Leto je tiež časom zavárania bohatej úrody domácej zeleniny a ovocia. My vám dnes prinášame tie najlepšie recepty na zaváraniny, ktoré pripravíte úžasne jednoducho a predovšetkým, bez zavárania. Vyskúšajte napríklad vynikajúcu domácu čalamádu, marinovaný cesnak, alebo chrumkavý kapustový šalát.
Najlepšia čalamáda bez zavárania
Čalamáda je vynikajúcou pestrou prílohou k pečeným či vyprážaným dobrotám a v našej rodine si bez nej nevieme predstaviť žiaden nedeľný obed. Ak obľubujete čalamádu aj vy, predstavujeme vám najjednoduchší spôsob, ako ju pripraviť rýchlo a bez zavárania.
Potrebujeme:
2 kg hlávkovej kapusty
1 kg šalátovej uhorky
500 g cibule
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg papriky (pre väčšiu pestrosť použite papriku rôznych farieb)
500 g čerstvej mrkvy
5-6 ks feferónov (do každého pohára 1 ks) – voliteľné
1 lyžicu celého čierneho korenia
70 g soli
300 ml octu
400 g kryštálového cukru
4 ks bobkového listu
1 lyžičku kyseliny citrónovej
1 lyžičku borkénu (dvojsiričitanu draselného)
Postup:
Najskôr si pripravíme zeleninu. Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké plátky (ideálne pomocou krájača na uhorky). Mrkvu očistíme a nakrájame rovnako, ako uhorky.
Cibuľu očistíme a nakrájame natenko. Z kapusty odstránime hlúb a nakrájame na tenké rezance. Nakoniec nakrájame aj papriku – odstránime jadro a nakrájame na tenšie rezance.
V miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a borkén.
Všetku zeleninu zmiešame a pridáme aj sypkú zmes korenia a soli. Nakoniec pridáme ocot a všetko premiešame rukami. Necháme odpočívať 6-7 hodín.
Zeleninovú zmes potom vtlačíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie až po okraj, potom do každého pohára dolejeme šťavu zo zeleniny a poháre dobre uzavrieme.
Do každého pohára môžete vložiť 1 ks feferónky, ak máte radi pikantnejšiu čalamádu.
Čalamádu odložíme a necháme niekoľko týždňov odpočívať. Po 4-6 týždňoch je čalamáda pripravená na konzumáciu.
To je všetko, domáca čalamáda je pripravená.
Nakladaný marinovaný cesnak
Výhody a zdravotné benefty cesnaku poznáme azda všetci. Odmalička nám ich vštepovali rodičia a starí rodičia. To všetko preto, lebo cesnak je doslova liečivá zelenina, ktorá ohromne posilňuje imunitu. A pokiaľ ide o varenie, zaslúži si veľkú pozornosť. Po prvé vzhľadom k univerzálnosti jeho použitia a po druhé kvôli jeho pikantnej chuti, ktorá dokáže oživiť nejeden pokrm.
Samostatnou kapitolou je však nakladaný cesnak, ktorý je vynikajúcou alternatívou čerstvého cesnaku. Navyše, nakladaný cesnak sa nevyznačuje výraznou vôňou, ako jeho čerstvý kolega, preto ho možno konzumovať bez obáv z nepríjemností v spoločnosti. Ale čo je najdôležitejšie – má delikátnu chuť. Vyskúšajte ho, určite vám zachutí!
Potrebujeme:
1 kg cesnaku
600 ml vody
4 lyžice cukru
7 ks čierne korenie
10 ks klinčekov
3 lyžice octu
2 lyžice soli
Postup:
Olúpte cesnak a rozdeľte ho na strúčiky.
Vezmite panvicu, pridajte vodu, cukor, soľ, klinčeky a korenie. Chvíľu varte a po odstavení zalejte octom.
Do zaváraninových pohárov s objemom 0,5 litra dajte pripravené strúčiky cesnaku a zalejte pripravenou marinádou.
Zatvorte veko. Skladujte v chlade a tme, ale nie v chladničke.
Už po 2 mesiacoch si budete môcť pochutiť na domácom nakladanom cesnaku.
Tip: Ak do pohárov pridáte kúsok repy, cesnak bude mať peknú ružovú až červenú farbu.
Chrumkavý kapustovo-mrkvový šalát
Tento skvelý šalátik je vynikajúcou prílohou k mäsku, do halušiek alebo k inému jedlu. Skvele osvieži a je dodá vynikajúcu chuť každému pokrmu.
