plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už nikdy nebudete váhať, čo s mletým mäsom: 15 top receptov na šťavnaté fašírky, ktoré pripravíte pohodlne na jednom plechu!

Rýchle fašírky s vajíčkom

Potrebujeme:

1 kg mletého mäsa

200 g staršieho chlebíka bez kôrky

200 ml mlieka

2 vajcia – rozmiešané

1 veľkú cibuľku

300-400 g mrkvy

2,5 lyžičky soli (prípadne podľa chuti)

Mleté čierne korenie

Masť alebo olej na vymastenie formy

Ďalej budeme potrebovať:

Vajcia

Postup:

Mrkvu očistíme a nastrúhame. Chlebík nakrájame na kúsky, alebo natrháme a zalejeme mliekom. Rozmiešame na kašu, prípadne zomelieme v mlynšeku na mäso (zároveń ho tak očistíme od mäsa, ak sme si ho mleli sami doma).

Cibuľku nakrájame nadrobno a na troche oleja orestujeme dozlatista, pridáme aj mrkvu a spolu krátko restujeme. Potom všetky prísady (aj chlebík, ktorý sme si trochu vymačkali z mlieka), zmiešame s mletým mäsom (cibuľovo-mrkvovú zmes necháme chvíľu vychladnúť a až potom vmiešame do mäsa). Vymiešame jednotnú zmes, ktorú dochutíme soľou a korením.

Zo zmesi tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré prekladáme na pelch a v strede vyformujeme otvor. Do každého otvoru rozpijeme jedno vajce a pridáme aj trochu soli a korenia.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180-190 stupňov a pečieme asi 40-45 minút. Posledných 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 220 stupňov a necháme zapiecť dozlatista.

Vynikajúce fašírky bez práce

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa (môžete použiť aj hydinové, ale potom nezabudnite, že sa pečie kratšie)

3  zemiaky (cca 300 g)

2 cibule

3 vajcia uvarené natvrdo

150 g strúhaného syra

1-2 lyžice majonézy, 1 lyžicu horčice

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Najemno nakrájané cibule osmažíme na oleji dozlatista. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a ochutíme soľou a korením.

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame nadrobno. K vajciam pridáme majonézu, horčicu a celú zmes premiešame a dochutíme soľou a korením.

Z ochuteného mletého mäsa tvarujeme menšie „fašírky“   ktoré postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mäso najskôr navrstvíme osmaženú cibuľu, potom vaječno – majonézovú zmes, zemiaky a nakoniec syr.

Ak máme nové zemiaky dávam ich surové, ak máte staršie zemiaky, ktoré potrebujú dlhší čas prípravy, na 5 minút ich povarím a až potom nastrúham,

Plech s takto pripravenými fašírkami vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.

Fašírky s kyslou smotanou

Potrebujeme:

450 g mletého mäsa – ideálne bravčového

300 g húb (najlepšie šampiňónov alebo dubákov)

80 g strúhaného syra

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľu

175 g uvarenej ryže

160 ml vody

2 paradajky

200 g paradajkového pretlaku

3 lyžice hladkej múky

5 lyžíc kyslej smotany

1 lyžičku kôpru

1 lyžičku cukru

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a rovnako aj šampiňóny. Preložíme do mixéra a rozmixujeme na pyré. Mäso zmiešame s touto zmesou, pridáme aj ryžu, pretlačený cesnak. Soľ, korenie, kôpor, ryžu, soľ a syr. Premiešame a zo zmesi formujeme mokrými rukami ejdnotlivé fašírky. Uložíme ich na pekáč.

Nakrájané paradajky zmiešame s pretlakom, cukrom a smotanou. Múku rozmiešame v troche vody a pridáme do tejto zmesi.

Omáčku nalejeme na fašírky, prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. 20 minút pred koncom pečenia alobal zložíme a necháme zapiecť zvrchu.

