Kapusta je skutočný zelený zázrak. Obsahuje veľa vitamínov, živín a minerálov, ktoré dokáže s našim telom zázraky. Právom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.
Prečo treba jesť kapustu?
- posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám
- zásobáreň vitamínu C
- bič na jarnú únavu
- čistí tráviacu sústavu a udržiava zdravú mikroflóru v črevách
- zmierňuje napätie, nervozitu a stres, pomáha pri liečbe nespavosti
- upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje chudnutie
- znižuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, pečene, hrubého čreva a konečníka
- u mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií
- šťava znižuje krvný tlak a cholesterol, lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy
Šalát s jablkami a kapustou
Potrebujeme:
1 jablko
0,5 malej hlávky kapusty
100 g konzervovanej kukurice
1 mrkva
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte jablká, nakrájajte na kúsky.
Nakrájajte kapustu nadrobno. Očistite a nastrúhajte mrkvu. Zmiešajte mrkvu aj kapustu s konzervovanou kukuricou a jablkami.
Ochuťte s korením, soľou a citrónovou šťavou.
Výborný šalátik s kukuricou a ananásom
Potrebujeme:
1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu
250 g mladej kapusty
1 menšiu mrkvu
150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)
4 vajcia uvarené natvrdo
1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu
asi 10-centimetrový kus póru
150 g šunky nakrájanej na pásiky
Soľ, korenie
Biely jogurt
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.
Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Mrkvový šalát s kapustou – ideálna príloha k mäsu
Potrebujeme:
1 až 2 stredne veľké mrkvy
1/4 hlávky kapusty
1 polievková lyžica oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka podľa chuti
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.
Zeleninový šalát
Potrebujeme:
1 hlávka kapusty
2 kusy mrkvy
1 červená cibuľka
1 menší téglik jogurtu bez prísad
2 lyžičky horčica
2 lyžičky citrónová šťava
0,5 lyžičky oregana
soľ podľa chuti
korenie – podľa chuti
Postup:
Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, jemne nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte.
V miske zmiešajte jogurt s horčicou a citrónovou šťavou. Pridajte nakrájanú zeleninu a korenie. Zmiešajte, posypte soľou a korením.
Šalát „Jar“
Potrebujeme:
1 jablko
Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice
0,5 hlávky kapusty
citrónová šťava podľa chuti
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Postup:
Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.
Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.
Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.
Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou
Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku kapusty
1 červenú cibuľu
2 mrkvy
Zálievka:
300 ml bieleho jogurtu
2 lyžičky medu
Štipka bieleho mletého korenia
1 lyžica horčice
1 lyžička Worcesterskej omáčky
1 lyžičku soli
2 lyžice červeného vínneho octu
Postup:
Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.
V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.
Červený šalátik pre zdravie
Potrebujeme:
1 ks uvarenej červenej repy
1 cibuľu
1 mrkvu
3 ks kyslých uhoriek
1 lyžičku jablčného octu
½ lyžičky medu
2 lyžice repkového oleja
¼ hlávky kapusty
Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti
Postup:
Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.
Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!
Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov
Potrebujeme:
2 kg kapusty
400 g mrkvy
4 strúčiky cesnaku
Marináda:
150 ml rastlinného oleja
75 ml octu (9%)
2 lyžice soli
3 lístky bobkového listu
5-6 kúskov celého čierneho korenia
500 ml vody
Postup:
Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).
Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.