16 neobľúbenejších vianočných receptov na snehové pečivo a koláčiky, ktoré máte hotové za pár minút a chutia dokonale: Skúste každý jeden!

Zvýšili vám počas pečenia bielky? Máme pre vás perfektné tipy, ako z nich vykúzliť výborné vianočné dezerty, ktoré jednoduché a chutia fantasticky!

Snehové pečivo (na veľkú dávku na oslavu alebo svadbu, pokojne skúste z polovičnej, alebo tretinovej dávky)

Potrebujeme:

11 bielkov

760 g kr. cukru Štipka soli

Krém (môžete pripraviť podľa svojej chuti, ja pridávam krém od Mirky a môj citrónový):

11 žĺtkov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 vajcia

625 g masla

8 lyžíc kr cukru

3 lyžice instatnej kávy

4 lyžice kakaa

Postup:

Bielky vyšľaháme s cukrom nad parou, pridáme aj špetku soli.

Krém musí byť hustý a lesklý, hlavne musí dobre držať tvar, aby sa z neho dali robiť rôzne tvary na plech (šľaháme, kým hmota nie je pevná a necítime kr. cukor).

Potom zložíme z pary, necháme vychladnúť a posledný krát premiešame.

Navrstvíme do cukrárskeho vrecúška a vrstvíme na plech – môžeme robiť pusinky, vlnovky….

Pri teplote 90-100 stupňov sušíme asi 60-70 minút (uvidíte to podľa toho, že sa začínajú oddeľovať od papiera na pečenie).

Na krém:

Žĺtky a vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a preložíme nad paru.

Tam šľaháme asi 15-20 minút. Necháme vychladnúť a medzitým si našľaháme zmäknuté maslo.

Maslo postupne (po lyžiciach) všľaháme do vyhladnutého krému.

Nakoniec vmiešame kávu.

Krém používame na lepenie pusiniek a tyčiniek.

Citrónový krém:

Ja som skúsila aj citrónový krém a tiež nám veľmi chutil. Pripravila som ho z dvoch citrónových pudingových práškov, 250 g masla, 8 lyžíc kr. cukru a dvoch citrónov.

Postup veľmi jednoduchý, pudingy uvaríme v 700 ml mlieku, necháme vychladnúť, všľaháme zmäknuté našľahané maslo, citrónovú šťavu a kôru.

Podľa chuti môžeme dosladiť.

Najlepšie pusinky a najjednoduchšie

Potrebujeme:

250-300 g práškového cukru

4 ks. Bielkov (vychladené)

Postup:

Bielky si vyšľaháme na tuhú hmotu (ja pridávam aj špipkou soli)– sneh. Keď je sneh tuhý, postupne všľaháme aj cukor.

Hmota musí byť tuhá.

Keď máme tuhú hmotu, tvarujeme na maslom vymastený (alebo vyložený papierom) plech pusinky alebo iné tvary.

A to buď vrecúškom so širokou zdobičky alebo ozdobným lisom na cesto.

Alebo len stačí urobiť lyžičkou hrudky.

Snehové pusinky pečieme, alebo skôr sušíme, pri 100 – 150 ° C asi 15 minút a potom stlmíme asi na 50 ° C a ešte asi 15 minút sušíme.

Tým, že teplotu znížime, docielime to, že pusinky zostanú biele.

Snehové pusinky môžeme namočiť do čokolády alebo rôznych druhov polevy. Je to výborné, odporúčam :-).

Linecké kvapky

Potrebujeme:

250 g hl. múka
125 maslo
žĺtok
100 g kr. cukor
2 bal. vanilkový cukor
štipka soľ

Na vrch:

3 bielky
250 kryštálový cukor

Náplň:

marhuľový džem

Rum podľa chuti (do džem

Postup:

Urobíme si jednoduché linecké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke vychladiť.