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku kapusty
3 ks čerstvej mrkvy
2 ks cibule
2 lyžice soli
Nálev:
1,5 l vody
100 ml octu
5-6 lyžíc cukru
1 lyžičku soli
½ lyžičky čierneho kroenia
1 a ½ lyžičky celej rasce
Niekoľko lístkov bobkového listu – voliteľné
Postup:
Kapustu rozrežeme na štvrtinky a odstránime hlúb. Potom nastrúhame, alebo nakrájame na tenké rezance. Kapustu posypeme soľou a necháme odpočívať.
Mrkvu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Cibuľu očúpeme a nakrájame nadrobno.
Dáme variť nálev. Vodu zmeišame s octom, cukrom a soľou. Zahrievame a tesne predtým, ako sa začne tekutina variť, pridáme korenie a rascu. Nálev niekame niekoľko minút prevariť a potom ho zložíme z plameňa.
Z kapusty, ktorá medzičasom pustila šťavu, vytlačíme rukami čo najviac tekutiny a zmiešame s mrkvou a cibuľou.
Premiešame a zalejeme ešte horúcim nálevom. Takto pripravenú zeleninu s nálevom necháme odpočívať 12-24 hodín.
Potom šalát vložíme do sklenených sterilizovaných nádob. Do každej nádoby môžeme vložiť jeden lístok bobkového listu a pevne uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Šalát vydrží približne 1 mesiac.
Nakladané paradajky s cibuľkou v sladkokyslom náleve
Chcem sa s vami podeliť o vynikajúce nakladané paradajky s cibuľkou a bylinkami v sladkokyslom náleve. Skvelý tip, ako zachovať fantastickú chuť domácich paradajok pokojne aj do ďalšej zimy. A čo je najlepšie, bez zavárania!
Potrebujeme:
700 g paradajok
2 cibule
1 zväzok petržlenovej vňate
1 zväzok kôpru
500 ml vody
1,5 lyžice cukru
½ lyžice soli
1 lyžičku rastlinného oleja
1,5 lyžice octu
Postup:
Cibuľu aj paradajky nakrájame na plátky. Bylinky umyjeme a môžeme nakrájať na menšie kúsky (niecelkom nadrobno, alebo nemusíme krájať vôbec).
Do sterilizovaných pohárov vrstvíme striedavo cibuľu, bylinky a paradajky. Poslednú vrstvú musí tvoriť cibuľa a mala by byť približne 1,5 cm od okraju pohára.
Pripravíme si nálev. Do vriacej vody pridáme soľ, cukor, olej a ocot. Nálev nalejeme do pohárov a pevne uzavrieme.
Poháre obrátime, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Nakladaný šalát z červenej repy
Svieži domáci šalát plný vitamínov, ktorý oceníte najmä v zimných mesiacoch. Vynikajúci je ako príloha k mäsku alebo ako ingrediencia, ktorá skvele ochutí vaše obľúbené jedlá.
Potrebujeme:
3 kg červenej repy
1 kg mrkvy
1 kg cibule
1 kg papriky
1 kg paradajok
1 šálku cukru
150-200 ml octu
3 lyžice soli
3/4 hrnček rastlinného oleja
Táto dávka vystačí na 12 pohárov s objemom 500 ml
Potrebujeme:
Zeleninu umyjeme a očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, repu aj mrkvu nastrúhame. Papriku nakrájame na tenké prúžky a paradajky na polkruhy. Zeleninu zmiešame a pridáme soľ, cukor, ocot a olej.
Zmes preložíme na slabý plameň a keď zelenina pustí šťavu, prikryjeme pokrievkou, nastavíme na silnejší plameň a varíme 25 minút.
Horúcu zmes navrstvíme do sterilizovaných sklenených pohárov a dôkladne uzavrieme. Poháre zakryjeme dekou a necháme odpočívať.
Používame ako prílohu, do polievok, omáčok či iných receptov.
Domáca paradajková omáčka
Vynikajúca paradajková omáčka s paprikou, cesnakom a štipkou chilli. Skvele sa hodí na cestoviny, k mäsu a dotiahne do dokonalosti aj vaše grilované pochúťky. Táto omáčka vám vydrží až do zimy a čo je najlepšie, pripravíte ju bez zavárania.
Potrebujeme:
4 kg paradajok
1,5 kg papriky
2 kúsky chilly
150-200 g cesnaku
200 ml octu
2 lyžice soli
Postup:
Paradajky, papriky aj chilli papričky umyjeme a osušíme. Cesnak očistíme. Paradajky nakrájame na polovice alebo štvrtinky a z papriky odstránime jadierka. Rovnako očistíme aj chilli papričky. Všetku zeleninu zomelieme v mlynčeku na mäso.
K zelenine pridáme ocot, soľ a dobre premiešame. Necháme 1 hodinu odstáť a potom opäť dobre premiešame.
Omáčku navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie a pevne uzavrieme. Skladuje na chladnom mieste.