Zvýšili vám počas pečenia bielky? Máme pre vás perfektné tipy, ako z nich vykúzliť výborné vianočné dezerty, ktoré jednoduché a chutia fantasticky!
Snehové pečivo (na veľkú dávku na oslavu alebo svadbu, pokojne skúste z polovičnej, alebo tretinovej dávky)
Potrebujeme:
11 bielkov
760 g kr. cukru Štipka soli
Krém (môžete pripraviť podľa svojej chuti, ja pridávam krém od Mirky a môj citrónový):
11 žĺtkov
4 vajcia
625 g masla
8 lyžíc kr cukru
3 lyžice instatnej kávy
4 lyžice kakaa
Postup:
Bielky vyšľaháme s cukrom nad parou, pridáme aj špetku soli.
Krém musí byť hustý a lesklý, hlavne musí dobre držať tvar, aby sa z neho dali robiť rôzne tvary na plech (šľaháme, kým hmota nie je pevná a necítime kr. cukor).
Potom zložíme z pary, necháme vychladnúť a posledný krát premiešame.
Navrstvíme do cukrárskeho vrecúška a vrstvíme na plech – môžeme robiť pusinky, vlnovky….
Pri teplote 90-100 stupňov sušíme asi 60-70 minút (uvidíte to podľa toho, že sa začínajú oddeľovať od papiera na pečenie).
Na krém:
Žĺtky a vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a preložíme nad paru.
Tam šľaháme asi 15-20 minút. Necháme vychladnúť a medzitým si našľaháme zmäknuté maslo.
Maslo postupne (po lyžiciach) všľaháme do vyhladnutého krému.
Nakoniec vmiešame kávu.
Krém používame na lepenie pusiniek a tyčiniek.
Citrónový krém:
Ja som skúsila aj citrónový krém a tiež nám veľmi chutil. Pripravila som ho z dvoch citrónových pudingových práškov, 250 g masla, 8 lyžíc kr. cukru a dvoch citrónov.
Postup veľmi jednoduchý, pudingy uvaríme v 700 ml mlieku, necháme vychladnúť, všľaháme zmäknuté našľahané maslo, citrónovú šťavu a kôru.
Podľa chuti môžeme dosladiť.
Najlepšie pusinky a najjednoduchšie
Potrebujeme:
250-300 g práškového cukru
4 ks. Bielkov (vychladené)
Postup:
Bielky si vyšľaháme na tuhú hmotu (ja pridávam aj špipkou soli)– sneh. Keď je sneh tuhý, postupne všľaháme aj cukor.
Hmota musí byť tuhá.
Keď máme tuhú hmotu, tvarujeme na maslom vymastený (alebo vyložený papierom) plech pusinky alebo iné tvary.
A to buď vrecúškom so širokou zdobičky alebo ozdobným lisom na cesto.
Alebo len stačí urobiť lyžičkou hrudky.
Snehové pusinky pečieme, alebo skôr sušíme, pri 100 – 150 ° C asi 15 minút a potom stlmíme asi na 50 ° C a ešte asi 15 minút sušíme.
Tým, že teplotu znížime, docielime to, že pusinky zostanú biele.
Snehové pusinky môžeme namočiť do čokolády alebo rôznych druhov polevy. Je to výborné, odporúčam :-).
Linecké kvapky
Potrebujeme:
Na vrch:
Náplň:
marhuľový džem
Rum podľa chuti (do džem
Postup:
Urobíme si jednoduché linecké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke vychladiť.
Na krém si vyšľaháme bielky so soľou, potom postupne všľaháme cukor a šľaháme, kým nezískame hladkú lesklú hmotu a najmä pevnú.
Cesto rozvaľkáme a z polovice vykrojíme s priemerom asi 3 cm.
Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 12 minút.
Druhú polovicu rozvaľkáme na tenšie, a vykrojíme rovnako veľké kolieska. preložíme na plech a navrstvíme sneh pomocou cukrárskeho vrecka.
Pečieme pri rovnakej teplote asi 10 minút – SNEH musí ostať biely.
Lepíme pomocou džemu.
Bielkové bombóny
Potrebujeme:
150 g múka
50 g cukor
100 g Maslo alebo margarín
1 žĺtok
1 špička soľ
1 polievková lyžica vody
48 ks bonboniéry (Toffifee, alebo nič iné)
2 bielky
1 lyžička citrónovej šťavy
160 g kr. cukru
Postup:
Cesto stačí na asi 48 koláčikov.