Chutné fašírky s bohatou oblohou

Potrebujeme:

500 g bravčového mäsa (hovädzie,bravčové, alebo zmes oboch)

100 g chleba + mlieko na namáčanie

2 strúčiky cesnaku

1 veľkú cibuľu

1 veľkú paradajku

4 lyžice kyslej smotany alebo majonézy

2 lyžice kečupu

100 g syra nakrájaného na plátky

Soľ a čierne mleté e korenie

Postup:

Mäso zmiešame s vajíčkami, pretlačeným cesnakom, polovicou cibule nakrájanou nadrobno (zvyšnú nakrájame na plátky) a chlebom, ktorý sme si namočili v mlieku. Ochutíme soľou, korením a všetko spolu premiešame.

Dôkladne prehnetieme a z mäsa tvarujeme mokrými rukami jednotlivé fašírky, ktoré na plechu vystlanom papierom na pečenie roztlačíme na hrubšie placky.

Placky potrieme kečupom, smotanou, na každú uložíme plátok cibule, plátok paradajky a syra. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Šťavnaté mäsové misky

Potrebujeme:

700 gramov mletého mäsa

1 vajce

3 papriky

4-5 zemiakov

1 cibuľa

150 g syra

2-3 strúčiky cesnaku

1 polievková lyžica horčice

1 polievková lyžica majonézy alebo kyslej smotany

soľ a čierne korenie

Postup:

1. Nakrájajte cibuľu na drobno, pridajte ju do mletého mäsa. Pridajte aj vajíčko, soľ, korenie a dobre premiešajte.

2. Zmiešajte horčicu s majonézou / smotanou a pretlačeným cesnakom.

3. Papriky nakrájajte na plátky s hrúbkou 1 cm a zemiaky na tenké plátky.

4. Vymažte zapekaciu misu olejom, uložte na ňu plátky papriky a naplňte ich mletým mäsom.

5. Pridajte zemiakové kolieska tak, aby pokrývali celý vrch.

6. Zo zvyšku mäsa vyformujte jednoduché placky, ktoré uložíte na zemiaky.

7. Každý kúsok namažte horčicovou omáčkou (horčica, majonéza, soľ a korenie) a pečte 40 minút v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C.

8. Potom posypte všetko strúhaným syrom a pečte ďalších 10 minút.

Je to výborné jedlo teplá a dokonca aj studené.

Zemiaky s paradajkami a mletým mäsom

Potrebujeme:

4-5 veľkých zemiakov

2 stredne veľké paradajky

300 – 400 g mletého mäsa

5 lyžíc smotany

soľ, mleté čierne korenie, paprika (alebo iné korenie) podľa chuti

voliteľné: ľubovolný syr

Postup:

1. Zemiaky očistite a nakrájajte na kusy hrubé asi 1 cm. Varte ich v mierne osolenej vode, až kým nie sú pripravené. Zlejte vodu a nechajte mierne vychladnúť.

2. Potom ich porozkladajte na plech vymastený olejom.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-1.jpg

3. Pripravte smotanovú omáčku: Kyslú smotanu zmiešajte so soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou (alebo iným obľúbeným korením). Hotovou omáčkou potrite zemiaky.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-2.jpg

4. Paradajky nakrájajte na kruhy (ak sú veľké, nakrájajte na polmesiačiky) a položte ich na zemiakový podklad.

5. Do mletého mäsa pridajte soľ, mleté ​​čierne korenie a iné korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.

6. Z mletého mäsa vytvarujte guľôčky, potom ich mierne sploštite a položte na povrch paradajkových plátkov.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-3.jpg

7. Vložte plech do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 – 35 minút.

8. Potom vyberte z rúry a posypte každý kus strúhaným syrom.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-4.jpg

9. Pečieme ďalších 15 minút, aby sa syr rozpustil a zhnedol.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-5.jpg

10. Servírujte a vychutnávajte. Dobrú chuť!

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/06/Cartofi-cu-carne-tocat%C4%83-6.jpg

Pečené hniezda z mletého mäsa

Zabudnite na vyprážané fašírky: Vyskúšajte pečené hniezda z mletého mäsa, plnené syrom a smotanou!

