Nedeľný obed si bez domácich zaváraných uhoriek neviem vôbec predstaviť. Jediné, čo ma na tejto domácej dobrote neláka, je zdĺhavá príprava a najmä zaváranie. Našťastie, objavila som recept na skvelé, chrumkavé nakladané uhorky, ktoré pripravíte jednoducho aj bez zavárania. Vyskúšajte ich aj vy!
Potrebujeme (na jeden pohár s obejmom 5 l):
Uhorky
Zväzok kôpru
100 g chrenu
1,5 lyžice hočičného semienka
1 lyžičku celého čierneho korenia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 ks bobkového listu
7 ks nového celého korenia
1 cibuľu
Voliteľné: mrkva, feferónky, strúčiky cesnaku
Nálev:
2 l vody
150 g kryštálového cukru
500 ml octu
60 g soli
Postup:
Cibuľu a chren (aj mrkvu) očistíme a nakrájame na plátky. Na dno pohára na zaváranie uložíme plátky cibule, chrenu, korenie, bobkový list a horčičné semienko. Potom začneme ukladať uhorky, medzi ktoré ukladáme vetvičky kôpru, feferón a cesnak.
Uhorky v poháre zaistíme pomocou dvoch drevených špajdlí, ktoré umiestnime na vrch pohára do kríža (vytvoríme drevenú „závoru“ na vrchu pohára, aby sa uhorky stáli na mieste).
Všetky prísady na nálevom zmiešame a privedieme do varu – krátko povaríme a potom nálevom zalejme uhorky.
Pohár prikryjeme celofánom a upevníme – napríklad gumičkou alebo povrazom.
Odložíme na tmavé miesto a už o 2 dni si môžeme pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)