15 skvelých a rýchlych receptov na jarné nátierky: Ideálne na VEĽKONOČNÉ pohostenie!

Jar už konečne začala a s ňou prichádza aj Veľká noc, čas osláv a hojnosti. Okrem tradičných veľkonočných jedál, ako je baranček a mazanec, je skvelým nápadom pripraviť aj chutné a ľahké nátierky, ktoré potešia celú rodinu. V tomto článku vám ponúkneme niekoľko rýchlych a jednoduchých receptov na jarné nátierky, ktoré sú ideálne na veľkonočné pohostenie. Nájdete tu recepty s rôznymi ingredienciami, od klasických vajec a syra až po jarnú zeleninu a bylinky.

Výborná nátierka – šunka, syr a vajce

 

 

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky

5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)

50 g strúhaného syra

2 lyžice majonézy (alebo kyslej smotany)

1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)

1-2 lyžice horčice

Nadrobno nakrájaná petržlenová vňať

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi,veľmi chutné!

Paprikové kolieska

 

 

Potrebujeme:

250 g masla

200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)

250 g šunky nakrájanej nadrobno

4 uvarené vajcia

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne mleté korenie

12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky

Postup:

Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.

Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.

Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.

Mrkvová nátierka

 

 

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

125 g cottage syru

50 g strúhanej mozzarelly

1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

Pár kvapiek olivového oleja

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.

Cuketová nátierka

 

 

Potrebujeme:

4 cukety

Soľ, mleté korenie (biele aj čierne)

7 strúčikov cesnaku

Petržlenovú vňať

Kyslú smotanu

2 uvarené žĺtky

1 lyžičku horčice

Postup:

Cuketu môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď sa pripraví na pare alebo jednoducho ju nastrúáme a podusíme na panvici, kým nie je mäkká. Cuketu ochutíme soľou a koreninami. Kým je ešte na panvici, vmiešame do nej aj pretlačený cesnak a ešte chvíľku podusíme. Potom necháme chvíľu vychladnúť a zatiaľ si pripravíme zálievku.

Kyslú smotanu zmiešame s roztlačenými žĺtkami, horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zmiešame s cuketou a dochutíme podľa našich požiadaviek. Do nátierky môžete pridať aj syr.

Cviklová nátierka

 

 

Potrebujeme:

1 menšia cvikla uvarená vopred v šupe a vychladnutá

1 téglik syra cottage

Koliesko póru

Štipka soli

Postup:

Cviklu nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami.

Šunková nátierka s jogurtom

Potrebujeme:

270 g šunky

15 g jarnej cibuľky – zelenú časť

15 g zeleru

35 g nakladaných uhoriek

50 ml nálevu z nakladaných uhoriek

95 g bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Postup:

Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).

Zemiaková nátierka na chlebíky

Potrebujeme:

3 väčšie zemiaky uvarené

1 lyžicu majonézy

1 lyžicu tatarskej omáčky

1 lyžicu plnotučnej hořčice

2 kyslé uhorky

3 vajcia uvarené natvrdo

Soľ, čierne mleté korenie

Voliteľné: jarná cibuľka

Postup:

Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.

Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.

Fantastická vajíčková nátierka

Recept nájdete na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie