuľu a všetko zmiešajte.

Teraz môžete pridať vajcia, majonézu a cesnak.

Pridajte aj pol lyžičky koriandra.

To bude stačiť na vytvorenie mäsovej chuti v našich kotletkách.

Vďaka tomuto koreniu bude pokrm nesmierne chutný. Výsledná zmes sa dobre premieša. Potom pridáme múku, strúhanku a znova premiešame.

Počas miešania by ste mali zaznamenať vôňu mäsa, ktorú imituje cesnak s koriandrom. Teraz môžete vytvárať rezne a obaľovať ich do strúhanky. Potom opečte ako klasické rezne – na obidvoch stranách v oleji až do červenkastej kôrky.

Rezne sú vo vnútri šťavnaté a vonku chrumkavé. Môžu sa podávať s kyslou smotanou a kôprom – kombinácia je výrazná.

Makové šúľance

 

Potrebujeme:

700 g zemiaky (3 veľké zemiaky)

300 g polohrubá múka

2 ks väčšie vajíčko

1 štipka soľ

150 g mletý mak

50 g práškový cukor

100 g maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke.

Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.

Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.

Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ.

Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca.

Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky.

Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého.

Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca.

Šúľance dáme variť do vriacej vody.

Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.

Zemiakové rezne

 

 

Potrebujeme:

– 3 veľké zemiaky (800 g)

– 1 malá mrkva

– 1 kocka masla

– 100 g syra

– soľ a čierne korenie podľa chuti

– zelené bylinky (zelená cibuľka alebo petržlen)

Na obaľovanie:

– 2 vajcia;

– pol čajovej lyžičky soli (4 g);

– 4 polievkové lyžice hladkej múky (80 g);

– pol čajovej lyžičky prášku do pečiva;

– 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (100 g);

– 1 pohár rastlinného slnečnicového oleja na vyprážanie (200 ml).

Postup:

Zeleninu ošúpeme. Zemiaky nakrájame na štvrtiny a preložíme ich do hrnca. Zalejeme vodou a varíme na strednom ohni, kým nie sú hotové. Mrkvu nastrúhame na malom strúhadle.

Panvicu rozohrejeme s kockou masla, pridáme mrkvu, dochutíme ju štipkou soli a pár minút opekáme. Zemiaky scedíme a roztlačíme na kašu. Syr nastrúhame na strednom strúhadle.

V miske k zemiakovému pyré pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti, rovnako aj syr. Dôkladne premiešame všetky ingrediencie. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku (alebo petržlenovú vňať) a opečenú mrkvu.

Premiešame.

Pripravíme si cestíčko na obaľovanie: do misky pridáme vajcia a štipku soli. Trochu ich premiešame metličkou, potom pridáme múku a prášok do pečiva. Dobre premiešame. Potom pridáme jogurt a ešte trochu premiešame.

Mali by sme získať belavé, riedke a krémové cesto.

Namočíme si dlane do trochy oleja a zo zmesi zemiakového pyré vytvárame guľky, ktoré v rukách sploštíme. Vkladáme do cestíčka a jednu po druhej obaľujeme.

Zahrejeme panvicu s pohárom oleja. Obalené fašírky opekáme na panvici, kým nie sú zlatohnedé. Preložíme ich na tanier vyložený papierovým obrúskom a podávajte s obľúbenou omáčkou.

Ďalšie recepty nájdete na druhej strane

Najlepšie recepty na dnes