15 top receptov na najlepšie domáce záviny a štrúdle + tipy na najlepšie náplne podľa našich babičiek!

Kto by nemal rád poctivú domácu štrúdľu, alebo závin aký pripravovali naše babičky? Prinášame vám 15 top receptov, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Nájdete medzi nimi aj legendárnu ťahanú štrúdľu, alebo 100-ročný recept na závin od gazdiniek z Rače.

Kto by nemal rád poctivú domácu štrúdľu, alebo závin aký pripravovali naše babičky? Prinášame vám 15 top receptov, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Nájdete medzi nimi aj legendárnu ťahanú štrúdľu, alebo 100-ročný recept na závin od gazdiniek z Rače.

Neprekonateľný závin zo zázračného cesta, ktoré nikdy nepraskne

Neprekonateľný recept na vianočný závin zo zázračného cesta: Nepraskne, dlho vydrží a tá náplň nemá konkurenciu!

Potrebujeme (na dva kusy):

Na cesto:

400 g hladkej múky

160 g masla

40 g práškového cukru

10 g čerstvého droždia

100 ml studeného mlieka

1 žĺtok

Soľ na špičku noža

Náplň dvoch chutí:

150 g mletého maku

150 g mletých orechov

100 ml vody

100 g medu

1-2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)

Citrónovú a pomarančovú kôru nastrúhanú

1/2 lyžičky mletej škorice – do každej náplne

¾ nastrúhaného jabĺčka (zeleného) – do makovej náplne

1 bielok

Na potretie:

1 vajce

1 žĺtok

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame (vychladené maslo nakrájame alebo nastrúhame) a vypracujeme tuhšie, hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky. Dobrým tipom je prirpaviť si cesto večer a nechať cez noc odležať.

Na druhý deň si pripravíme náplne. Vodu s medom a citrónom dáme zovrieť na plameň, potom ½ tekutiny nalejeme na mak a druhú na orechy. Do náplní pridáme aj škoricu, kôru a do makovej aj strúhané jabĺčko.

Bielok ušľaháme na sneh, rozdelíme ho na polovicu a každú primiešame k jednej náplni.

Žĺtok si rozmiešame s vajíčkom a odležané cesto rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na tenký plát cesta a okraje cesta potrieme rozmiešanou vaječnou zmesou.

Teraz si pravý a ľavý okraj založíme cez plnku– stačí len tak na 1 – 1,5 cm z oboch strán, aby sa nám z neho počas pečenia nedostala von náplň. Preložené okraje dobre pritlačíme prstami.

Potom začneme záviny stáčať. Stáčame smerom zdola nahor, stáčame teda okraje, ktoré nie sú založené. Základom je príliš nesťahovať, inak by nám závin mohol prasknúť.

Záviny preložíme na plech vystlaný papierom a navrchu popicháme špáradlom, potom potrieme vaječnou zmesou a necháme v chlade. Vajce na povrchu musí úplne uschnúť. Ideálne je dať ho do chladu tam, kde je prievan, napríklad na balkón.

Usušené záviny opäť potrieme vajíčkom a opäť  necháme preschnúť už na teple. Toto dvojité natieranie po zaschnutí prvej vrstvy zaručí mramorový vzor.  Záviny potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a 8 minút pečieme pri tejto teplote. Potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ešte 25 minút. Ak vidíte, že vrch príliš rýchlo hnedne, prikryte alobalom. PO upečení necháme celkom vychladnúť.

Výborný tvarohový závin

Recept na tento tvarohový závin je náš rodinný poklad: Je z magického cesta, ktoré vám narastie priamo pred očami!

Potrebujeme:

1 vajce

150 g masla alebo iného tuku

75 g práškového cukru

Soľ

¼ l mlieka

600 g polohrubej múky

40 g droždia

Náplň:

2 vaničky tvarohu

Kryštálový cukor

1 vajce

Olej na vymastenie plechu

Postup:

Do vandlíka si nasypeme múku, do stredu urobíme jamku a nalejeme do neje teplé mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme nabobtnať a, pridáme vajce, soľ a rozpustené maslo. Všetko zamiešame vareškou. Cesto je pripravené vtedy, keď sa prestane lepiť na varešku. Ak sa vám cesto zdá príliš lepivé, jednoducho pridáme trochu múky.

Na náplň stačí zmiešať všetky prísady. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky, rozvaľkáme a naplníme náplňou. Môžeme jednoducho zavinúť, alebo zvoliť prekladaný tvar (konce cesta si narežeme a prekladáme cez náplň. Dôležité je okraje cesta zahnúť tak, aby náplň nevytiekla. Záviny preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech (necháme odležať, kým sa nezohreje rúra), potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým závin nie je na povrchu zlatistý.

