Zdá sa, že na konci sezóny je už to najdôležitejšie hotové. Ale ako uvádza portál retete-usoare, niekedy je zber a uchovávanie je niekedy ťažšie ako pestovanie plodín. Pripomeňme si, ako správne pripraviť mrkvu na dlhodobé skladovanie a aké aspekty je potrebné zvážiť.
Najskôr ihneď po zbere rozdeľte mrkvu na 2 časti:
–na spracovanie: mrkva príliš malá, prasknutá alebo poškodená;
– na skladovanie: veľká a zdravá mrkva bez poškodení.
Na spracovanie
Mrkvu na spracovanie očistíme, nasekáme v kuchynskom robote, rozdelíte do igelitových vreciek a dáme do mrazničky.
Na uskladnenie
Uložte mrkvu do jednej vrstvy a dobre ju nechajte vysušiť v tmavej a dobre vetranej miestnosti. Počas tejto doby sa zachytia malé poškodenia alebo rezy, šupa sa stane tvrdšou a silnejšou. Ak je medzi zeleninou mrkva pokazená alebo postihnutá chorobami, po usušení ju jednoducho oddelíte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pamätajte, že ihneď po zbere musíte listy mrkvy úplne polámať, aby neskôr cez ne zelenine neunikala vlhkosť. Pokiaľ ide o umývanie mrkvy, názory sa rozchádzajú. Niektorí záhradkári radšej umyjú zeleninu a potom ju pred uskladnením dobre vysušia. Iní považujú tento krok za nadprácu a do istej miery dokonca škodlivý krok pre dlhodobé skladovanie. Ak je mrkva pokrytá vlhkou zemou, budete ju musieť umyť štetcom, čo vedie k novým škrabancom a poškodeniu.
Ponúkame vám jednoduchšiu metódu. Po dobrom vysušení mrkvy ju vložte do vreca vo vrstvách, ktoré sú prekladané zmesou zmesou piesku a popola (1: 1). Pretože táto zmes postupne zostupuje na dno vreciek, odporúčame ju pridať priamo na mieste skladovania, teda v pivnici. Na pol vrecka mrkvy potrebujete asi 1 vedro zmesi, ktorá vydezinfikuje zeleninu a zabráni šíreniu baktérií. Aj keď sa náhodou do vreca zatúla zhnitá mrkva, piesok a popol nedovolia, aby hniloba ovplyvnila zdravú zeleninu.
Vrecká zaviažte, ale nie pevne, aby mohol prúdiť vzduch a zelenina mohla prevzdušňovať. Umiestnite ich zvisle a v dostatočnej vzdialenosti od seba.
Ak sa vám na vnútornej strane vreciek v dôsledku zvýšenej vlhkosti v pivnici vytvorí kondenzát, musíte ho pravidelne otvárať, sušiť a opäť nie príliš pevne zviazať.
Mimochodom, veľa záhradníkov uchováva mrkvu v drevených alebo plastových debničkách s mokrým pieskom, do ktorých dáva zeleninu. Aj tento spôsob skladovania je efektívny, vďaka nemu mrkva zostáva čerstvá a nezmäkne až do takmer ďalšej úrody.
Skladovaním mrkvy týmto spôsobom, najmä ak zostane v pivnici, si zelenina nielen zachová pekný vzhľad po dobu najmenej 6 mesiacov, ale tiež si zachová aj svoju pevnosť a šťavnatosť.
Veľa štastia!