Stačí len nakrájať, uložiť na misu a máte po starostiach: 15 top pochúťok na studené misy, ktoré krásne vyzerajú!

Toto sú absolútne fantastické dobroty na studené misy. Domáce, lahodné a keď ich nakrájate, budú najkrajšou ozdobou stola!

Domáca šunka na tri spôsoby

Kuraciu šunku už nekupujte: Vyskúšajte si ju pripraviť doma a na tú z obchodu v momente zabudnete!

Základný recept

Potrebujeme:

250 g kuracích pŕs nakrájných nadrobno

Soľ, čierne korenie, korenie na kuracie mäso

Postup:

Kuracie prsia zmiešame so soľou a koreninami. Preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Túto zmes potom navrstvíme na alobal a zatočíme pevne ako salonku.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Do pekáča uložíme roládu, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov približne 35 minút. Potom necháme vychladnúť vo fólii, odstránime ju a servírujeme na tenké plátky.

Vyskúšajte aj chutné alternatívy

Veľmi odboru voľbou je do zmesi pridať aj 150 g nadrobno nakrájaného syra. Do zmesi tiež nadrobno nakrájate kápiu – ak máte nakladanú kápiu, zmes bude chutiť ešte lepšie.

Papriková roláda

Postup je takmer rovnaký, avšak 1/2 mäsa rozmixujeme a druhú necháme nadrobno nakrájanú. Do mäska ale pridáme aj 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 100 g nadrobno nasekanej šunky. Skôr, ako mäsovú zmes zabalíme, potrieme ju sladkou paprikou zmiešanou s maslom, alebo olejom. Dáme piecť na pekáč, ako v predchádzajúcom prípade.

Pikantná roláda

Potrebujeme:

400 g mletého kuracieho mäsa

8 g čierneho mletého korenia

2 g pikantnej papriky

6-9 g soli

1 g mletej rasce

1-2 pretlačené strúčiky cesnaku

Postup:

Všetky prísady zmiešame, zabalíme do alobalu a uložíme na pekáč. Podlejeme 150 ml vody a pečieme pri teplote 175 stupňov 40 minút.

Slaný veniec

Tip na perfektné predjedlo z formy na bábovku: Slaný veniec pripravíte jednoducho a bude ozdobou veľkonočného stola!

Potrebujeme (pre 4 osoby):

150 g slaninky nakrájanej na tenké plátky

600 – 700 g zemiakov

6 vajec uvarených natvrdo + 1 surové

300 ml kyslej smotany

Olej, soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v slanej vode. Uvarené zemiaky aj uvarené vajcia nastrúhame.

Zvyšné vajce zmiešame s kyslou smotanou. Ochutíme soľou a korením.

Formu na bábovku vymastíme malým množstvom oleja a vyložíme plátkami slaniny – ukladáme ich husto vedľa seba.

Na dno navrstvíme časť strúhaných zemiakov, strúhané vajcia, smotanovú zmes a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady. Môžeme dochutiť soľou a koreninami.  Nakoniec konce slaninky preložíme cez náplň a takto naplnenú formu vložíme do rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Podávame ako predjedlo, alebo slanú chuťovku.

Rýchla slaná roláda, ktorá sa vždy vydarí

Perfektný tip na slané pohostenie, alebo chutnú večeru: Rýchla slaná roláda, ktorá sa vždy vydarí!

Potrebujeme:

6 vajce

6 lyžíc hladkej múky

3 lyžice vody

3 lyžice mlieka

1 lyžičku soli

1 bal. prášku do pečiva

Na náplň:

250 g nátierkového masla

2-3 lyžice kyslej smotany

Saláma, šunka, kyslé uhorky

Postup:

Vajcia rozšľaháme do peny, pridáme múku, vodu, mlieko, soľ a prášok do pečiva. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečnie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Hneď po upečení odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť a potom natrieme syrom, pridáme salámu, šunku, nakrájané uhorky a zavinieme. Nakrájame na pásiky a podávame ako skvelé predjedlo.