100-recept na Račiansky závin

100-ročný recept na najlepší domáci závin: Originál od račianskych kuchárok!

Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtka, 50 g kvasníc, 2 dcl mlieko, 250 g maslo.

Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

Príprava závinu: Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

Tirolský závin

Tirolský závin s jablkami: Fantasticky jemný a lahodný dezert, ktorý treba vyskúšať!

Potrebujeme:

250 g hl. múky

6 lyžíc rozpusteného masla

1 vajce

1/2 bal. prášku do pečiva

2 lyžice práškového cukru

125 ml vlažného mlieka

Na potretie:

1 vajce

Náplň:

700 g nastrúhaných jabĺk (čo najkyslejších)

Škoricový cukor

Strúhanka

Postup:

Najskôr si v miske rozmiešame tekuté prísady – maslo s mliekom a vajíčkom. Pridáme aj cukor a nakoniec postupne aj sypké prísady. Vypracujeme hladké jednotné cesto, ktoré necháme 20-30 minút odpočívať v chladničke.

Cesto potom rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na čo najtenší plát. Rozmeri by mali sedieť na plochu plecu na pečenie. Stred posypeme trochou strúhanky a na strúhanku navrstvíme náplň (jablká dobre vymačkáme zo šťavy a zmiešame s 2-3 lyžicami opraženej strúhanky/alebo orechmi a škoricovým cukrom). Okraje cesta preložíme cez náplň a konce zľahka podhrnieme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na vymastenom plechu pri teplote 180 stupňov 40-45 minút. Po upečení potrieme zľahka rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Diétny závin bez tuku a cukru

Diétne cesto bez cukru a tuku: Vyskúšajte super-chutný závin z ktorého nepriberiete!

Potrebujeme:

200 g celozrnnej múky hladkej

200 g kyslej smotany – (smotana by nemala mať viac ako 8% tuku)

Špetku soli

Na náplň

250 g strúhaných jabĺk, škoricu, med, mleté orechy.

2. tip na náplň

250 g nízkotučného tvarohu, 1 žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka a med na dosladenie

3. tip na náplň

400 ml mlieka, bal. vanilkového pudingu, 3 lyžice bieleho jogurtu, cukor na dosladenie

Postup:

Príprava je veľmi jednoduchá – na cesta stačí zmiešať múku, smotanu, špetku soli a vypracovať tuhé cesto. Cesto je treba skutočne dobre vymiesiť, aby sa všetky prísady spojili a vytvorili jednotnú hmotu. Aby cesto držalo pohoromade, môžeme podľa potreby pridať viac múky, alebo smotany. Cesto musí byť pevné.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenší plát. Na cesto navrstvíme vybranú náplň. Napríklad strúhané jablká s orechmi, medom a škoricou, tvaroh vymiešaný so žĺtkom, kôrou a medom, alebo vychladnutý puding zmiešaný s jogurtom.

Postupujeme rovnako, ako pri iných závinoch – cesto potreté náplňou jednoducho zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme studenou vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút, alebo kým povrch cesta nie je zlatistý.

Nakoniec som posypala stéviovým cukrom zmiešaným s kokosom. Môžete tiež posypať kakaovým práškom či strúhanou horkou čokoládou.

Strihaný závin „babičkin obrus“

Starý recept na strihaný závin: Babičkin obrúsok!

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky

1 vajce

25 g čerstvého droždia

235 ml mlieka

55 g kr. cukru

25 g masla

55 ml oleja

štipku soli

Náplň:

1 šálka celého maku

Mlieko

Cukor podľa chuti

Postup:

Do teplého mlieka pridáme droždie 1 lyžicu cukru a necháme vyjsť kvások. Do inej misky preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, olej, zmäknuté maslo, vajce, kvások a vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Na náplň si mak povaríme v osladenom mlieku, aby zmäkol. Potom necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika – hrúbka cca 0,5 cm.

Na cesto rovnomerne navrstvíme náplň. Zavinieme a závin stočíme tak, aby sa oba konce dotýkali. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Teraz vezmeme nožnice (ostré a pomastené olejom) a závin nastriháme (viď. obrázok). Nastrihnuté pásiky rozložíme striedavo na obe strany – vďaka tomu nám vznikne pekný tvar.

Necháme 20 minút podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.

Závin bez kysnutia – najjednoduchší recept

Dokonalý závin bez kysnutia: Najjednoduchší recept!

