Všetci vieme, že plne funkčná pec na prípravu pizze, chleba alebo iného domáce pečiva nie je vôbec lacnou záležitosťou, práve naopak. Profesionálne kuchyne investujú tisíce eur, aby mohli pripravovať pochúťky s neopakovateľnou chuťou a vôňou, ktorú sa v inom zariadení na pečenie, nikdy nepodarí ani len napodobniť.
My vám dnes prinášame jedinečný tip od ľudí, ktorý sa rozhodli, že profesionálnu pec vybudujú tak, ako ju budovali ľudia kedysi – svojpomocne, z dostupných materiálou a len s minimálnymi nákladmi.
Potrebujeme:
Tehly
Hlinu
Sklenené fľaše (ideálne rozdrvené na menšie črepy)
Hlinu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Maltu
Piliny
Mriežku na pečenie
Postup:
Najskôr je potrebné vytvoriť základňu pre budúcu pec. Je vytvorená z kameňov a zmesou hliny a malty, ktorá vypĺňa medzery medzi kameňmi.
Na tento podstavec uložíme sklenené fľaše, ktoré poslúžia ako izolačná vrstva. Fľaše zasypeme vrstvou malty, hliny a pilín. Fľaše je dobré rozdrviť na menšie kúsky, majú tak väčšiu kapacitu udržať teplotu vo vnútri pece.
Potom je pomocou tehál a maltovo-hlinenej zmesi vytvorený oblúk a vnútro ohniska – tvorené zmesou hliny a malty. Na ohnisku je izolačná vrstva z hliny a pilín.
Pec je pripravená, teraz stačí už len na mriežku uložiť pochúťky, ktoré chceme v peci pripraviť.
Ak sa pýtate, kde je komín, ten sa do pece takéhoto typu nestaval práve kvôli kupolovitému tvaru. Ten zabezpečuje, aby horúci vzdych neustále cirkuloval a nebol odvádzaný preč.
Páči sa vám tento nápad? Napíšte nám do komentárov! :-)
zdroj: theyearofmud