 

Mäsová rolka z rúry

Mäsová rolka z rúry: Perfektné predjedlo, chuťovka na studené misy alebo skvelá večera!

Potrebujeme:

1 kg kuracích stehien s kožou bez kostí

7-8 strúčikov cesnaku

½ lyžičky mletého korenia

½ lyžičky korenia na kurča

2 lyžice majonézy

Soľ podľa chuti

15 g želatíny v prášku

Postup:

Kuracie stehná umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky – nie príliš na drobno.

Pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Pridáme majonézu a opäť premiešame.

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Necháme napučať a zahrievaním rozpustíme. Necháme chvíľu vychladnúť a primiešame do mäsovej zmesi.

Potom začneme formovať jednotlivé rolky – z tejto dávky vytvoríme 4 rolky a pevne ich zabalíme do alobalu (na oboch koncoch zatočíme).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 1 hodinu.

Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Podávame na studeno so slávnostným šalátom, pečivom alebo zeleninou.

Mäsové pokušenie

Mäsové pokušenie pre návštevy: Namiesto obyčajnej šunky a syra dajte na studenú misu toto, budete za hviezdu na každej oslave!

Potrebujeme:

700 g kuracích pŕs

Soľ a korenie podľa chuti

10 plátkov slaninky

80 g hladkej múky

3 vajcia

150 g tvrdého syra

150 g tvrdého údeného syra

2 lyžice kyslej smotany

8 plátkov šunky

Postup:

Mäso nakrájame na tenké plátky (ako na rezne) ochutíme soľou a korením. Formu na pečenie srnčí chrbát vyložíme plátkami slaninky tak, aby konce prečnievali cez formu. Mäso obalíme v múke, vajíčku a nakoniec aj v strúhanej syrovej zmesi. Plátky uložíme na slaninku, pokračujeme plátkami šunky a potom opäť obalenými kuracími prsiami. Takto pokračujeme, kým nemáme vo forme všetky prísady. Nakoniec konce slaninky preložíme cez vrch a prikryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu (asi 20 minút pred koncom pečenia zložím alobal). Keď roláda vychladne, uložím ju do chladničky a podávam väčšinou ako studenú dobrotu, môžete však servírovať aj teplé.

Zemiakovo-slaninové kvety

Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky. Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady. Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.

4 slané rolády z jednej várky

4 slané rolády z jednej várky: Chcete perfektné predjedlo na veľkonočný stôl? Vyskúšajte farebné rolády!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 vajec

5 lyžíc múky

3 lyžice mlieka

3 lyžice oleja

1 lyžičku prášku do pečiva

1/2 lyžičky soli

Na červené farbu: 2 lyžice červenej sladkej papriky, alebo paprikovej pomazánky

Na zelenú farbu: 200 g rozmrzeného, scedeného špenátu

Na makovú: 2 lyžice celého maku

Žltú: nemusíme nič pridávať

Náplň:

400 g jemného tvarohu

500 g syrokrému

1 šálku kyslej smtoany

Voliteľné:

Šunka

Vajcia uvarené natvrdo

300 g kyslých uhoriek

Strúhaný syr

Postup:

6 bielkov ušľaháme s lyžičkou soli, potom pridáme žĺtky a ušľaháme do penistej hmoty.

Pridáme olej, premiešame, mlieko a opäť dobre premiešame. Nakoniec do zmesi postupne vmiešame múku a prášok do pečiva. Všetko miešame na najnižších otáčkach tak, aby vzniklo jednotné nadýchané cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti – do jednej vmiešame mak, do druhej papriku, do tretej špenát a štvrtú necháme tak, ako je.

Plech na pečenie vyložíme mastným papierom a rovnomerne naň navrstvíme cesto pomocou lyžice. Plechom potom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek vo vnútri.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút. Upečenú, ešte horúcu roládu zrolujeme spolu s papierom a necháme vychladnúť. Takto postupujeme pri každej roláde.