Na krém si vyšľaháme bielky so soľou, potom postupne všľaháme cukor a šľaháme, kým nezískame hladkú lesklú hmotu a najmä pevnú.

Cesto rozvaľkáme a z polovice vykrojíme s priemerom asi 3 cm.

Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 12 minút.

Druhú polovicu rozvaľkáme na tenšie, a vykrojíme rovnako veľké kolieska. preložíme na plech a navrstvíme sneh pomocou cukrárskeho vrecka.

Pečieme pri rovnakej teplote asi 10 minút – SNEH musí ostať biely.

Lepíme pomocou džemu.

Bielkové bombóny

Potrebujeme:

150 g múka

50 g cukor

100 g Maslo alebo margarín

1 žĺtok

1 špička soľ

1 polievková lyžica vody

48 ks bonboniéry (Toffifee, alebo nič iné)

2 bielky

1 lyžička citrónovej šťavy

160 g kr. cukru

Postup:

Cesto stačí na asi 48 koláčikov.

Múka, 50 g cukru, maslo, žĺtky, voda a soľ sa zmiešajú. Necháme odpočívať 1 hodinu v chladničke.

Potom rozvaľkáme a vykrojíme kruhy. Umiestnite bonbón do stredu.

Vyšľaháme vaječné bielky a citrónovú šťavu, až kým nevznikne tuhý sneh, pomaly pridávame do hmoty zvyšný cukor.

Naneste sneh pomocou cukrárskeho vrecko na kruhy, Toffifee musí byť úplne zakryté.

Následne pečte 15 – 20 minút pri 175 stupňoch.

Indiánkovia z 2 bielkov

Potrebujeme:

2 bielky

15 dkg cukor práškový preosiaty

2 lyžice jahodovej marmelády (aby v nej ale neboli kúsky ovocia),

čokopoleva (1 várová čokoláda a kvapka oleja),

piškóty

Postup:

Pozor, aby v cukre neboli hrudky, ja radšej preosejem aj 2x.

Ako klasicky si pripravíme sneh z cukru a bielok, vyšľaháme dotuha. Potom preložíme do vodného kúpeľa (nad kastról v ktorom sa varí voda) a šľaháme nad parou do zhustnutia (min. 8 minút). Hmota narastie a bude mať penovitú konzistenciu.

Zložíme a zašľaháme do peny marmeládu (pozor, musí byť hladká, bez ovocia).

Ak vám hmota po pridaní marmelády zredne, jednoduchá pomoc – dať späť do vodného kúpeľa a opäť šľahať do zhustnutia).

Penu navrstvíme do cukrárskeho vrecka na nastriekame na piškóty.

Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť – pokojne aj na noc.

Potom si vo vodnom kúpeli v hlbšej miske roztopíme čoko polevu a namáčame do nej indiánikov.

Namočíme, nechám trochu odkvapkať a dáme na papier na pečenie. Necháme zaschnúť a potom prekladáme na tácku a dám opäť do chladničky.

Lepené snehové čiapočky

Potrebujeme:

2 bielky

2 lyžičky škorice

Štipku soli

175 g kr. cukru

Džem a roztopenú tmavú čokoládu

Postup:

Bielky ušľaháme so soľou a krátko predtým, ako vznikne tuhý sneh, vmiešame do snehu aj cukor a škoricu.

Sneh navrstvíme do cukrárskehov recka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujeme menšie slzičky.

Pečieme pri teplote 120 stupňov asi 1 hoinu.

Potom jednotlivé slzičky spájame pomocou džemu a potrieme roztopenou čokoládou.

Bielkové venčeky

Potrebujeme:

80 g bielkov

240 g práškového cukru

Citrónovú šťavu z ¼ citrónu

4 g škrobu

Postup:

Rúru nastavíme na 80 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom.

Bielky s cukrom zmiešame ručne metličkou nad parou. Pridáme škrob a a začneme šľahať pri najvyšších otáčkach, kým nevznikne hustá krémová hmota – 10-20 minút.

