Jesenné hody z jedného plechu: 15 receptov na šťavnaté pečené mäsko, po ktorom si oblížete všetky prsty

Výborné recept na super šťavnaté mäsko pečené v rúre. Vyskúšajte ho na 15 najchutnejších spôsobov. Z tejto ponuky si musí vybrať každý!

Stupavské kuriatko

Stupavské kuriatko: Stačí ho skúsiť raz a hneď pochopíte, prečo všetci milujú pochúťky zo Záhoria!

Potrebujeme:

Rozporciované kurča, alebo len stehná

1 kg kapusty – ideálne domácej

Masť

Korenie na pečené kurča

...

Kmín celý

2 ks bobkový list

Čierne mleté korenie

Postup:

Kapustu najskôr ochutnajte, ak je príliš kyslá, tak premyjeme a necháme odkvapkať. Navrstvíme ju na plech vymastený bravčovou masťou. Pokmínujeme. Mäsko ochutíme soľou, korením a korením na pečené kura. Uložíme na kapustu, pridáme aj bobkový list. Podlejeme trochou vody alebo vývarom. Pečieme pri teplote 200-220 stupňoch 45-55 minút. 20-30 minút pred koncom pečenia môžete podliať šľahačkou – voliteľné (chuť bude jemnejšia a krémovejšia).

Pomaly pečený cisársky bôčik

Potrebujeme:

Na 1,5 – 2 kg bôčika:

  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička tymián
  • 1 lyžička rozmarínu
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1/2  lyžičky mletého zeleného korenia
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 2 dl masti

Na  zemiaky:

  • 1 kg uvarených zemiakov
  • 2 dl tuku (tuk ktorý sa vypečie z mäsa)
  • 1 lyžička soli

Postup:

Dôkladne premiešame soľ s koreninami. Plátky cesnaku nakrájame na tenko.

Vezmeme bôčik vcelku a na vrchu ho ostržm nožom narežeme a dôkladne ochutíme zmesou mäsa, cesnaku a korenia – cesnak vtlačíme do zárezov. Mäso prikryjeme fóliou a dáme do chladničky marinovať na niekoľko hodín.

Na pekáč dáme 2 dl masti a uložíme naň mäso, prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry kde pri teplote 120 stupňov pečieme 2 hodiny. Potom vyberieme z rúry, mäso obrátime pečieme ešte 1 hodinu.

Do misy položte 2 dl šalátu a potom položte mäso s cestom do polovice. Potom ho pokryjeme fóliou predtým, než ju vložíme do rúry.

Keď je mäso upečené  domäkka, odstránime  fóliu, teplotu zvýšime na cca. 200 stupňov a pečieme dochrumkava. Keď je mäso odokryté, pridáme k nemu aj osolené zemiaky, ktoré sa dochrumkava upečú v mäsovom výpeku.

Podávame spolu.

Kuracie stehienka s cibuľou

Potrebujeme:

  • 6-8 kuracie stehná
  • 8-10 malá cibuľa červená a fialová zmiešaná
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • niektorý olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • majoránka

Postup:

Kuracie stehná umyjeme, osušíme. Potom ich dobre potrieme s korením a uložíme na pekáč.Pridáme očistenú cibuľu, strúčiky cesnaku (niektoré môžeme piecť v šupke) a pokropíme olivovým olejom. Uložíme na pekáč aj rozmarín, podlejeme trochou vody a pod alobalom pečieme 45 minút vo vyhriatej rúre na 190 stup%nov. Potom dáme alobal dole a dopečieme dochrumkava.

Výborné jedlo aj na slávnostný stôl a veľmi praktické, ak čakáte viacej hostí. Každý si na tom pochutná! :-)

Prekladaná krkovička na čiernom pive

S týmto zabudujete na každej oslave: Prekladaná krkovička na čiernom pive s cibuľou a zemiakmi, rozpadá sa na jazyku!

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 5-6 ks zemiakov
  • 2 červené cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • sladkú a pikantnú papriky
  • majoránka
  • korenie na zemiaky
  • olej

Na podliate:

  • Čierne pivo cca 1/2 plechovky
  • bujón
  • 2 dl vody

Postup:

Krkovičku si nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi na 1 hodinku odležať – ideálne cez noc. Nakrájame si aj zemiaky a cibuľku (tiež ich nezabudneme ochutiť). Do vymastenej misy vrstvíme striedavo mäso, zemiaky, a cibuľu, vytvoríme tvar harmoniky. Prikryjeme a do rúry vyhriatej na 200 stupňov dáme piecť na 15 minút. Potom vyberieme a podlejeme bujónom rozpusteným vo vode. Dusíme zakryté 25 minút, podlejeme pivom a dusíme ďalších 25 minút. Potom odokryjeme a necháme zapiecť.

Výsledok! :-)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)
inšpirácia z blogu: walijskiepichcenie

Najchutnejší bravčový bôčik

Potrebujeme:

  • 2 kg bravčového bôčika
  • 1 veľká hlávka a 4 strúčiky cesnaku
  • 8 dl kečupu
  • 8 lyžíc medu
  • 15 guličiek čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička mletého oregana
  • 1 vetvička rozmarínu
  • soľ
  • 2 lyžice Worchesterskej omáčky

Postup:

Nakrájajte mäso a varte ho s 1 hlávkou cesnaku (bez šupky), vo vode ochutenej soľou a korením  asi 1 hodinu.

