Červená repa je veľmi zdravá a keď ju viete správne pripraviť, je aj veľmi chutná.
Jej varenie však vyžaduje pomerne dosť veľa času.
Našťastie však vynaliezavé gazdinky majú tajný trik na všetko – aj na varenie repy.
Za tieto rady sme veľmi vďační našej čitateľke, pani Soničke z Brezna.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
1. Ako prvé si červenú repu dôkladne umyte a odrežte koniec (chvostík).
2. V hrnci nechajte zovrieť vodu a potom do nej vložte repu.
3. Pridajte do vody lyžičku cukru a pred dovarením aj pol lyžice octu.
To zabezpečí, že cvikla bude aj po uvarení krásne červená a sladká.
4. Nepridávajte soľ počas varenia repy.
Keďže sa táto koreňová zelenina varí v šupke, nie je dobré ju soliť počas varenia.
Stráca tým cenné živiny aj šťavu, nie je chrumkavá, ale vláknitejšia.
5. Aby sa pri varení repy nešíril z hrnca nepríjemný zápach, pridajte do vody kôrku čierneho chleba.
6. Počas varenia vhoďte do vody pár kociek ľadu.
Vďaka tomu sa cvikla uvarí rýchlejšie.
Varte na ohni s nízkou intenzitou, pretože repa by nemala vrieť.
7. Nevarte ju zbytočne dlho, inak stratí farbu aj chuť.
8. Po dovarení vložte repu do studenej vody.
Takto sa vám bude dobre šúpať aj keby nebola uvarená úplne do mäkka.
Prajeme veľa šťastia!