Potrebujeme:

1 šálku kyslej smotany (200 ml)

1 šálku bravčovej masti

2 vajcia

3 lyžice cukru

1 lyžičku soli

50 g droždia

600-800 g hladkej múky (uvidíte podľa konzistencie)

Na vrch:

1 vajce

Náplň na 3 kusy:

500 g mletého maku (namiesto maku môžete použiť mleté orechy)

400 g práškového cukru

Trochu mlieka

2 bal. vanilkového cukru

Trochu strúhanej citrónovej kôry

Postup:

Smotanu zmiešame s masťou (všetko musí mať izbovú teplotu). Vajcia (tiež izbovej teploty) ušľaháme s cukrom a soľou. Potom primiešame tuk, rozdrobíme droždie a miešaním ho v zmesi rozpustíme. Postupne pridávame múku a vypracujeme jednotné cesto – nie príliš tuhé.

Cesto rozdelíme do 3 častí rozvaľkáme a naplníme makovou alebo orechovou náplňou (mak zmiešame s trochou mlieka, cukrom, kôrou z citróna, vanilkou a hrozienkami). Zrolujeme, nie príliš pevne a vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Záviny upečieme vo vyhriatej rúre – pri teplote 180 stupňov pečieme, kým povrch nie je zlatistý.

Výborný závin: 3 príchute z jednej várky

Famózny závin podľa starého receptu: 3 príchute z 1 várky!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia

100 g zmäknutého masla alebo margarínu

100 g kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 vajce

2 žĺtky

2 lyžice kefíru

150 ml mlieka

Štipku soli

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu

1 vajce

Cukor podľa chuti

Strúhanú citrónovú kôru

Hrozienka

Maková náplň:

100 g mletého maku

Cukor podľa chuti

1 šálku čerešní bez kôstky

Strúhanú citrónovú kôru

Na čerešňovú náplň:

Pohár čerešní

Na potretie:

Rozpustené maslo

1 bielok + 2-3 lyžičky mlieka

Ďalej budeme potrebovať:

Mlieko a vanilkový cukor

Postup:

Všetky prísady na cesto by mali byť izbovej teploty. Mlieko zahrejeme na plameni a keď je teplé, pridáme doň droždie a cukor. Keď vyjde kvások zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.

Cesto potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 3 časti. Každú rozvaľkáme. Na jeden plát cesta navrstvíme tvarohovú náplň, na druhý makovo-čerešňovú a na tretí čerešňovú náplň. Zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme trochou rozpusteného masla a necháme odpočívať 20-30 minút.

Potom potrieme povrch závinov zmesou rozšľahaných bielok a mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Potom záviny vyberieme a prikryjeme fóliou – to preto, aby sa cesto nespálilo. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10-15 minút. Potom alobal zložíme, potrieme mliekom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Necháme ešte približne 10 minút zapiecť dochrumkava. Podávame posypané práškovým cukrom.

Závin z tvarohového cesta s jablkovou náplňou

Rozplýva sa na jazyku: Voňavý jablkový závin z tvarohového cesta

Potrebujeme:

200 g hladkej múky

200 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)

150 g masla

1 lyžičku prášku do pečiva

50-10 g hrozienok

Štipku soli

1 lyžiču citrónovej šťavy

2-3 ks jabĺk (ošúpaných a nakrájaných na drobné kocky)

2 lyžice hnedého cukru

1 žĺtok na potretie

Postup:

Na prípravu cesta spojíme múku s maslom, tvarohom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.

1-1

Medzitým si pripravíme náplň. Kúsky jabĺk zalejeme citrónovou šťavou a zmiešame s cukrom a hrozienkami. Podľa chuti môžeme pridať škoricu.

2-1

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na tenký plát. Na cesto navrstvíme náplň a cesto zavinieme. Potom záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.

3-1

4-1

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch cesta nebude zlatistý (cca 30 minút).

5

Hotové záviny môžeme posypať práškovým cukrom.

Najjednoduchší jablkový závin

Najjednoduchší jahodový závin

Potrebujeme:

300 g lístkového cesta

125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh)

2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru

250 g čerstvých jahôd

1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom.

Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie).

Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch.

Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Posypeme práškovým cukrom.