Múka, 50 g cukru, maslo, žĺtky, voda a soľ sa zmiešajú. Necháme odpočívať 1 hodinu v chladničke.
Potom rozvaľkáme a vykrojíme kruhy. Umiestnite bonbón do stredu.
Vyšľaháme vaječné bielky a citrónovú šťavu, až kým nevznikne tuhý sneh, pomaly pridávame do hmoty zvyšný cukor.
Naneste sneh pomocou cukrárskeho vrecko na kruhy, Toffifee musí byť úplne zakryté.
Následne pečte 15 – 20 minút pri 175 stupňoch.
Indiánkovia z 2 bielkov
Potrebujeme:
2 bielky
15 dkg cukor práškový preosiaty
2 lyžice jahodovej marmelády (aby v nej ale neboli kúsky ovocia),
čokopoleva (1 várová čokoláda a kvapka oleja),
piškóty
Postup:
Pozor, aby v cukre neboli hrudky, ja radšej preosejem aj 2x.
Ako klasicky si pripravíme sneh z cukru a bielok, vyšľaháme dotuha. Potom preložíme do vodného kúpeľa (nad kastról v ktorom sa varí voda) a šľaháme nad parou do zhustnutia (min. 8 minút). Hmota narastie a bude mať penovitú konzistenciu.
Zložíme a zašľaháme do peny marmeládu (pozor, musí byť hladká, bez ovocia).
Ak vám hmota po pridaní marmelády zredne, jednoduchá pomoc – dať späť do vodného kúpeľa a opäť šľahať do zhustnutia).
Penu navrstvíme do cukrárskeho vrecka na nastriekame na piškóty.
Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť – pokojne aj na noc.
Potom si vo vodnom kúpeli v hlbšej miske roztopíme čoko polevu a namáčame do nej indiánikov.
Namočíme, nechám trochu odkvapkať a dáme na papier na pečenie. Necháme zaschnúť a potom prekladáme na tácku a dám opäť do chladničky.
Lepené snehové čiapočky
Potrebujeme:
2 bielky
2 lyžičky škorice
Štipku soli
175 g kr. cukru
Džem a roztopenú tmavú čokoládu
Postup:
Bielky ušľaháme so soľou a krátko predtým, ako vznikne tuhý sneh, vmiešame do snehu aj cukor a škoricu.
Sneh navrstvíme do cukrárskehov recka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujeme menšie slzičky.
Pečieme pri teplote 120 stupňov asi 1 hoinu.
Potom jednotlivé slzičky spájame pomocou džemu a potrieme roztopenou čokoládou.
Bielkové venčeky
Potrebujeme:
80 g bielkov
240 g práškového cukru
Citrónovú šťavu z ¼ citrónu
4 g škrobu
Postup:
Rúru nastavíme na 80 stupňov. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom.
Bielky s cukrom zmiešame ručne metličkou nad parou. Pridáme škrob a a začneme šľahať pri najvyšších otáčkach, kým nevznikne hustá krémová hmota – 10-20 minút.
Penu vložíme do cukrárenského vrecka a na plech dávkujeme v podobe koliesok.
Vložíme do vyhriate rúry a necháme sušiť 2 hodiny pri teplote 70-80 stupňov.
Bielkové košíčky
Potrebujeme:
Na košíky:
1 šálku kryštálového cukru
4 vaječné bielky
Na krém:
150 g kyslej smotany
400 g jemného tvarohu
Cukor alebo med podľa chuti
Čerstvé ovocie a ozdobu
Postup:
Najskôr si pripravíme bielkový krém. Dobre vychladené bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Sneh navrstvíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme jednotlivé košíčky.
Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 100 stupňov 1 ½ – 2 hodiny.
Kým sa košíčky pečú, pripravíme si krém. V miske vyšľaháme tvaroh so smotanou dohladka. Podľa chuti pridáme cukor alebo med.
Keď sú bielkové košíky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Potom do košíkov dávkujeme tvarohovo-smotanový krém. Vrch každého košíka vyzdobíme čerstvým ovocím.
Štafetky
Potrebujeme:
5 bielkov
11 dkg cukru krupica
9 dkg orechov
5 dkg hl. múky
Postup:
Vyšľaháme bielky do tuhšieho snehu, potom pridáme cukor a šľaháme do tuha. Opatrne pridáme orechy a múku.
Natrieme na papier na pečenie, ktorý potrieme masťou a poprášime múkou (ma vyšiel 1 a 1/4 plechu). Piekla som len 8 minút a potom natrela kávovým krémom. Konce som namočila do čokolády.
Keby sa vám stalo, že nepôjdu motať, nič sa nedeje, lepila som k sebe 3 pláty cesta a krájala na obdĺžniky.
Niekedy sa stane, že sa cesto prepečie a už nejdú motať.
Krém: Na krém vyšľaháme si celé maslo do peny, potom zašľaháme cukor múčka, šľahám až kým cukor nie v zmesi cítiť asi 15 minút. Kávu si uvaríme ako klasicky a po lyžiciach zašľaháme studenú kávu podľa chuti, ešte pridám asi lyžičku mletej kávy a dobre vymiešam – je to ešte chutnejšie. Alebo si môžete urobiť mocca krém, uvarím instantnú kávu a studenú zašľaháme do masla.
Perfektný bielkový krém
Potrebujeme:
4 vaječné bielky izbovej teploty
400 g cukru (krupica)
vodu
pár kvapiek citrónu
Postup:
Do hrnca si nasypeme 300 g cukru, pridáme vodu (tak, aby bol cukor akurát pokrytý) a povaríme asi 4-5 minút.
Z bielok si vyšľaháme sneh. Pridáme pár kvapiek citrónu, zvyšný cukor a šľaháme do tuha.
Cukor uvarený s vodou odstavíme, mal by mať lepivú konzistenciu. Cukrovú hmotu zašľaháme do snehu a šľaháme asi 25 – 30 minút.
Po uplynutí tejto doby je krém krásne biely a pevný. Naplníme cukrárske vrecúško a môžeme zdobiť.
Maxi pudingáče
Potrebujeme:
Na cesto:
6 bielkov
80 g práškového cukru
150 g mletých vlašských orechov
Náplň:
300 ml smotany na šľahanie
50 g práškového cukru
180 g kyslej smotany
2 bal. vanilkového cukru
1 bal. vanilkového pudingu
300 ml mlieka
1-2 lyžice kryštálového cukru
75 g masla
Postup:
Bielky ušľaháme s práškovým cukrom a nakoniec do hmoty vmiešame orechy. Zmes navrstvíme na väčší plech a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry, rozdelíme na dve časti a necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém. Smotanu ušľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Nakoniec do šľahačky opatrne vmiešame kyslú smotanu.
Puding pripravíme v 280 ml mlieka. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom do pudingu opatrne vmiešame šľahačku.
Krém navrstvíme na jednu bielkového cesta a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Čierny princ
Potrebujeme:
5 bielkov
200 gramov kryštalového cukru
2 čajové lyžičky citrónu
50 gramov práškového cukru
detské piškóty alebo piškótové cesto
1 kus horká alebo mliečna čokoláda a maslo, alebo olej
Postup:
Bielka s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme nad parou do peny tak dlho, pokiaľ sneh riadne nestuhne. Odstavíme, zľahka primiešame práškový cukor. Na plech rozložíme okrúhle piškóty alebo upečieme klasické piškótove cesto a vykrojíme kolieska. Cukrárskym vreckom formujeme špice, alebo kopčeky. Dáme ich do rúry zohriatej na 120°C na cca 3 minúty, aby sa trošku prisušili, ale nie je potrebné. Necháme vychladnúť, a potom polejeme čokoládou, ktorú si pripravíme rozpustením cery a čokolády (horká alebo mliečna, kto má akú radšej).
Do bielkov môžeme zľahka primiešať strúhané orechy, alebo strúhanú čokoládu.
Najlepšia bielková poleva
Ako na to?
Na hustejšiu polevu potrebujeme:
1 bielok
150 g práškového cukru
Na redšiu polevu potrebujeme:
1 bielok
100 g práškového cukru
Postup:
Pri príprave polevy je veľmi dôležité, aby sme všetky suroviny použili v správnom stave. Pri oddeľovaní bielku od žĺtka je nielen dôležité, aby sa do bielku nedostalo žĺtko, ale musíme odstrániť aj konček bielku. Čisté bielko bez končeka je dôležité, aby sa nám v poleve nevytvorili hrudky.
Rovnako, je potrebné pripraviť si cukor. 2-3x ho preosejeme cez husté sito.
Ingrediencie na obe polevy spojíme v samostatných miskách. Miešame metličkou maximálne 1-2 minúty. Môžeme použiť aj šľahač na najnižších otáčkach, ale lepšie je miešať ručne. Pozor, aby ste z polevy neušľahali sneh. Správnu konzistenciu spoznáte podľa toho, že riedka poleva sa leje a hustá skôr trhá.