Potrebujeme:

800 g mletého bravčového mäsa

200 g mletého kuracieho mäsa

1 cibuľu

100 ml mlieka

70-100 g staršieho chlebíka (striedky)

200 ml kyslej smotany

150 g strúhaného syra

2 vajíčka

Kôpor, petržlenovú vňať alebo iné bylinky podľa chuti

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

V miske zmiešame oba druhy mletého mäsa, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie.

Chlieb namočíme v mlieku a potom primiešame k mäsu. Z mäsa formejeme menšie guľôčky, ktoré umiestnime na vymastený plech. Z mäsa formuje hniezda tak, že v strede spravíme priehlbinku na náplň.

Strphaný syr zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami a bylinkami. Túto zmes navrstvíme na mleté mäso.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút.

Zemiaky plnené mletým mäsom a syrom

Bombové plnené zemiaky s mäsom a syrom: Príloha aj hlavné jedlo v jednom!

Potrebujeme:

9 ks zemiakov

1 cibuľu

250 g mletého mäsa

Soľ, korenie

2 strúčiky cesnaku

Olej

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, potom ošúpeme a a vyberieme vnútro tak, aby nám vznikli dostatočne hlboké jamky na náplň.

Cibuľku nakrájame nadrobno, opražíme na oleji a pridáme aj mäso, cesnak, soľ a koreniny. Všetko spolu restujeme, kým mäsko nie je takmer hotové.

Zemiaky uložíme do vystlanej formy a naplníme mäsom. Potom do každého kúska rozbijeme jedno vajce, posypeme syrom a môžeme pridať zelené korenie.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20-30 minút.

Mäsové bomby so zemiakmi a syrom

Mäsové bomby s zemiakmi a syrom na jednom plechu: Lacné, rýchle a bez kopy špinavého riadu!

Potrebujeme:

500-600 g mletého mäsa bravčového

200 g uvarenej ryže

1 väčšiu cibuľu

2-3 strúčiky cesnaku

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

1 kg zemiakov

150 g strúhaného syra

Postup:

Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti

Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Mäsové gule s ryžou a omáčkou

Pekelne dobré mäsové bomby s ryžou a výbornou omáčkou: Všetko na jednom plechu bez kopy špinavého riadu!

Potrebujeme:

400 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kombináciu oboch)

300 g ryže – nemusí byť uvarená celkom dommäka

1 vajce

1 väčšiu cibuľu

1 väčšiu mrkvu

2 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie

3 lyžice paradajkového pretlaku

1-2 lyžice pálivého kečupu

Pálivú papriku

Kôpor

Majoránku

Vegetu

3 lyžičky hladkej múky

Kôpor

Vodu

Olej

Postup:

½ cibule a 2 strúčiky cesnaku si rozmixujeme. V miske spojíme mleté mäso, ryžu a rozmixovaný cesnak a cibuľku. Pridáme vajce, soľ, korenie a premiešame. Z hmoty tvarujeme jednotlivé guľôčky – fašírky, ktoré zkladáme na vymastený plech.

Zvyšnú cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme aj strúhanú mrkvu a všetko spolu restujeme, nakoniec pridáme aj paradajkový pretlak, kečup a štipku pálivej papriky (môžete vynechať). Potom pridáme 1 šálku vody a necháme asi 5-7 minút povariť. Pridáme aj obľúbené koreniny – ja som dala vegetu, kôpor a majoránku. V pohári vody rozmiešame múku, pridáme soľ a premiešame. Nakoniec túto zmes nalejeme na panvicu a dobre premiešame. Nalejem na fašírky a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Prvých 40 minút pečieme pod alobalom.

Mäsové klobúčiky s bohatou oblohou

Toto jedlo mám veľmi rada, je lacné a chutí fantasticky: Pečené mäsové bomby s bohatou oblohou

Potrebujeme:

1 kg mletého mäsa (môžete použiť aj hydinové, ale potom nezabudnite, že sa pečie kratšie)

4  zemiaky

2 cibule

5 vajec

200 g strúhaného syra

1-2 lyžie majonézy

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Najemno nakrájané cibule osmažíme na oleji dozlatista. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a ochutíme soľou a korením.

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame nadrobno. K vajciam pridáme 1 lyžicu majonézy, celú zmes premiešame a dochutíme soľou a korením.

Z mletého mäsa tvarujeme menšie „fašírky“  (viď. obr.) ktoré postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mäso najskôr navrstvíme osmaženú cibuľu, potom vaječno – majonézovú zmes, zemiaky a nakoniec syr.

Plech s takto pripravenými „bombami“ vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.

 

Švédske mäsové guľôčky v tej najlepšej smotanovej omáčke

Keď idem do Ikey, neviem sa ich dojesť a konečne mám recept: Švédske mäsové guľky v tej najlepšej smotanovej omáčke!

Potrebujeme:

250 g mletého bravčového mäsa

250 g mletého vravčového

1 vajce

1 bielok

1 cibuľku nakrájanú nadrobno

1 uvarený zemiak

200-300 ml sladkej smotany

1-2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Maslo

Omáčka:

Maslo

100 ml sladkej smotany (ideálne smotanu na šľahanie)

200 ml mäsového vývaru

2 lyžičky worcesterskej omáčky (prípadne podľa chuti)

1 lyžicu haldkej múky

Soľ, čierne korenie

Postup:

Na panvici si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľku, pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a všetko spolu restujeme 5 minút. Zložíme z plameňa a primiešame k strúhanke. Primiešame aj nadrobno nastrúhaný zemiak, smotanu, vajíčko, bielok a nakoniec aj mäso. Ochutíme soľou a korením.

Hmotu je dobré miesiť aspoň 5 minút. Guličky by naozaj mali byť malé – asi 2,5 cm.

Guličky uložíme na plech vymastený trochou oleja a vložíme na 1 hodinu do chlaničky. Ak nemáte hodinu času, vložte ich na 25 minút do mrazničky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a guličky vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, alebo dovtedy, kým nie sú guličky dostatočne prepečené.

Na omáčku rozpustíme na panvici maslo a potom primiešame múku.

Pár minút spolu varíme za stáleho miešania. Potom primiešame aj vývar, worcesterskekú omáčku a prevaríme za stáleho miešania. Ako posledné primiešame smotanu a do tejto omáčky vložíme aj mäsové guľky. Necháme chvíľu povariť v tejto omáčke a ochutíme soľou a korením.

Podávame s cestovinou alebo inou prílohou podľa chuti.

Prekladaný kastról

Prekladaný kastról: Nové zemiaky pečené so šťavnatým mäsom a paprikou!

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

2 ks. cibule

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice strúhanky

Soľ, korenie, červenú papriku

Ďalej potrebujeme:

6-7 nových zemiakové

2 ks papriky

2-3 lyžice oleja

Vegetu

4-5 paradajkového pretlaku

3 lyžice vody

Ľubovolné koreniny

Postup:

Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.

Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.

Plnená paprika na plechu

Pečená paprika plnená mletým mäsom

Potrebujeme (na prípravu 4 plnených paprík):

2 farebné papriky

200 – 300 g mletého mäsa

1 paradajku

Strúhaný syr na posypanie

1-2 lyžice kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Zelené bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, kôpor…)

Postup:

Papriky umyjeme, prekrojíme na polovice a odstránime semienka. Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Paradajku nakrájame na tenké plátky.

Vnútro paprík naplníme mletým mäsom, potrieme trochou kyslej smotany, posypeme bylinkami a na vrch uložíme paradajku.

Papriky vložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili trochou oleja (prípadne pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 180 stupňov. Potom papriky vyberieme, opäť potrieme kyslou smotanou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a mäso nie je celkom pripravené.

Najlepšie recepty na dnes