Už nikdy nebudete váhať, čo na rýchlu večeru alebo obed: 15 receptov výborné minútkové polievky, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

1239 0

15 vynikajúcich a rýchlych polievok, ktoré skvele zahrejú, zasýtia a pripravíte ich naozaj v momente. Z tejto ponuky si vyberiete vynikajúcu polievočku na každý deň.

Výborná polievka s mäsovými knedličkami

Potrebujeme:

2 litre vody

200 g mletého mäsa

100 g mrkvy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300 g zemiakov

100 ryže

40 g zelenej cibuľky

Soľ, korenie a bylinky podľa chuti

Bobkový list

Postup:

Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.

Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.

Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.

Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.

Rýchla karfiolová polievka so syrom a mrkvou

Potrebujeme na 8 porcií:

1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky

1 strúhaná mrkva

1/4 hrnčeka nasekaného zeleru

2 hrnčeky vody

1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

štipka soli

štipka čierneho korenia

2 hrnčeky mlieka

1/2 hrnčeka strúhaného syra

1 bambino

sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie

Postup:

Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.

V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.

Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.

Zemiaková polievka

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

½ lyžičky mletej rasce

1/2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušenej majoránky

5 strúčiky cesnaku

dve lyžice rastlinného oleja

soľ a mleté čierne korenie na ochutenie

1,5 l vody

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.

15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami

Toto je tajomstvo úžasne nadýchaných krupicových halušiek: Geniálny recept na 15-minútovú polievku, ktorý by mal byť poruke v každej rodine!

Potrebujeme:

1-2 lyžičky masla

2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás

Soľ a korenie (naozaj len máličko,í)

Zeleninový vývar

Na halušky:

2 vajcia

7 lyžíc detskej krupice

Pár kvapiek oleja

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť.

Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.

zdroj: blogspot

Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do vriacej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.

Drožďová polievka

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti). Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko. Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Karfiolovo – fazuľová polievka

Potrebujeme:

1 šálka zeleninového vývaru

1 šálka vody

½ kg karfiolu

1 šálka stredne veľkých fazuliek z konzervy (scedených z nálevu)

¼ lyžičky kajenského korenia

¼ lyžičky mletého korenia

Soľ podľa chuti

Uvarené kuracie mäso

Postup:

Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne. Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.

Brokolicová polievka s bambinom

U nás doma sa polievky veľmi nemusia, ale keď spravím túto, je hneď prázdny hrniec: Rýchla brokolicová so syrom a šampiónmi – výborná!

Potrebujeme:

6 ks šampiňónov

200-250 g bambina, syrokrému alebo iného taveného syru

200 g brokolice – rozdelenej na ružičky

1 mrkvu

1 cibuľu

2 menšie zemiaky

olej

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.

Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.

Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.

Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Syrová polievka s mrveničkou

Potrebujeme:

6-7 zemiakov

1,3 l vody

Soľ

1 l mlieka

2 ks syra bambino

Na mrveničku:

1 vajce, hrubá múka a soľ

Postup:

Zemiaky osolíme a dáme variť. Hrubú múku,vajce a soľ vypracujeme na cesto a natrháme, aelbo nastrúhame si ich na mrveničku – prisypte si k nim trošku múky, aby sa nelepili na seba a sem -tam ich prehrňte rukou. Ked sú zemiaky uvarené do mäkka,prisypeme mrveničku a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme mlieko a necháme prevariť. Úplne nakoniec vmiešame 2ks bambína, prevaríme,aby sa syr pekne rozpustil a môžeme podávať.

Rýchla čínska polievka

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

1 lyžicu olivového oleja

2 strúčiky cesnaku pretlačeného

1 feferónku

800 ml vody

1 ks mrkvy

1 lyžičku cukru

100 g sterilizovaného hrášku

3 ks čerstvých šampiňónov

1 lyžicu paradajkového pretlaku

1 lyžičku korenia (mletá koreňová zelenina, čierne mleté korenie…)

100 g čínskych rezancov

1 lyžicu škrobu (zemiakový alebo kukuričný)

Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať

Postup:

Kuracie prsia uvaríme v malom množstve vody (počas varenia zbierame penu).

