Ak patríte medzi pestovateľov hlávkovej kapusty, tento tip od retete-usoare vám príde určite vhod.
Vďaka tejto metóde uskladnenia vám totiž vydrží kapusta celú zimu a bude svieža a čerstvá!
Potrebujeme:
kapustu
potravinársku fóliu
Postup:
1. Po zbere kapusty ju nechajte chvíľu v miestnosti sušiť.
2. Ak potrebujete odstrániť poškodené listy zvrchu, nezabudnite utrieť kvapky vody pod nimi suchou handričkou alebo uterákom. Tým sa tiež odstráni nečistota spod listov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3. Omotajte kapustovú hlávku potravinárskou fóliou, asi 3 – 4 vrstvami, pretože tá udrží vlhkosť potrebnú na to, aby bola kapusta svieža. Je veľmi dôležité, aby fólia zo všetkých strán úplne pokryla povrch kapusty.
Rada: Potravinárska fólia je vhodná na skladovanie v chladných priestoroch: v pivnici, na balkóne a pod. Pri izbovej teplote sa kapusta začne kaziť.
4. Dobre zabalenú kapustu vložte do pivnice, avšak len v jednej vrstve do regálu – neklaďte ich na seba.
5. Ďalší spôsob je ten, že kapustu ešte vložíte do plastového vrecka a zavesíte ju vedľa seba.
6. Ak skladujete kapustu v priestoroch, kde môže v závislosti od vonkajšej teploty klesnúť teplota pod 0 °C, treba ju v prípade mrazov premiestniť inam.
7. Teplota skladovania kapusty je ideálna okolo +1 °C pri vlhkosti 85 – 90%. Takto vydrží 180 – 270 dní.
Veľa šťastia!