Náplň je jednoduchá – syr a tvaroh rozmiešame so smotanou a navrstvíme na vychladnuté cesto. Na jednu roládu môžeme rozložiť plátky šunky, na druhú nastrúhať uvarené vajcia, na tretiu rozložiť zmes strúhanej šunky a kyslých uhoriek a štvrtú môžeme pripraviť len ako syrovú verziu – je to len na vás. Nakoniec rolády pevne zrolujeme do fólie a vložíme do chladničky na niekoľko hodín.

Plnené papriky na studeno

Vynikajúci tip na skvelé veľkonočné pohostenie: Jarné plnené papriky “na studeno” chutia výborne a máte ich hotové raz-dva!

Potrebujeme:

250 g masla

200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)

250 g šunky nakrájanej nadrobno

4 uvarené vajcia

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne mleté korenie

12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky

Postup:

Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.

Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.

Jogurtová rolka „Jogurtíno“

Slaná rolka “Jogurtíno”: Vynikajúce veľkonočné predjedlo hotové raz-dva!

Potrebujeme:

100 g bieleho jogurtu

2 bal. instantnej želatíny

6 lyžíc studenej vody

½ malé pohára majonézy

80 g šunky nakrájanej nadrobno

50 g strúhaného syra

2 kyslé uhorky nakrájané nadrobno

2 uvarené mrkvy nakrájané nadrobno

2 vajcia uvarené natvrdo nakrájané nadrobno

Postup:

Želatínu necháme napučať v 6 lyžiciach studenej vody. Preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme. Jogurt zmiešame s majonézou, syrom, nakrájanými vajíčkami, šunkou a zeleninou. Nakoniec primiešame rozpustenú želatínu a celú zmes navrstvíme do formy (srnčí chrbát, alebo inú úzku dlhú formu).

Necháme v chladničke stuhnúť a podávame ako predjedlo nakrájané na kúsky.

Syrová roláda

Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.

Potrebujeme:

12 plátkov taveného syra

100 g najemno strúhaného syra

100 g jemného tvarohu

100 g masla

9 plátkov šunky

5 vajec

1 lyžičku horčice

Soľ, čierne mleté korenie

Najemno nasekanú petržlenovú vňať

Postup:

Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.

Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.

81

Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.

Košíčky zo zemiakovej kaše

Perfektné pohostenie pre návštevy: Plnené košíky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

450 g zemiakovej kaše (pripravenej zo zemiakov a masla, alebo smotany)

200 g mletého kuracieho mäsa

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

1 vajce

2-3 lyžice múky

70 g tvrdého syra

Postup:

Do zemiakovej kaše pridáme vajcia, múku a soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kuracie mäso, cesnak a opražíme.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Zemiakovú zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a vytvárame na plechu tvar košíkov. Potom do každého navrstvíme 1 lyžicu zmesi.

Takto naplnené košíky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.

Kolieska z mletého mäska

Mini-fašírky bez vyprážania, pečené v paprikových kolieskach!

Potrebujeme:

750 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)

4 farebné papriky

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

3 strúčiky cesnaku

¼ šálky strúhanky

Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno

1 vajce

¼ šálky strúhaného parmezánu

Soľ, čierne mleté korenie, majoránku

1 lyžicu olivového oleja

Špetku chilli

Paradajkové pyré

Postup:

Papriky umyjeme, vyberieme stred a nakrájame na 3-4 hrubšie pásiky. Mäso zmiešame s vajíčkom, strúhankou, osolíme, okoreníme, pridáme petržlenovú vňať a primiešame aj ¾ syra. Môžete pridať aj nadrobno nakrájanú papriku.

Mäso naplníme do pásikov papriky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút.

Potom alobal zložíme, potrieme paradajkovým pyré a posypeme syrom. Necháme zapiecť ešte asi 15-20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)