V hlbokej panvici orestujeme na olivovom oleji cesnak, pridáme dostatok vody, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, kuracie mäso, korenie, cukor a feferónku. Potom pridáme hrach, nakrájané huby, pretlak a varíme, kým nie je všetka zelenina aj mäso hotové.

Rezance pripravíme podľa návodu na obale a potom jednoducho vmiešame do polievky.

Škrob zmiešame s malým množstvom vody a pridáme do polievky. Necháme prevariť, dochutíme soľou a korením a , posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Syrová polievka s cesnakom v žemli

Potrebujeme:

4 kusy zemiakov

4-6 strúčikov cesnaku (alebo ako máte radi)

100 gramov taveného syra

2 kusy bobkového listu

1 čajová lyžičku soli

100 gramov tvrdého syra (bambino, prípadne iný)

4 kusy bochníky

Postup:

Zemiaky nakrájame na kocky a necháme uvariť do mäkka s bobkovým listom a soľou. Keď sú zemiaky uvarené, bobkový list vyberieme a uvarené zemiaky s vodou rozmixujeme tyčovým mixérom, necháme opäť zovrieť, pridáme pretlačný cesnak a tavený syr. Z bochníkov odrežeme vrch, vydlabeme vnútro, do chleba nalejem polievku a pridáme postrúhaný syr. Na zjemnenie polievky môžete na záver pridať kúsok masla.

Hrachová polievka s krupicovými knedličkami

Potrebujeme:

350 g sterilizovaného hrachu

2 ks mrkvy

2-3 ks zemiak

1 zväzok petržlenovej vňate

1 lyžicu oleja

Na knedličky:

2 vajcia

1 lyžičku soli

100 g krupice

Postup:

Mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme na oleji a následne zalejeme dostatočným množstvom vody, tak, aby bola zelenina zaliata.

Keď zelenina zmäkne, prilejeme šťavu zo sterilizovaného hrášku, prilejeme ďalšiu vodu – podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.

Z rozšľahaných vajec, soli a krupice vymiešame cesto a to potom dávkujeme lyžicou do polievky. Necháme prevariť a keď knedličky vyplávajú na hladinu, odstavíme, posypeme vňaťou a môžeme podávať.

Zdravá polievka s ružičkovým kelom

Potrebujeme:

350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)

200 g ružičkového kelu

3 lyžice olivového oleja

1 l slepačieho vývaru

Soľ, čierne korenie

Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku

Postup:

Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.

Diétna polievka z hlivy ustricovej

Potrebujeme:

200 g hlivy

1 menšia cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 menšia mrkva

60 g celoznných cestovín

2 lyžice oleja

1 PL mletej červenej papriky

štipka štipľavej papriky

1 liter zeleninového vývaru

soľ

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle, nakrájame cibuli na kocky a hlivu na pásiky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mrkvu a hlivu a znovu všetko trosku opražíme. Prisypeme papriku, premiešame a zalejeme vývarom. Uvedieme do varu. Medzitým uvaríme podla návodu cestoviny. Vložíme ich do polievky a necháme prevrieť. Nakoniec prelisujeme strúčik cesnaku a vsypeme majoránku.

Polievka s kuracím mäsom a krutónmi

Potrebujeme:

150 g šošovice

2 l vody

200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených

1 väčšiu cibuľu

1 mrkvu

1 papriku

200 g kuracieho mäsa

50 ml sladkej smotany

1 lyžičku soli

¼ lyžičky čierneho korenia

50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate

1 strúčik cesnaku

Postup:

Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.

Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.

Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.

Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.

Témy:


Pridajte svoj komentár