Penu vložíme do cukrárenského vrecka a na plech dávkujeme v podobe koliesok.

Vložíme do vyhriate rúry a necháme sušiť 2 hodiny pri teplote 70-80 stupňov.

Bielkové košíčky

Bielkové košíky plnené smotanovým krémom

Potrebujeme:

Na košíky:

1 šálku kryštálového cukru

4 vaječné bielky

Na krém:

150 g kyslej smotany

400 g jemného tvarohu

Cukor alebo med podľa chuti

Čerstvé ovocie a ozdobu

Postup:

Najskôr si pripravíme bielkový krém. Dobre vychladené bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Sneh navrstvíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme jednotlivé košíčky.

Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 100 stupňov 1 ½ – 2 hodiny.

Kým sa košíčky pečú, pripravíme si krém. V miske vyšľaháme tvaroh so smotanou dohladka. Podľa chuti pridáme cukor alebo med.

Keď sú bielkové košíky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Potom do košíkov dávkujeme tvarohovo-smotanový krém. Vrch každého košíka vyzdobíme čerstvým ovocím.

Štafetky

Potrebujeme:

5 bielkov

11 dkg cukru krupica

9 dkg orechov

5 dkg hl. múky

Postup:

Vyšľaháme bielky do tuhšieho snehu, potom pridáme cukor a šľaháme do tuha. Opatrne pridáme orechy a múku.
Natrieme na papier na pečenie, ktorý potrieme masťou a poprášime múkou (ma vyšiel 1 a 1/4 plechu). Piekla som len 8 minút a potom natrela kávovým krémom. Konce som namočila do čokolády.
Keby sa vám stalo, že nepôjdu motať, nič sa nedeje, lepila som k sebe 3 pláty cesta a krájala na obdĺžniky.
Niekedy sa stane, že sa cesto prepečie a už nejdú motať.

Krém: Na krém vyšľaháme si celé maslo do peny, potom zašľaháme cukor múčka, šľahám až kým cukor nie v zmesi cítiť asi 15 minút. Kávu si uvaríme ako klasicky a po lyžiciach zašľaháme studenú kávu podľa chuti, ešte pridám asi lyžičku mletej kávy a dobre vymiešam – je to ešte chutnejšie. Alebo si môžete urobiť mocca krém, uvarím instantnú kávu a studenú zašľaháme do masla.

Perfektný bielkový krém

Potrebujeme:

4 vaječné bielky izbovej teploty

400 g cukru (krupica)

vodu

pár kvapiek citrónu

Postup:

Do hrnca si nasypeme 300 g cukru, pridáme vodu (tak, aby bol cukor akurát pokrytý) a povaríme asi 4-5 minút.

Z bielok si vyšľaháme sneh. Pridáme pár kvapiek citrónu, zvyšný cukor a šľaháme do tuha.

Cukor uvarený s vodou odstavíme, mal by mať lepivú konzistenciu. Cukrovú hmotu zašľaháme do snehu a šľaháme asi 25 – 30 minút.

Po uplynutí tejto doby je krém krásne biely a pevný. Naplníme cukrárske vrecúško a môžeme zdobiť.

Maxi pudingáče

Bez múky: Maxi Vanilkáče s poriadnou porciou mliečneho krému!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 bielkov

80 g práškového cukru

150 g mletých vlašských orechov

Náplň:

300 ml smotany na šľahanie

50 g práškového cukru

180 g kyslej smotany

2 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingu

300 ml mlieka

1-2 lyžice kryštálového cukru

75 g masla

Postup:

Bielky ušľaháme s práškovým cukrom a nakoniec do hmoty vmiešame orechy. Zmes navrstvíme na väčší plech a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry, rozdelíme na dve časti a necháme vychladnúť.

Pripravíme si krém. Smotanu ušľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Nakoniec do šľahačky opatrne vmiešame kyslú smotanu.