Kečup, mleté ​​čierne korenie, med, štyri pretlačené strúčiky cesnaku, oregano, rozmarín a Worcester omáčka zmiešame v miske. Uvarené mäso dôkladne obalíme omáčkou a cez noc uložíme do chladničky.

Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Mäso položte spolu s marinádou do ľahko naolejovaného plechu. Prikryjeme alobalom na prvých 20 minút, potom pečieme 20 až 30 minút bez alobalu – dochrumkava..

Kuracie stehná s pečenou zeleninou

Potrebujeme:

  • 4 kuracie stehná (s kosťou)
  • 4-5 zemiaky
  • 3-4 mrkvy
  • 2 červené cibule
  • 4-5 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté biely korenie
  • muškátový oriešok
  • majoránka
  • tymián
  • 2 lyžice domácej vegety
  • 3-4 lyžice masti
  • 1 dl bieleho vína (alebo vody)

Postup:

Stehná umyjeme, osušíme, potrieme zmesou korenia a necháme aspoň hodinku marinovať. Zemiaky, mrkvu nakrájame – osolíme, cibuľu a cesnak očistíme – môžete nakrájať alebo nechať vcelku.

Pekáč potrieme masťou a nalejeme doň víno. Uložíme stehná, pridáme zeleninu a poprípade ešte dochutíme. Pod alobalom pečieme pri tepltoe 190 stupňov 50 minút. Potom necháme dopiecť bez fólie.

Cesnakové rebierko

Potrebujeme:

  • 1,5 kg rebierok
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 6-8 strúčikov cesnaku

Postup:

Mäso si narežeme na ľubovolnú veľkosť a dôkladne ochutíme soľou a korením. Preložíme na vymastený pekáč a uložíme naň cesnakové strúčiky rozkrojené na polovice .

Pečieme v rúre nastavenej na 180 stupňov. Pečieme asi 45 minút pod fóliou a potom ďalších 45 minút bez fólie. Počas pečenia môžeme podliať čiernym pivom.

Lenivá krkovička – obed zo 4 prísad

Strašne dobrý obed, na ktorý vám treba len 4 prísady: Lenivá krkovička z rúry – výborné papanie, ktoré pripravíte počas reklamy!

Potrebujeme:

Bravčová krkovička (cca 650-700 g nakrájanú na plátky)

Kyslú kapustu – 1 bal.

2 väčšie cibuľe

Domáca paradajkovo-papriková omáčka (môžeme nahradiť pretlakom, jemne pikantným kečupom, alebo inou paradajkovou omáčkou)

Postup:

Krkovičku si nasolíme a nakoreníme. Do pekáča navrstvíme odkvapkanú kapustu (ja nepreplachujem, ale ak je vám príliš kyslá, tak prepláchnite). Na kapustu uložíme krkovičku, potrieme omáčkou zmiešanou s nakrájanou cibuľkou a prikryjeme alobalom. V rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi hodinu a potom necháme ešte chvíľu zapiecť odkryté.

Vrstvený bravčový kastról

Potrebujeme:

cca 1,5 kg bravčového mäsa

Na marinádu:

100 ml olivového oleja

50-70 ml svetlého piva

Gyros korenie

Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice

1 lyžicu medu

Na oblohu:

1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky

Korenie na pečené zemiaky

1 veľkú červenú cibuľu

1 veľkú žltú cibuľu

2 veľké paradajky

100 g slaniny

1 hlávku cesnaku

Na omáčku:

1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)

Štvorfarebné korenie

Soľ

Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…

Postup:

Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.

Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.

 

Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.

 

Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.

Teraz plech zakryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.

V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.

Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.

Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.

Výborné cestovinky s mäsom a omáčkou

Nebíčko v papuľke za pár drobných: Cestoviny zapečené z mäsom a syrovou omáčkou!

Potrebujeme:

500 g ľubovoľných cestovín

2 ks kuracích pŕs

2 šálky kyslej smotany

200 g strúhaného syra

6 strúčikov cesnaku

Bazalku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.

V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

400 g uvarených zemiakov

100 g masla

450 ml kyslej smotany

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

230 g strúhaného syra

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)

Postup:

Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.

Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.

Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka

Z jedného plechu: Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka s mrkvou a zemiakmi!

Potrebujeme:

6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné

6 strúčikov cesnaku

500 g zemiakov nakrájaných na plátky

4 mrkvy

Rozmarín

1 lyžičku strúhaného zázvoru

Soľ a čierne korenie

Olej

Postup:

Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.

Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.

Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).

Vrstvený kurací pekáč

Vrstvený kurací pekáč: Výborné papanie pre celú rodinu bez kopy špinavého riadu!

Potrebujeme:

500 g kuracieho mäsa

3 väčšie zemiaky

100 g strúhaného syra

Majonézu

Soľ a korenie

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Ak sú plátky hrubšie, môžeme ich jemne naklepať. Plátky uložíme do vymasteného pekáča. Na mäso uložíme osolené plátky zemiakov a potom navrstvíme majonézu (dobrým tipom je dávkovať majonézu z cukrárenského vrecka). Nakoniec posypeme syrom.

Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pečieme asi 50 minút. Potom fóliu zložíme a necháme syr zapiecť dochrumkava.