Jablkovo-škoricový závin

Fotopostup: Jablkovo – škoricový závin

Potrebujeme:

2 hárky rozvaľkaného lískového cesta

2-3 veľké jablká

2 lyžice hnedého cukru

2 lyžice kryštálového cukru

1/2 lyžičky škorice

2 lyžice hladkej múky

½ šálky mletých orechov

2 lyžice strúhanky

2 lyžice kryštálového cukru

1 vajce na potretie

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov. Jablká očistíme, nakrájame na kocky a v miske zmiešame so škoricou, múkou a hnedým aj obyčajným cukrom. Necháme 20 minút odpočívať, aby jablká pustili šťavu.

V inej miske medzitým zmiešame orechy s 2 lyžicami cukru a strúhankou.

Rozbalíme 1 hárok cesta,  posypeme orechovou zmesou a na vrch uložíme jablká. Zrolujeme a okraje zavinieme. Rovnaký postup opakujeme aj s druhým hárkom cesta.

Oba záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske rozšľaháme vajíčko a potrieme ním povrch oboch závinov.

Nakoniec na povrchu závinov urobíme ostrím nožom pozdĺžne zárezy.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 40 -45 minút, alebo kým povrch oboch závinov nie je zlatistý.

Štrúdľa z fantastického cesta – ako pavučinka

Finta na najlepšiu štrúdľu pod slnkom: Vyskúšala som ju takto urobiť len raz a všetky ostatné recepty som hneď vyhodila!

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

3 lyžice polohrubej múky

3 lyžice bravčovej masti

2 vajcia

1 téglik 10% kyslej smotany (200 g)

Štipka soli

Náplň:

Čokoľvek čo máte radi – jabĺčka, mak, orechy, tvaroh, čokoláda, lekvár

Postup:

V miske si zmiešame všetky prísady okrem polohrubej múky a masti. Vymiešame vareškou mäkké cesto, keď sa začne odliepať od stien misky, je hotové.

V samostatnej miske si zmiešame múku a masť – rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikovlnke.

Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme si dobre pomúčili. Cesto sa dá pekne rozvaľkať úplne na tenúčko, potom celý povrch potrieme zmesou múky a masti – vďaka tomuto postupu bude cesto neskutočne chutné a vláčne.

Cesto zrolujeme a vzniknutú roládu nakrájame na 5 dielov. Tie uložíme do dózy, alebo misky, prikryjeme a dáme do chladničky na 20-30 minút.

Medzitým si pripravíme plnky – môžeme pripraviť 5 druhov, z tejto dávky som urobila 5 štrudieľ, z každého bochníka jednu.

Prvý kúsok cesta preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme natenko, potrieme masťou a navrstvíme plnku ako pri klasickej štrúdle. Cesto zatočíme – ja robím tak, že oba konce opatrne preložím cez stred a potom obrátim spojom nadol. Nezabudnite zavinúť aj konce, aby náplň nevytiekla.

Všetky štrúdle som uložila vedľa seba na veľký plech a vrch potrel roztopenou masťou – môžete použiť aj olej.

Pečieme pri teplote 170-180 stupňov, kým povrch nie je zlatistý, asi 35 minút, ale treba sledovať. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.

Maďarská jablková štrúdľa

Maďarská jablková štrúdľa: Najlepšia domáca štrúdľa, akú sme kedy ochutnali!

Potrebujeme:

4 pláty štrúdľového cesta (ručne ťahaného) – ja som robila z kupovaného, ale môžete si pripraviť ajvlastné cesto 

700 g jabĺk (nie príliš sladkých)

50 g hrozienok + horúcu vodu na namočenie

1 lyžicu rumu

150 g masla

50 g strúhanky

70 g nasekaných vlašských orechov

Šťavu a kôru z 1 citróna

1 bal. škoricového cukru

1 bal. vanilkového cukru

30-50 g kr. cukru (podľa toho, aké sladké jablká použijeme)

Postup:

Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme máčať aspoň 30 minút.

Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

Polovicu masla rozpustíme na panvici a oparažíme na ňom strúhanku. Ke chytí svetlú farbu, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

K jablkám pridáme cukor – škoricový, vanilkový aj obyčajný, citrónovú kôru, orechy, rum a scedené hrozienka. Premiešame.

Na pomúčenú pracovnú dosku si rozložíme fóliu alebo utierku, ktorú pomúčime. Uložíme prvý plát cesta, dobre potrieme maslom, uložíme ďalší plát, opäť potrieme a takto pokračujeme s každým plátom cesta. Nakoniec na cesto navrstvíme strúhanku – po celej ploche (necháme voľné len okraje. Do stredu navrstvíme náplň a zavinieme pomocou fólie. Kraje založíme. Preložíme na plech vystlaný papierom, alebo vymastený tak, aby bol spoj na spodnej strane. Nakoniec ešte potrieme zvrchu maslom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodiny, alebo kým cesto nie je zlatisté. Každá rúra pečie inak a preto možno budete potrebovať o 5 minút viac alebo menej času. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Babičkina ťahaná štrúdľa

Dokonalé cesto na ťahanú štrúdľu podľa prababičky: Netrhá sa, výborne sa s ním pracuje a ešte nikdy ma nesklamalo!

Potrebujeme:

1 vajce

400 g preosiatej hladkej múky

100 ml vlažnej vody

Štipku soli

2 lyžice octu

100 g slnečnicového oleja

Na potretie:

Žĺtko

Roztopené maslo

Na posypanie:

Práškový cukor

Náplň: podľa chuti

Postup:

Do misky nasypeme múku a pridáme k nej olej, soľ, ocot, vajce a asi ½ vody. Vypracuje vláčne jednotné cesto a necháme ho odležať pri izbovej teplote asi 10 minút. (Konzistenciu cesta podľa potreby upravíme pridaním ďalšej vody). S cesto nepracujem vcelku, ale rozdelím ho na dve polovice. Každú rozvaľkám a potom opatrne preložíme na pomúčený obrus – alebo plátno. Cesto na plátne naťahujeme rukami do požadovanej veľkosti.

Okraje potom odstrihneme, pretože tie sa nikdy nedajú dokonale roztiahnuť a ostane na nich hrubšia vrstva cesta. Stred cesta potom posypeme strúhankou a pridáme aj náplň – výborný je napríklad jablková s opraženou strúhankou a škoricou, maková s višňami, tvarohová s hrozienkami alebo orechová. Náplň by nemala byť príliš vodnatá, aby cesto veľmi nenasiaklo. Okraje potom potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Cesto teraz opatrne zavinieme pomocou utierky a zároveň ho pritom uťahujeme – samozrejme, postupujeme čo najjemnejšie. Rovnaký postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – sledujeme, kedy je povrch zlatistý (mne stačí 20 minút). Staré gazdinky mi dobre poradili počas pečenia párkrát otvoriť dvierka a vyvetrať paru z rúry, výsledok je ešte lepší.

Po upečení potrieme roztopeným maslom a poprášime práškovým cukrom.

Výborná maková náplň

Toto je tá najlepšia maková náplň do závinov, buchiet či sladkých rožkov: Pečivo bude vďaka nej neodolateľné!

Potrebujeme:

225 g celého maku

250 ml mlieka

60 g masla

125 g kr. cukru

štipka soli

2 vajcia

Potrebujeme:

Celý mak som si zomlela v mlynčeku na kávu – nekupujem mletý, čerstvo namletý je omnoho chutnejší. Mlieko nalejeme na kastrólika, pridáme aj cukor, maslo a preložíme na plameň. Zahrievame, kým sa cukor a maslo celkom nerozpustí.

V miske rozmiešame vajcia, horúce mlieko zložíme z plameňa a slabým prúdom doň vmiešame vajcia– zmes by sa nesmie variť, aby sa vajcia nepremenili na praženicu. Ide len o to, aby sa zmes krásne zahustila a nadobudla krémovú konzistenciu. Dôkladne rozmiešame a keď sú obe zmesi spojené, preložíme na plameňa a varíme do zhustnutia. Zmes by mala mať konzistenciu ako hustejšia smotana. Potom pridáme mletý mak, soľ, dobre ešte raz všetko premiešame a odstránime z plameňa. Necháme vychladnúť a môžeme plniť. Zmes, ktorú nevyužijete môžete uložiť do chladničky, vydrží 3-4 dni.

Excelentná orechová náplň

Aj úplne obyčajný koláč bude vďaka nej dokonalý: Excelentná orechová náplň do závinov, koláčov a zákuskov!

Potrebujeme:

400 g mletých orechov

350 ml vriacej vody

150 – 200 g kr. cukru

1 lyžičku perníkového korenia

Hrsť hrozienok + vodu na namáčanie

Strúhanú kôru z 1 citróna

1 lyžicu rumu, alebo rumovej arómy

1 lyžicu marhuľového džemu

1 lyžicu medu

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Hrozienka si namočíme do horúcej vody, aby zmäkli a nabobtnali.

Do hrnca nalejeme vodu s cukrom, privedieme do varu, potom pridáme orechy, premiešame a necháme krátko povariť. Potom pridáme všetky ostatné prísady a dobre premiešame. Môžeme používať do závinov, koláčov či iných dezertov podľa chuti.

Dnes najobľúbenejšie