Puding pripravíme v 280 ml mlieka. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom do pudingu opatrne vmiešame šľahačku.

Krém navrstvíme na jednu bielkového cesta a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Čierny princ

Potrebujeme:

5 bielkov

200 gramov kryštalového cukru

2 čajové lyžičky citrónu

50 gramov práškového cukru

detské piškóty alebo piškótové cesto

1 kus horká alebo mliečna čokoláda a maslo, alebo olej

Postup:

Bielka s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme nad parou do peny tak dlho, pokiaľ sneh riadne nestuhne. Odstavíme, zľahka primiešame práškový cukor. Na plech rozložíme okrúhle piškóty alebo upečieme klasické piškótove cesto a vykrojíme kolieska. Cukrárskym vreckom formujeme špice, alebo kopčeky. Dáme ich do rúry zohriatej na 120°C na cca 3 minúty, aby sa trošku prisušili, ale nie je potrebné. Necháme vychladnúť, a potom polejeme čokoládou, ktorú si pripravíme rozpustením cery a čokolády (horká alebo mliečna, kto má akú radšej).

Do bielkov môžeme zľahka primiešať strúhané orechy, alebo strúhanú čokoládu.

Najlepšia bielková poleva

Najlepšia poleva na medovníky!

Ako na to?

Na hustejšiu polevu potrebujeme:

1 bielok

150 g práškového cukru

Na redšiu polevu potrebujeme:

1 bielok

100 g práškového cukru

Postup:

Pri príprave polevy je veľmi dôležité, aby sme všetky suroviny použili v správnom stave. Pri oddeľovaní bielku od žĺtka je nielen dôležité, aby sa do bielku nedostalo žĺtko, ale musíme odstrániť aj konček bielku. Čisté bielko bez končeka je dôležité, aby sa nám v poleve nevytvorili hrudky.

Rovnako, je potrebné pripraviť si cukor. 2-3x ho preosejeme cez husté sito.

Ingrediencie na obe polevy spojíme v samostatných miskách. Miešame metličkou maximálne 1-2 minúty. Môžeme použiť aj šľahač na najnižších otáčkach, ale lepšie je miešať ručne. Pozor, aby ste z polevy neušľahali sneh. Správnu konzistenciu spoznáte podľa toho, že riedka poleva sa leje a hustá skôr trhá.

Každý bielok môže mať inú veľkosť. Preto, ak sa vám zdá poleva príliš hustá pridajte viac bielka, ak naopak príliš riedka, pridajte viac cukru.

Plnenie:

Oba druhy polevy je dobré plniť do menších cukrárenských vreciek. Môžete pridávať rôzne farby potravinárskeho farbiva, aby ste vytvorili rôzne farebné prevedenia.

Bielkový krém

Najlepší bielkový krém

Potrebujeme:

250 g kryštálového cukru

80 ml vody

3 bielky

Štipku kyseliny citrónovej

Postup:

Opatrne oddelíme bielky od žĺtkov – pri príprave bielkového krému je vždy dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani malá časť žĺtka.

Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu a preložíme na silnejší plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na minimum.

Z hmoty potrebujeme uvariť sirup. Či je sirup dostatočne pripravený zistíme tak, že ho kvapneme do studenej vody. Sirup by mal pri kontakte s vodou držať tvar a mali by sa z neho dať formovať takého guľôčky.

Túto konzistenciu získame približne po 15 minútach varenia. Následne do sirupu pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame.

Teraz vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Sirup ešte horúci pomaly vmiešame do snehu – ja som ho vliala hneď, ako som ho odstavila z plameňa.

Keďže sirup bielkovú hmotu zohreje, je nutné aby sme ju opäť nechali dostatočne vychladnúť – ja som mala misku s krémom položenú blízko okna a v lete som používala malý ventilátor. Je však dôležité, aby sme krém pri nízkych otáčkach šľahali aj počas chladnutia – trvá to asi 15 – 20 minút.

Bielkový krém je dokonale pripravený!

Bielková roláda

Potrebujeme:

10 bielkov

150 g práškového cukru

100 g hladkej múky

50 g mletého maku

½ bal. prášku do pečiva

Štipku soli

Náplň:

1 lyžicu kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

500 g tvarohu – jemného

1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)

Postup:

Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.

Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.

Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.

Parížske rožteky a laskonky z jednej dávky

Potrebujeme:

6 bielkov

330 g kryštálového cukru

170 g mletých orechov alebo strúhaného kokosu

2 lyžice hladkej múky

100 g práškového cukru

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

Krém:

150 g kryštálového cukru + 100 ml vody

400 ml mlieka

1 a ½ bal. vanilkového pudingu

250 g masla

Postup:

Bielky spojíme s kryštálovým cukrom a nad parou ušľaháme pevný sneh. Šľaháme približne 15 minút. Do snehu môžeme pre lepšiu chuť pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

27449628c12787fa040e8da1a8d30eb5_view_l

14849eb2c5a295c9f31d3ecf29144b5f_view_l

Keď je sneh dostatočne tuhý a drží tvar, zložíme ho z vodného kúpeľa a jemne do neho vmiešame práškový cukor, múku a mleté orechy (môžeme použiť klasické vlašské orechy alebo aj strúhaný kokos).

85049ebd9e53805b04ce2bfacfe6935d_view_l

Keďže nepracujem s formou na laskonky, na papier na pečenie som si vyznačila kruhy, aby mali laskonky rovnaký tvar. Do každého kruhu navrstvíme 1 lyžicu bielkového cesta tak, aby nebolo príliš tenké (cca 1 cm vysoké).

f119bae3c88998c4825524e5e372595b_view_l

953dae6e126ee3acb534c39e15f47c9c_view_l

Vložíme do vyhriatej rúry. 15 minút pečieme pri teplote 120 stupňov. Potom teplotu stiahneme na 80 stupňov a pri pootvorených dvierkach necháme cesto usušiť (približne 30 minút). Takto vyzerá upečené cesto.

9bd7e5f0e369ae60c54c93c002066acb_view_l

Rovnako ako cesto na laskonky si na druhý plech navrstvíme základ na naše rožteky. Robíme to pomocou cukrárenského vrecka. Cesto na rožteky pečieme (resp. Sušíme) rovnakým spôsobom, ako cesto na laskonky.

Teraz prichádza na radu príprava krému. Do hrnca s vyššími okrami a hrubším dnom nasypeme cukor. Pri strednej teplote a za stáleho miešania necháme roztaviť na zlatisto hnedú hmotu. Do karamelu postupne prilievame vodu a stále miešame. Rozvaríme, aby nám jednotná hmota konzistencie marmelády. Do tejto hmoty prilejem 300 ml mlieka. V zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok. Keď karamelová zmes zovrie, prilejeme mlieko s pudingom a necháme prevariť.

Zložíme z plameňa a do mierne vychladnutej hmoty vmiešame po častiach maslo (pridajte aj niekoľko kvapiek rumu alebo obľúbeného likéru).

c39881bf7e80a10653cf8fe80a4f616c_view_l

Krém navrstvíme na jednu časť cesta na laskonky a prikryjeme druhou. Na cesto a na rožteky ho navrstvými pomocou cukrárenského vrecka a nakoniec máčame v rozpustenej čokoláde s kúskom masla.

fc897e87556b8e1370aa40ce740c0630_view_l

8e608b2d81e44337bb092b77a0eac049_view_l

1952ab2db3d55cf776fe8b5b21886a55_view_l

Oba druhy dezertov necháme vychladiť a môžeme podávať.

e3394df97c2d9867ddb7011cd8a76df2_view_l

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár