Chuť a vôňa paradajok pripomína slnečné letné dni. Aby ste ich mohli užívať celý rok, jediným spôsobom je zakonzervovať ich do zaváraninových pohárov. Nemusíte však vždy použiť len klasický sladko-kyslý nálev. Ukážeme vám veľmi jednoduchý spôsob, ako uchovať paradajky na celý rok aj bez klasického nálevu.
Ako na to?
Začneme tak, že do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu.
Paradajky vložíme do vriacej vody na 1-2 minúty (čím zrelšie paradajky máme, tým kratšie ich vo vriacej vode necháme). Rajčiny nechceme uvariť, krátky kontakt s vriacou vodou spôsobí, že sa rajčiny budú jednoducho šúpať.
Paradajky z vriacej vyberieme a hneď preložíme do studenej vody. Necháme 1 minútu chladnúť vo vode, potom vyrežeme stopku a jednoducho ošúpeme – vďaka predošlému postupu to pôjde skutočne jednoducho.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rajčiny prekrojíme na mesiačiky.
Sklenené poháre na zaváranie naplníme štvrtinami paradajok a pomocou lyžičky ich zatlačte do poháru tak, aby bol naplnený takmer po hrdlo. Do poháru pridáme vodu tak, aby siahala po prvú ryhu na hrdle. Pridajte aj 1 lyžičku cukru a 1 lyžičku soli.
Hrdlo potom pretrite utierkou, aby bolo čisté a poháre dobre uzavrite. Poháre potom vložíme do väčšieho hrnca tak, aby voda siahala nad viečko. Varíme 45 minút na miernom plameni.
Potom poháre s vody vyberieme a necháme 24 hodín odpočívať. Potom poháre obráťte aby ste sa uistili, že poháre netečú. Skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote. Paradajky vydržia celý rok.
zdroj: thecreativemom