Každý bielok môže mať inú veľkosť. Preto, ak sa vám zdá poleva príliš hustá pridajte viac bielka, ak naopak príliš riedka, pridajte viac cukru.
Plnenie:
Oba druhy polevy je dobré plniť do menších cukrárenských vreciek. Môžete pridávať rôzne farby potravinárskeho farbiva, aby ste vytvorili rôzne farebné prevedenia.
Bielkový krém
Potrebujeme:
250 g kryštálového cukru
80 ml vody
3 bielky
Štipku kyseliny citrónovej
Postup:
Opatrne oddelíme bielky od žĺtkov – pri príprave bielkového krému je vždy dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani malá časť žĺtka.
Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu a preložíme na silnejší plameň. Za stáleho miešania privedieme k varu, keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na minimum.
Z hmoty potrebujeme uvariť sirup. Či je sirup dostatočne pripravený zistíme tak, že ho kvapneme do studenej vody. Sirup by mal pri kontakte s vodou držať tvar a mali by sa z neho dať formovať takého guľôčky.
Túto konzistenciu získame približne po 15 minútach varenia. Následne do sirupu pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame.
Teraz vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Sirup ešte horúci pomaly vmiešame do snehu – ja som ho vliala hneď, ako som ho odstavila z plameňa.
Keďže sirup bielkovú hmotu zohreje, je nutné aby sme ju opäť nechali dostatočne vychladnúť – ja som mala misku s krémom položenú blízko okna a v lete som používala malý ventilátor. Je však dôležité, aby sme krém pri nízkych otáčkach šľahali aj počas chladnutia – trvá to asi 15 – 20 minút.
Bielkový krém je dokonale pripravený!
Bielková roláda
Potrebujeme:
10 bielkov
150 g práškového cukru
100 g hladkej múky
50 g mletého maku
½ bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Náplň:
1 lyžicu kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
500 g tvarohu – jemného
1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
Postup:
Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.
Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.
Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.
Parížske rožteky a laskonky z jednej dávky
Potrebujeme:
6 bielkov
330 g kryštálového cukru
170 g mletých orechov alebo strúhaného kokosu
2 lyžice hladkej múky
100 g práškového cukru
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
Krém:
150 g kryštálového cukru + 100 ml vody
400 ml mlieka
1 a ½ bal. vanilkového pudingu
250 g masla
Postup:
Bielky spojíme s kryštálovým cukrom a nad parou ušľaháme pevný sneh. Šľaháme približne 15 minút. Do snehu môžeme pre lepšiu chuť pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Keď je sneh dostatočne tuhý a drží tvar, zložíme ho z vodného kúpeľa a jemne do neho vmiešame práškový cukor, múku a mleté orechy (môžeme použiť klasické vlašské orechy alebo aj strúhaný kokos).
Keďže nepracujem s formou na laskonky, na papier na pečenie som si vyznačila kruhy, aby mali laskonky rovnaký tvar. Do každého kruhu navrstvíme 1 lyžicu bielkového cesta tak, aby nebolo príliš tenké (cca 1 cm vysoké).
Vložíme do vyhriatej rúry. 15 minút pečieme pri teplote 120 stupňov. Potom teplotu stiahneme na 80 stupňov a pri pootvorených dvierkach necháme cesto usušiť (približne 30 minút). Takto vyzerá upečené cesto.
Rovnako ako cesto na laskonky si na druhý plech navrstvíme základ na naše rožteky. Robíme to pomocou cukrárenského vrecka. Cesto na rožteky pečieme (resp. Sušíme) rovnakým spôsobom, ako cesto na laskonky.
Teraz prichádza na radu príprava krému. Do hrnca s vyššími okrami a hrubším dnom nasypeme cukor. Pri strednej teplote a za stáleho miešania necháme roztaviť na zlatisto hnedú hmotu. Do karamelu postupne prilievame vodu a stále miešame. Rozvaríme, aby nám jednotná hmota konzistencie marmelády. Do tejto hmoty prilejem 300 ml mlieka. V zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok. Keď karamelová zmes zovrie, prilejeme mlieko s pudingom a necháme prevariť.
Zložíme z plameňa a do mierne vychladnutej hmoty vmiešame po častiach maslo (pridajte aj niekoľko kvapiek rumu alebo obľúbeného likéru).
Krém navrstvíme na jednu časť cesta na laskonky a prikryjeme druhou. Na cesto a na rožteky ho navrstvými pomocou cukrárenského vrecka a nakoniec máčame v rozpustenej čokoláde s kúskom masla.
Oba druhy dezertov necháme vychladiť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)