Šaláty, ktoré vám pomôžu prečistiť organizmus a vyplaviť nadbytočné kilá. A čo je najlepšie, tieto šaláty sú aj veľmi chutné a hneď pripravené.
Základné prísady na šalátový detox
Kapusta – pomáha detoxikovať organizmus, zlepšuje trávenie a ako bonus, je plná vitamínov
Zeler – nízkokalorický, má odvodňovacie schopnosti, znižuje hladinu cukru v krvi, upravuje krvný tlak a hladinu cholesterolu
Mrkva – vysoký obsah vlákniny, dodáva telu potrebnú energiu, upravuje hladinu cholesterolu a prospieva aj vášmu zraku
Cvikla – Táto mimoriadne výživná zelenina je nabitá vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vlákninou. Cvikla obsahuje málo kalórií aj preto je ideálnou potravinou pri chudnutí.
Výborný šalát nabitý vitamínmi
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Šalát „tukožrút“
Potrebujeme:
hlávkovú kapustu
zeler
mrkvu
citrónovú šťavu
trochu olivového oleja
za hrsť olív
1 – 2 PL kukurice
jemne nasekaný kôpor, alebo petržlen
Postup:
Zeleninu nastrúhajte na jemnom strúhadle a zmiešajte s ostatnými surovinami. Konzumujte aspoň po dobu 3 týždňov pred každým hlavným jedlom. Môžete ho však jesť aj častejšie, či už ako prílohu, alebo na večeru.
Zelerový šalát s jogurtom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka
1 lyžička majonézy
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžičky jablčného octu
1 lyžička medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Šalát ktorý vám pomôže schudnúť
Tento ľahký šalát je výbornou večerou. Dobre sa najete a nebude to mať žiadny vplyv na vašu postavu.
Potrebujeme:
1 mrkva
1 červená repa
1 strúčik cesnaku
olivový olej
1/2 citróna
soľ
Postup:
Olej zmiešajte s pretlačeným cesnakom, soľou a citrónovou šťavou a nechajte chvíľku odstáť. Repu aj mrkvu nastrúhajte na hrubo a zmiešajte. Pridajte ochutený olej.
Šalát proti vírusom pre lepšiu imunitu
Tento šalát si doprajte hlavne v chladnom počasí, keď je zvýšené riziko infekcií. Vďaka vitamínom zo zeleniny a chrenu bude váš organizmus pripravený čeliť nákaze.
Potrebujeme:
1 mrkva
20 g čerstvých koreňov chrenu
1 červená repa
1/2 ČL cukru
soľ podľa chuti
2 PL hustého bieleho jogurtu
Postup:
Korene chrenu si očistite a nastrúhajte na jemno. Premiešajte s kyslou smotanou, pridajte soľ a cukor. Očistite si repu a mrkvu a nakrájajte na tenké prúžky. Všetko spolu zmiešajte a podávajte.
Šalát s červenou repou a kuracím mäsom
Výdatný šalát s harmonicky nakombinovanými ingredienciami, ktorý si určite obľúbite. Hodí sa aj na slávnostný stôl a tá chuť vás dostane!
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 PL slnečnicového oleja
500 g hlávkovej kapusty
1 mrkva
1 červená repa
3 – 4 PL majonézy
soľ, mleté čierne korenie, prípadne iné korenie na kurča podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia si nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a opečieme na slnečnicovom oleji. Necháme vychladnúť. Kapustu si nakrájame na tenké rezance, osolíme a dôkladne premiešame. Mrkvu a červenú repu si nastrúhame na hrubo a zmiešame s kapustou. Pridáme kuracie kúsky, majonézu, zamiešame a môžeme podávať.
Mrkvový šalát s kapustou
Potrebujeme:
1 až 2 stredne veľké mrkvy
1/4 hlávky kapusty
1 polievková lyžica oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka podľa chuti
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.
Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Mrkvovo-jablkový šalát
Potrebujeme:
1 až 2 mrkvy
1 až 2 jablká
2 polievkové lyžice medu
1 lyžica bieleho octu
Postup:
Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)