Zabudnite na drahé lieky na chudnutie, obyčajná kapusta je hotový zázrak: 15 top receptov na výborné šaláty, ktoré dajú do poriadku postavu aj zdravie!

7948 0

Kapusta je skutočný zelený zázrak. Obsahuje veľa vitamínov, živín a minerálov, ktoré dokáže s našim telom zázraky. Právom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.

Prečo treba jesť kapustu?

  • posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám
  • zásobáreň vitamínu C
  • bič na jarnú únavu
  • čistí tráviacu sústavu a udržiava zdravú mikroflóru v črevách
  • zmierňuje napätie, nervozitu a stres, pomáha pri liečbe nespavosti
  • upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje chudnutie
  • znižuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, pečene, hrubého čreva a konečníka
  • u mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií
  • šťava znižuje krvný tlak a cholesterol, lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy

Šalát s jablkami a kapustou

večere menu

Potrebujeme:

1 jablko

0,5 malej hlávky kapusty

100 g konzervovanej kukurice

1 mrkva

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Ošúpte jablká, nakrájajte na kúsky.

Nakrájajte kapustu nadrobno. Očistite a nastrúhajte mrkvu. Zmiešajte mrkvu aj kapustu s konzervovanou kukuricou a jablkami.

Ochuťte s korením, soľou a citrónovou šťavou.

Výborný šalátik s kukuricou a ananásom

Vylepšený zelerový šalát so šunkou: K pôvodnému receptu som pridala ananás a je to neskutočná pochúťka!

Potrebujeme:

1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu

250 g mladej kapusty

1 menšiu mrkvu

150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)

4 vajcia uvarené natvrdo

1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu

asi 10-centimetrový kus póru

150 g šunky nakrájanej na pásiky

Soľ, korenie

Biely jogurt

Postup:

Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.

Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Mrkvový šalát s kapustou – ideálna príloha k mäsu

Potrebujeme:

1 až 2 stredne veľké mrkvy

1/4 hlávky kapusty

1 polievková lyžica oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

zelená cibuľka podľa chuti

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.

Zeleninový šalát

Potrebujeme:

1 hlávka kapusty

2 kusy mrkvy

1 červená cibuľka

1 menší téglik jogurtu bez prísad

2 lyžičky horčica

2 lyžičky citrónová šťava

0,5 lyžičky oregana

soľ podľa chuti

korenie – podľa chuti

Postup:

Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, jemne nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte.
V miske zmiešajte jogurt s horčicou a citrónovou šťavou. Pridajte nakrájanú zeleninu a korenie. Zmiešajte, posypte soľou a korením.

Šalát „Jar“

Potrebujeme:

1 jablko

Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice

0,5 hlávky kapusty

citrónová šťava podľa chuti

soľ podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

Postup:

Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte  a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.

Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.

Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou!

Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku kapusty

1 červenú cibuľu

2 mrkvy

Zálievka:

300 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky medu

Štipka bieleho mletého korenia

1 lyžica horčice

1 lyžička Worcesterskej omáčky

1 lyžičku soli

2 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.

V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.

Červený šalátik pre zdravie

Chcete urobiť niečo pre vaše zdravie? Dajte si namiesto bežných príloh tento šalát, je výborný a plný vitamínov!

Potrebujeme:

1 ks uvarenej červenej repy

1 cibuľu

1 mrkvu

3 ks kyslých uhoriek

1 lyžičku jablčného octu

½ lyžičky medu

2 lyžice repkového oleja

¼ hlávky kapusty

Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti

Postup:

Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.

Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Potrebujeme:

2 kg kapusty

400 g mrkvy

4 strúčiky cesnaku

Marináda:

150 ml rastlinného oleja

75 ml octu (9%)

2 lyžice soli

3 lístky bobkového listu

5-6 kúskov celého čierneho korenia

500 ml vody

Postup:

thumb (1)

Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).

Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.

Témy:


Pridajte svoj komentár